Çocuklarda bu rahatsızlığı hafife almayın!

Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonları çocukluk çağında sık görüldüğünü ve bu rahatsızlığın zaman geçirilmeden tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

Çocuklarda bu rahatsızlığı hafife almayın!
Çocuklarda bu rahatsızlığı hafife almayın!
GİRİŞ 04.12.2013 14:11 GÜNCELLEME 04.12.2013 14:26

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, "İdrar yolu enfeksiyonu, küçük çocukların gelişen böbreklerinde kalıcı hasar oluşturarak hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine bile neden olabilir" dedi.

Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idrar yolu enfeksiyonunun ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

İdrar yolu enfeksiyonunun, idrarda bakteri bulunmasıyla ortaya çıktığını belirten Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Enfeksiyon sadece idrar kesesine (mesane) yerleşmişse sistit, üreterler kanalıyla böbreklere kadar ulaşmış ise piyelonefrit denir. İdrar yolu enfeksiyonu, küçük çocukların gelişen böbreklerinde kalıcı hasar oluşturarak hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine bile neden olabilir. Enfeksiyonlar ilk 1 yaş içindeki erkek çocuklarının yüzde 2,7'sinde, kız çocuklarının ise yüzde 0,7'sinde görülmektedir. Kız çocuklarında görülme oranı 1 yaşından sonra yüzde 3'e kadar yükselmekte."

"Aileler bilinçli olmalı"

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini ailelerin iyi bilmesi ve bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini ifade eden Sarıkaya, şunları söyledi:

"İdrar yaparken yanma, ağrı varsa, sık sık ama az idrar yapma, yüksek ateş, ishal, kusma, huzursuzluk, iştahsızlık, hareketlilikte azalma, karın veya sırt ağrısı enfeksiyon belirtisidir. İdrar yolu enfeksiyonu tanısı, muayenenin yanında idrar tahlilinde iltihap hücrelerinin görülmesiyle konur. Yakınmalarını ifade edemeyen 2 yaş altındaki yüksek ateşli çocuklarda muayenede başka bir kaynak bulunamadığından mutlaka idrar tetkiki yapılmalıdır."

"Erken tedavi önem taşıyor"

Çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonu nedenlerinin iyi araştırılması gerektiğine dikkati çeken Sarıkaya, idrar kültüründe saptanan bakteriye göre tedavinin düzenlendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Sarıkaya, herhangi bir yapısal bozukluğu olmayan ancak idrar yolu enfeksiyonu görülen çocuklarda enfeksiyon gelişimini engellemek için alınması gereken önlemlere değinerek, şunları kaydetti:

"Köpük banyosu yapılmaması, iç çamaşırlar dahil çok sıkı kıyafetler giyilmemesi, pamuklu iç çamaşır ve giysilerin tercih edilmesi, hijyen kurallarına uyulması, idrar yolu enfeksiyonu riski olan erkek çocukların sünnet edilmesi, uzun süre, en az üç saat idrar tutmanın engellenmesi, düzenli idrar yapmanın özendirilmesi, yeterli sıvı alımının sağlanması ve kafeinli içeceklerden uzak tutulması önemlidir. Unutulmamalıdır ki idrar yolu enfeksiyonları çocukluk çağında sık görülmektedir ve zaman geçirilmeden tedavi edilmelidir. Altta yatan sebebin araştırılması ve bu nedene yönelik tedaviler uygulanması, ilerleyen yıllarda gelişebilecek sorunların engellenmesi açısından son derece önemlidir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'in kirli oyununa CHP'de ortak oldu! Suriye için kara propaganda
Atamalar Resmi Gazete'de: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı kaldırıldı