Adını daha önce duymamış olabilirsiniz: Bronşektazi tehlike saçıyor! O belirtilere dikkat…

Bronşektazi, genellikle sürekli öksürük, yoğun balgam birikimi ve hışıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösterir. Erken dönemde fark edilmediği takdirde, bu hastalık akciğerlerde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Hastalığın yavaş ilerlemesi nedeniyle, erken teşhis ve doğru tedavi, yaşam kalitesi için kritik bir rol oynamaktadır.

Adını daha önce duymamış olabilirsiniz: Bronşektazi tehlike saçıyor! O belirtilere dikkat…
Adını daha önce duymamış olabilirsiniz: Bronşektazi tehlike saçıyor! O belirtilere dikkat…
GİRİŞ 29.03.2025 14:06 GÜNCELLEME 29.03.2025 14:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Halk arasında "akciğer çürümesi" olarak bilinen bronşektazi, akciğerlerde kalıcı hasara yol açarak yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir hastalıktır. Ancak erken tanı konduğunda kontrol altına alınabilir. Ne yazık ki, toplumda bu hastalık yeterince bilinmemektedir.

Yapılan araştırmalar bronşektazinin KOAH ve astım kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı binde 1 ila binde 5 arasında değişen bu hastalık, sinsi bir şekilde ilerlediği için büyük bir tehdit oluşturur.

Grip ve soğuk algınlığını basit bir hastalık görenlere kötü haber! Öyle bir zararı var kiGrip ve soğuk algınlığını basit bir hastalık görenlere kötü haber! Öyle bir zararı var ki

Bronşektazi, genellikle erken dönemde hafif belirtilerle kendini gösterir ve bu belirtiler sıklıkla diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu da hastalığın fark edilmesini zorlaştırır ve daha büyük bir tehlike oluşturur. Peki, bronşektazi hangi belirtileri verir? Erken tanı neden bu kadar önemli? Tedavi süreçlerinde hangi yöntemler daha etkili? İşte, yanıtı…

AKCİĞER HASARI SONUCUNDA MEYDANA GELİYOR

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Caner Çınar, “Bronşektazi başta geçirilmiş akciğer enfeksiyonları olmak üzere herhangi bir sebeple meydana gelen hasar sonucunda akciğerdeki hava yollarının (bronşların) geri dönüşümsüz olarak genişlemesi ile karakterize bir sağlık sorunu” diye sözlerine başladı.

“Bronşektazi hastalığında akciğer içerisindeki hava akımını sağlayan bronş yapılarında yapısal bir bozukluk söz konusu… Bronş duvarlarında meydana gelen hasara bağlı olarak, bronşlar zamanla genişliyor ve anormal bir yapı kazanıyor. Bu durum, bronşlar tarafından üretilen mukus salgısının daha çok birikmesine yol açıyor. Biriken mukus, akciğerleri enfeksiyonlar açısından daha riskli bir duruma sokuyor. Tekrarlayan enfeksiyon atakları ise daha çok mukus üretimine ve zamanla hava yollarının tıkanmasına sebep oluyor.”

KANLI BALGAMA DİKKAT

Bronşektaziden muzdarip her hastada kronik öksürük ve balgam görülüyor. Hastaların genellikle her gün öksürdüklerini ve yoğun balgam attıklarını ifade eden Uzm. Dr. Çınar, “Balgam üzerinde çizgisel tarzda kanama gözlemlenebildiği gibi bazı durumlarda yoğun kanlı balgam da atılabiliyor. Hemoptizi olarak da adlandırılan ağızdan kan gelmesi şikayetine en sık neden olan hastalıklardan birisi de bronşiektazi” diyerek diğer belirtileri şöyle sıralıyor:

“Hışıltılı solunum, halsizlik, solunum güçlüğü gibi semptomlar da bronşiektazi hastalarında aralıklı olarak görülebilen diğer semptomlar. Hastalığın alevlenme dönemlerinde hastaların kliniğine ateş, balgam miktarında artma, balgam koyuluğunda artma ve solunum güçlüğünde artma gibi semptomlar eşlik edebiliyor.”

ERKEN TEŞHİS AKCİĞERDEKİ HASARI AZALTIYOR

Bronşektazi tanısı koyulabilmesi için akciğer grafisi ve toraks BT gibi görüntüleme yöntemlerine başvuruluyor. Kesin ve net bir tanı koyulabilmesi için detaylı ve net sonuç veren bilgisayarlı tomografi yöntemi en doğru ve en çok tercih edilen uygulama.

Çoğu hastalıkta olduğu gibi bronşektazide de erken teşhis büyük önem taşıyor. Sebebini Uzm. Dr. Çınar, “Erken teşhis koyulursa tedavi süreci erken başlıyor ve enfeksiyon ile iltihaplanma minimum seviyede tutuluyor. Bu durumda akciğerler ve bronşlardaki hasar yavaşlatılıyor ve kontrol altına alınıyor” diye açıklıyor.

Broşektazi hastalığında erken teşhis büyük önem taşısa da bazen geç fark edilebiliyor. Uzm. Dr. Çınar bunun sebebini, “Hastalığın alevlenme süreçleri dışında hastaların doktora başvurmaması, başvuru sırasında akut klinik tedavi edilerek detaylı inceleme yapılmadan semptomatik tedavi verilmesi ve semptomların alevlenme dönemlerinde zatürreyi taklit edebilmesi nedeniyle geç tanı koyulabiliyor” sözleriyle anlatıyor.

