Morkaraman koyunu, obezitiye takıldı
Türkiye'de obeziteyle mücadele kapsamında yağsız et tüketiminin yaygınlaşması, besicileri yeni ırklara yöneltti.

Erzurum'da besiciler, kuyruk yağı oldukça fazla olan ve ildeki varlığının yüzde 95'ini oluşturan Morkaraman ırkı koyunun, kuyruksuz hayvanla rekabet etme şansını azalttığını ifade etti.
Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nin küçükbaş hayvan konusunda biraz geri olduğunu belirterek, bunun hayvan ırkında henüz tam olarak bir değişimin sağlanamamasından kaynaklandığını söyledi.
Erzurum'da yetiştirilen Morkaraman ırkı küçükbaş hayvanların kuyruklarından dolayı, Türkiye genelindeki et tüketiminde bir düşme meydana geldiğini dile getiren Hınıslıoğlu, ''Bundan dolayı yeni bir ırk geliştirmemiz lazım. Yani kuyruğu olmayan ya da kuyruk yağı çok az olan bir ırkı geliştirmek gerekiyor'' dedi.
Erzurum'da günlük 250-300 baş koyunun tüketildiğini anımsatan Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:
''Buradaki bütün cağ kebabı sunan işletmeler, küçükbaş hayvan eti kullanmaktadır. Günde 250-300 baş koyun kesiliyor. Bu da sektörün iyileşmesine, iyi bir adım atmasına ve daha gelişmesine fayda sağlayacak bir tüketimdir. Hayvanı kestiğiniz zaman normal bir küçükbaş hayvandan 20-22 kilo et elde ediyorsanız, 5-6 kilo da kuyruk elde ediyorsunuz. Kuyruk yağı para etmediği için bu 22 kilo etin maliyetini yükseltmektedir. Onun için diğer illerde yetiştirilen kuyruksuz hayvanla rekabet etme şansınızı kaybediyorsunuz.''
-''Yeni ırklar deniyoruz''-
Hınıslıoğlu, ''Morkaraman koyunu ile kuyruksuz koyunu aynı bedele alıyorsunuz, ama kestiğiniz zaman birinin maliyeti düşük, birinin maliyeti yüksek oluyor. Morkaraman koyunlarının tüketimi Türkiye'de artık çok fazla değil. Bölgemizde de son yıllarda az tüketilmeye başlandı. Çünkü ülkemizde bir obezite gerçeği var. İnsanlarımız artık hep yağsız et tüketmeye başladı. Bunun için kuyruk yağı az olan yeni ırklar geliştirmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Erzurum'da yeni ırkların denendiğini vurgulayan Hınıslıoğlu, ''İlimizde, denenmekte olan bir takım ırklar var. Bunlardan bir tanesi de Romanov ırkıdır. Sakız Adası'ndan getirilen koyun ve keçilerin denemeleri yapılıyor. Bunların hepsi kuyruksuz hayvanlar. Zaman içerisinde en uygunu geliştirilecektir'' dedi.
Hınıslıoğlu, hükümetin son yıllarda hayvancılıkla ilgili desteklerine de değinerek, söz konusu desteklerin hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.