Dr. Khan ebeveynleri uyarıyor: Bebeklere asla bal vermeyin!
Yurt dışında katıldığı programlarla büyük bir takipçi kitlesine sahip olan Dr. Amir Khan, evseyenleri bebeklere bal verme konusunda kesin bir dille uyarıyor.
![Dr. Khan ebeveynleri uyarıyor: Bebeklere asla bal vermeyin!](https://i20.haber7.net/resize/1280x720//haber/haber7/photos/2025/06/dr_khan_ebeveynleri_uyariyor_bebeklere_asla_bal_vermeyin_1739090857_7734.jpg)
Londra’nın en ünlü kanallarından biri olan ITV’de yayılan Lorraine ve Good Morning Britain programına sık sık konuk olan Dr. Amir Khan, sosyal medya hesabında bebek sağlığına dair önemli açıklamalar paylaştı. Dr. Amir Khan, bebeklere bal verme konusunda ebeveynlere ciddi uyarılarda bulundu.
Bir Yaş Altındaki Bebeklere Asla Bal Vermeyin!
Pratisyen hekim Dr. Khan, “bal, zararsız gibi görünse de nadir fakat ciddi bir tıbbi duruma yol açabilir" diyerek özellikle bir yaş altındaki bebeklere bal vermenin çok ciddi zararlara sebep olabileceğini belirtti.
Dr. Khan, bebeklerin sindirim sisteminin gelişmiş olmadığı için, balın içeriğindeki Clostridium botulinum bakterisinin sindirim sistemlerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Bu bakterinin bebeklerin bağırsaklarında zararlı nörotoksinler üretmesine yol açabileceğini belirterek, ebeveynleri dikkatli olması konusunda uyardı.
Dr. Khan, bebeklere bal verdikten sonra oluşabilecek bu durumun adına “bebek botulizmi” denildiğini ve sinir sistemini tetikleyerek, kas felcinden solunum güçlüğüne kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini aktardı. Bu sorunların belirtileri olarak da sinirlilik, yetersiz beslenme, düşük göz kapakları, kas zayıflığı ve nefes alma zorluk olarak kendini gösterebileceğini açıkladı.
Çiğ, İşlenmiş ya da Pişirilmiş Fark Etmiyor!
Balın türü ya da formu fark etmeksizin bebek sağlığı için sakıncalıdır. Çiğ, işlenmiş ya da pişirilmiş olması bu durumu hafifletmez, tümüyle bebekler için tehlikeli bir gıdadır. Bebeklere bal vermek için 12. Ayı doldurmaları ve sindirim sistemlerinin gelişmesini beklemek en doğrusudur.
Bebek botulizmi vakalarının çoğunlukla altı aydan küçük bebeklerde görüldüğünü belirten Dr. Khan, “bebeklerin sindirim sistemi altı aydan küçükken bu tür bakteri ve toksinlerle başa çıkabilecek kadar gelişmemiştir” diyerek yarılarını yeniledi.
Bal, yetişkinler için ne kadar sağlıklı bir gıda olsa da, bebeklere tam tersi bir etki yaratmaktadır. Bebeğinizin sağlığını korumak için bu tür toksik etki gösterebilecek gıdaları, doktor bilgisinde en erken 1. Yaşı doldurduktan sonra vermeye dikkat edin.
İlginizi çekebilir;
15 yaşındaki Ethan'ın basit sandığı baş ağrısı sonu oldu!
Hamilelikte yetersiz uyku, bebeklerin beyin gelişimini geciktirebilir
Elektronik sigaranın ciğerlerine verdiği zararı Türkiye'de fark etti!