KİMLER BRONŞEKTAZİ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA?

“Başta geçirilmiş boğmaca, zatürre veya tüberküloz gibi akciğer enfeksiyonları olanlar dışında; hava yollarında yabancı cisim tıkanma öyküsü, kistik fibrozis, otoimmün hastalıklar, immün yetmezlikler, siliyer fonksiyon bozuklukları, alfa1 antitripsin eksikliği gibi birçok durum bronşektazi gelişmesine sebebiyet verebiliyor.”

İLK ADIM İLAÇ TEDAVİSİ

“Bronşektazinin tedavisinde ilk seçenek medikal tedavi. Hastanın tedavisinde en önemli konu bronşit ya da pnömoni atağı geçirdiğinde alevlenmelerin uygun antibiyotikle tedavi edilmesi” diyen Uzm. Dr. Çınar, uygulanan diğer yöntemlere ilişkin şöyle bilgi veriyor:

“Düzenli solunum egzersizleri ve göğüs fizyoterapisiyle hava yollarını temizleme ve pulmoner rehabilitasyon tedavinin diğer basamaklarını oluşturuyor. Mukolitik ilaçlar verilmesi, inhaler tedaviler ve bronşektazi hastalarında akciğer enfeksiyonu geçirme riski sağlıklı popülasyona göre çok daha fazla olduğundan influenza (grip) ve pnömokok (zatürre) aşılarının yapılması hastaların enfekte olma ihtimalini azaltması nedeniyle önem arz ediyor.”

Yine bronşektazi hastalığına sebep olabilecek altta yatan hastalıkların dikkatle araştırılması ve bunlara yönelik tedavilerin planlanması da gerekiyor. Uzm. Dr. Çınar bu noktada önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek, “Medikal tıbbi tedaviye dirençli lokalize bronşektazilerde tekrarlayan balgamda kanama ve tekrarlayan enfeksiyonlar gelişmesi durumunda cerrahi tedaviler uygun hastalarda uygulanabiliyor” vurgusu yapıyor.

TEDAVİ EDİLMEZSE SOLUNUM YETMEZLİĞİ OLUŞUYOR

Bronşektazi mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık. Tedavi edilmediği taktirde kötü sonuçlara yol açabiliyor. Yaşanabilecek olası sorunları Uzm. Dr. Çınar şöyle özetliyor:

“Bronşektazi, tedavisiz kalması durumunda solunum yetmezliği gelişimine, hayatı tehdit eden hemoptizi gelişimine (balgamda kanama) yol açabilir. Bu hastalarda tüberküloz dışı mikrobakteri enfeksiyonları görülebiliyor.”

Bu hastalığın ilerlemesini ve gelişmesini engellemek için çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunma amaçlı aşıların düzenli olarak yaptırılması gerekiyor. Sigara kullanılmamasının yanı sıra düzenli balgam atılımı ve yine buna yönelik solunum egzersizleri büyük önem taşıyor.

KAYNAK: TRT HABER
Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • TOROSKAPLANI01 1 ay önce Şikayet Et
    Canım anneciğim koronayı bizlere göre ağır geçirdi bronş genişlemesi tanısı konuldu ileri süreçlerde gereken titizliği gösterdik malesef koronanın kalıcı etkilerinden olduğunu belirtti doktorumuz tabiki sigarasız yaşam bu ve bazı sağlık sorunlarında avantajlar sağlar 27 yıl önce güle güle deyiverdim sinsi dostuma.Sağlıklı günler hayırlı ramazanlar dilerim.
    Cevapla
  • Bayburt lu 1 ay önce Şikayet Et
    Doktorlar demesede ortada akcigere hızla saldıran bir virüs var belirtileri corona ile aynı yüksek ateş bogaz da geçmeyeyen. Agrı çok şiddetli baş agrısı mide bulantısı tat alma aşırı halsizlik ben doktora gitmeden 15 günde anca iyileştim ama yorgunluğu atamadım
    Cevapla
  • Karesibey 1 ay önce Şikayet Et
    küçükken üşütmüş ailem. imkansızlıktan doğru dürüst tedavi ettirememiş. hastalığımı kronik bronşit olarak tanımladılar yıllarca...Şuan 48 yaşındayım. Bu hastalığın adını 8 yıl önce profösöre çıktığımda öğrendim. Çok zor. Bazen nefes almakta zorlanıyorum. Sigara içenleri gördüğümde üzülüyor sağlıklı nefes almanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun kardeşim Allah şifa versin İnşaallah ..
    Cevapla
  • MURAT ASLAN 1 ay önce Şikayet Et
    Bir haftadır yukarıda anlatılan kanlı balgam hariç hepsi mevcut. hırıltı balgam öksürük bitmeyen öksürük.. zorlanıyorum ensem boynum kasılıyor ordan başıma ağrı yapıyor birde üstüne baş ağrısı yapıyor... Öksürük şurubunun şişesi bitti. demek bronşitizmmişiz ... ALLAHım şifa versin hepimize...
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    geçmiş olsun Allah şifa versin ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump Kırım'ı Putin'e hediye etmeye hazır! Uluslararası hukukun tabutuna son çivi
Ürkütücü silah yığınağı! Bugüne kadar görülmemiş çapta sevkiyat