Dünyada ilk! Akciğer kanseri için aşılamalar başladı

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.

GİRİŞ 23.08.2024 08:37 GÜNCELLEME 23.08.2024 08:53
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon ölüme neden olarak, dünyadaki en yaygın kanser ölüm sebebi olarak biliniyor.

Özellikle, tümörlerin yayıldığı ileri evrelerde hayatta kalma oranları oldukça düşük.

Şimdi ise uzmanlar, vücudu kanser hücrelerini bulup öldürmesi ve bunların bir daha geri gelmesini engellemesi için talimat veren yeni bir aşıyı test ediyor.

BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından üretilen bu aşı, akciğer kanserinin en yaygın türü olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (KHDAK) tedavi etmek üzere tasarlandı.

TÜRKİYE DAHİL 7 ÜLKEDE ARAŞTIRMALAR BAŞLATILDI

Faz 1 klinik deneme, BNT116'nın insanlardaki ilk çalışması olup, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma merkezinde başlatıldı.

Genel olarak, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden ileri evre hastalık veya nükseden kanser vakalarına kadar, yaklaşık 130 hasta bu denemeye dahil edilecek.

Aşı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde mRNA (mesajcı RNA) kullanıyor ve bağışıklık sistemine KHDAK’ten alınan tümör belirteçlerini sunarak, bu belirteçleri ifade eden kanser hücreleriyle savaşması için vücudu hazırlıyor.

Bu yöntemle, sağlıklı hücrelere zarar vermeden, kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirmek hedefleniyor, bu da kemoterapinin aksine daha güvenli bir tedavi süreci sunuyor.

KAYNAK: THE GUARDİAN
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • kaplan 3 hafta önce Şikayet Et
    emeği geçen herkese teşekkürler allah sizi var etsin devam durmayın
    Cevapla
  • izmitli 3 hafta önce Şikayet Et
    akciğer kanserini korusun diye aşı yapacaklar gerçekta bir bakacaksın kalp krizinden öldüren MRNA aşısı çıkacak bu aşı işine mezardan babam çıksa güvenmem
    Cevapla
  • ata tohumu 3 hafta önce Şikayet Et
    kanserin zaten tedavisi var. kansere iyi gelen ve kanseri yok eden pek çok endemik bitki var. kanseri çıkaranda siyonistler. siyonist yahudiler buğdayı boşuna kısırlaştırmadılar. bir an önce kısırlaştırılmamış buğdayları çoğaltıp ( ata tohumu buğdayları ) bu buğdayın ekmeğini tüketmemiz lazım.
    Cevapla
  • Ersan Kara 3 hafta önce Şikayet Et
    Sigara içme oranları yükselecek desenize!...
    Cevapla
  • ŞİFA OLSUN 3 hafta önce Şikayet Et
    İnşallah hastalara şifa olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
En fazla askere sahip Müslüman ülke açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?
Son dakika: Lübnan'da yeni siber saldırı! Bu kez telsizleri patlatıldı