Bigoreksiya: Aşırı sporun sağlık üzerindeki gizli tehlikesi

Bigoreksiya, aşırı spor yapma takıntısının fiziksel ve psikolojik sağlık üzerindeki tehlikelerini ortaya koyuyor. Uzmanlar uyarıyor, riskler ciddi.

Bigoreksiya: Aşırı sporun sağlık üzerindeki gizli tehlikesi
Bigoreksiya: Aşırı sporun sağlık üzerindeki gizli tehlikesi
GİRİŞ 17.03.2025 12:20 GÜNCELLEME 17.03.2025 12:21

Bigoreksiya, son yıllarda özellikle gençler arasında görülen ve giderek yaygınlaşan, aşırı kas geliştirme takıntısına verilen tıbbi bir isimdir. Bu durum, kas kütlelerini artırmak için aşırı egzersiz yapma ihtiyacı yaşayan kişilerde görülen bir beden dismorfik bozukluğudur.

Bigoreksiya, günümüzde vücut imajı bozukluklarıyla alakalı ciddi bir psikolojik ve fizyolojik sağlık sorunu haline dönüşmüştür. Uzmanlar, bu durum sosyal medya ve popüler kültürün de etkisiyle, bireylere idealize edilmiş bir vücut görüntüsünün dayatılması sonucu bu kadar yaygınlaştığını dile getiriyor.

Bigoreksiyanın Fiziksel Etkileri

Aşırı spor yapmaktan kol kaslarını fazla geliştirmiş bir adam

Bigoreksiya, sadece zihinsel sağlığı etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda, vücudumuzu da ciddi şekilde etkiliyor. Uzmanlar, normalden fazla olarak yapılan sporun, kas yırtılmalarına, tendinit, stres kırıkları gibi fiziksel yaralanmalara yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kas kütlesi artırmak için kullanılan performans artırıcı maddelerde hormonal dengesizliklere neden olabiliyor. Bu maddeler, erkeklerde testis küçülmesi, libido kaybı ve kısırlık gibi sorunlara yol açarken, kadınlarda adet düzensizlikleri ve diğer hormonal problemler yaratabilir.

Aşırı yapılan egzersiz ve performans artırıcı madde kullanımı, kalp hastalıkları riskini artırarak, kalp büyümesi gibi ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, bigoreksiyanın ileri aşamalarının ölüme bile neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bigoreksiya’nın Psikolojik Etkileri

Aynada kendini inceleyen genç bir çocuk

Bigoreksiya, hem zihinsel hem de fiziksel etkilerin yanı sıra bireylerin psikolojik sağlığını da derinden etkiler. Spora bağımlı hale gelen bireyler, spor yapmadıkları zaman huzursuzluk, suçluluk ve anksiyete gibi belirtiler gösterebilir. Bu durum madde bağımlılığı yaşayan bireylerin çektiği yoksunluğa benzer etkiler gösterebilir ve kişilerde sosyal hayattan çekilme, uyku düzeninin bozulması ve depresyon gibi psikolojik sorunlar görülmesine neden olur.

Bigoreksiyanın bu denli yayılmasındaki en önemli etken, sosyal medya ve günümüz dizilerinde yer alan mükemmel vücutlara sahip kişilerin örnek alınmasıdır. Bu durum, kişinin vücuduna olan kaygıları artırarak, aşırı spor yapma isteğini pekiştirebilir. Bigoreksiya, profesyonel yardım ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir. Eğer, tedavi edilmez ise fiziksel ve psikolojik sağlığı ciddi şekilde tehdit eden bir duruma dönüşebilir.

İlginizi çekebilir;

Kilo kaybı için sabah mı akşam mı yürüyüş yapmalı? Hangi zaman daha etkili?Kilo kaybı için sabah mı akşam mı yürüyüş yapmalı? Hangi zaman daha etkili?

Beslenmede 80/20 kuralı: Fast food yiyerek zayıflayın!Beslenmede 80/20 kuralı: Fast food yiyerek zayıflayın!

Doğru saatte tüketilen çikolata yağ yakımını hızlandırıyor!Doğru saatte tüketilen çikolata yağ yakımını hızlandırıyor!

Elif Kocalı Haber7.com - Editör
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mısırlı kaynaklar son dakika paylaştı: Hamas'tan esirleri serbest bırakma şartı!
Türkiye'nin kapısını çalabilirler! Avrupa çuvalladı: Füze üretimi krize dönüştü