Bigoreksiya: Aşırı sporun sağlık üzerindeki gizli tehlikesi
Bigoreksiya, aşırı spor yapma takıntısının fiziksel ve psikolojik sağlık üzerindeki tehlikelerini ortaya koyuyor. Uzmanlar uyarıyor, riskler ciddi.

Bigoreksiya, son yıllarda özellikle gençler arasında görülen ve giderek yaygınlaşan, aşırı kas geliştirme takıntısına verilen tıbbi bir isimdir. Bu durum, kas kütlelerini artırmak için aşırı egzersiz yapma ihtiyacı yaşayan kişilerde görülen bir beden dismorfik bozukluğudur.
Bigoreksiya, günümüzde vücut imajı bozukluklarıyla alakalı ciddi bir psikolojik ve fizyolojik sağlık sorunu haline dönüşmüştür. Uzmanlar, bu durum sosyal medya ve popüler kültürün de etkisiyle, bireylere idealize edilmiş bir vücut görüntüsünün dayatılması sonucu bu kadar yaygınlaştığını dile getiriyor.
Bigoreksiyanın Fiziksel Etkileri
Bigoreksiya, sadece zihinsel sağlığı etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda, vücudumuzu da ciddi şekilde etkiliyor. Uzmanlar, normalden fazla olarak yapılan sporun, kas yırtılmalarına, tendinit, stres kırıkları gibi fiziksel yaralanmalara yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kas kütlesi artırmak için kullanılan performans artırıcı maddelerde hormonal dengesizliklere neden olabiliyor. Bu maddeler, erkeklerde testis küçülmesi, libido kaybı ve kısırlık gibi sorunlara yol açarken, kadınlarda adet düzensizlikleri ve diğer hormonal problemler yaratabilir.
Aşırı yapılan egzersiz ve performans artırıcı madde kullanımı, kalp hastalıkları riskini artırarak, kalp büyümesi gibi ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, bigoreksiyanın ileri aşamalarının ölüme bile neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Bigoreksiya’nın Psikolojik Etkileri
Bigoreksiya, hem zihinsel hem de fiziksel etkilerin yanı sıra bireylerin psikolojik sağlığını da derinden etkiler. Spora bağımlı hale gelen bireyler, spor yapmadıkları zaman huzursuzluk, suçluluk ve anksiyete gibi belirtiler gösterebilir. Bu durum madde bağımlılığı yaşayan bireylerin çektiği yoksunluğa benzer etkiler gösterebilir ve kişilerde sosyal hayattan çekilme, uyku düzeninin bozulması ve depresyon gibi psikolojik sorunlar görülmesine neden olur.
Bigoreksiyanın bu denli yayılmasındaki en önemli etken, sosyal medya ve günümüz dizilerinde yer alan mükemmel vücutlara sahip kişilerin örnek alınmasıdır. Bu durum, kişinin vücuduna olan kaygıları artırarak, aşırı spor yapma isteğini pekiştirebilir. Bigoreksiya, profesyonel yardım ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir. Eğer, tedavi edilmez ise fiziksel ve psikolojik sağlığı ciddi şekilde tehdit eden bir duruma dönüşebilir.
İlginizi çekebilir;
Kilo kaybı için sabah mı akşam mı yürüyüş yapmalı? Hangi zaman daha etkili?