Hastalığın teşhisini kolaylaştıracak proje

AÜ'de öğrenim gören 3 öğrenci tarafından hazırlanan program, hastalıkların tam teşhisi konusunda doktora yardımcı olacak.

Hastalığın teşhisini kolaylaştıracak proje
Hastalığın teşhisini kolaylaştıracak proje
GİRİŞ 11.06.2014 11:42 GÜNCELLEME 11.06.2014 11:42

Proje ortaklarından AÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Merve Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programı aile hekimlerinin talebi üzerine üzerine hazırladıklarını söyledi.

Hastalıkların teşhisi konusunda daha verimli sonuçlar alabilmek için yazılım geliştirdiklerini anlatan Yapıcı, şöyle konuştu:

"Program, hastadan alınan semptomları ve ilgili testleri değerlendirmeye katarak istatistiksel bir sonuç veriyor. Türkiye'de şu anda buna benzer bir program yok. Hasta olan kişi, ağrılı bölgeyi hekime gösteriyor. Hekim programdan sorunlu bölgeyi işaretliyor.

Bu bölgeyle ilgili olabilecek tüm semptomlar hekimin önüne geliyor. Böylece hekimin daha önce aklına gelmeyen, gözden kaçabilecek ya da yeni güncellenmiş bilgiler sistemde gösterilmiş oluyor. Hastalıklar daha doğru şekilde tespit ediliyor."

"Olası diğer hastalıkların atlanmamasını amaçladık"

Öğrencilerden Pınar Saçar da aile hekimlerinden yola çıkarak tüm doktorların kullanabileceği tarzda bir program geliştirdiklerini anlattı.

Bu programla hastaların teşhis konulma sürecinde daha etkili şekilde yardımcı olabilmesi için bir çalışma tasarladıklarını dile getiren Saçar, şunları bildirdi:

"Hastanın adı soyadı cinsiyeti ve daha önce geçirdiği hastalıklar doktorun önününe geliyor. Mesela hastanın başında ve boğazında ağrı var. Buradan tüm semptomları doktor görebiliyor. Gerekli ölçüm değerlerine uygun hangi hastalık varsa hangi hastalığın görülme olasılıkları ekrana geliyor. Burada biz doktorların sadece bir hastalığa odaklanıp olası hastalıkları atlamamasını amaçladık."

Proje ortaklarından Sevil Ünal ise programı hazırlarken sürekli aile hekimleriyle toplantılar düzenlediklerini ifade ederek, "Aile hekimleri için ön tanı prototipi çalışması yaptık. Projedeki amacımız aile hekimlerine hastalık bulmayı kolaylaştıracak yardımcı bir program hazırlamak. Proje sayesinde olası tüm hastalıklar hekimin önüne geliyor. Programı denedik doğru çalışıyor" diye konuştu.

"Migren sanılan hastada belki boyun düzleşmesi vardır"

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Kamışlı Öztürk de öğrencilerinin aile hekimlerinden gelen talep doğrultusunda başarılı bir proje geliştirdiğini bildirdi.

Söz konusu programın daha da geliştirilebileceğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Bir noktaya odaklandıktan sonra onun tüm spesifik alt noktalarına iniyoruz ve olası tüm semptomları gözden kaçırmamamız gerekiyor. Yani bir 'migren' diye gönderilen bir hasta belki boyun düzleşmesinden dolayı baş ağrısı çekiyor olabilir. Biz belkide bu ön tanıyı daha sağlıklı, daha gerçekçi bir şekilde belirleyebilmek adına doktorlara destek bir program geliştirdik."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cüneyt Özdemir: Elimizde fenerlerle, mumlarla CHP belediyeciliğini arıyoruz
2025 yılı altının yılı olmayabilir diyerek açıkladı! Altın yatırımcısı ne yapacak?