Rahim ağzı kanseri belirtileri

Rahim ağzı kanseri jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir. Pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı azalmıştır.

Rahim ağzı kanseri belirtileri
Rahim ağzı kanseri belirtileri
GİRİŞ 14.04.2010 14:39 GÜNCELLEME 14.04.2010 14:39

Kanser displazi olarak adlandırılan hafif formu ile başlar ve ilerler. Anormal hücre büyümesi genellikle 25-35 yaşları arasında başlar. Bu hücreler prekanseröz (öncül kanser hücresi) olarak değerlendirilir. Zamanla bu hücreler kanser hücrelerine dönüşerek karsinoma in situ olarak adlandırılan rahim ağzının dış kısmında sınırları belli bir kanser oluşturur.

 Bu durum tedavi edilmediğinde rahim ağzının diğer katlarına ve diğer organlara yayılır. Erken dönemde teşhis edilebilen vakaların %95’inden fazlası iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri çok belirgin değildir ve serviksin kanser öncüsü değişikliklerinin herhangi bir bulgusu yoktur. Ancak hastalık ilerledikçe anormal kanamalar (adet arası, ilişki sonrası, menopoz sonrası kanama gibi), ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi şikayetler görülebilir. Bu bulguları beklemeden düzenli doktor kontrolüne gitmek önemlidir. 21 yaşından ibaren cinsel aktif olan her kadının yılda bir kez muayene olması ve pap smear aldırması gereklidir. Papsmear testi anormal ya da şüpheliyse kolposkopi denilen bir çeşit büyüteçle rahim ağzının incelenmesi ve biyopsi alınması gerekli olabilir. Eğer biyopsi sonucu kanser öncüsü bir değişiklik tespit edilirse LEEP denilen bir teknikle bu doku alınabileceği gibi, kriyoterapi ya da lazer tedavisi uygulanarak da bu bölge ortadan kaldırılabilir. Serviks kanserinini düşündürebilecek belirtiler özetle;

1       Serviks kanserinin ilk başlangıç evrelerinde genellikle hiçbir  belirti ve bulgu görülmez.

2       Çoğunlukla kanser yayıldıktan sonra belirti ve bulgular yavaş yavaş  ortaya çıkmaktadır.

3       Aylık adet kanamaları dışında vajinadan anormal akıntı, özellikle renkli kanlı akıntı  gelmesi serviks kanserinin bir işareti olabilir.

4       Cinsel ilişki sonrası kanama olması (postkoital kanama) sık görülen bir belirti olup yine cinsel ilişki sırasında ağrı olması da serviks kanseri belirtisi olabilir.

Rahim ağzı kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kansere yatkınlığı arttıran nedenler nelerdir?

  • Çok eşlilik

  • Cinsel temasın 20 yaşından önce başlaması

  • Viral ve bakteriyal enfeksiyonlar

  • Fazla sayıda doğum yapmak

  • Sosyoekonomik düzeyin düşük olması

  • Sigara içmek

  • C vitamini ve A vitamini eksikliği

  • Erkek eşin sünnetli olmaması

  • Hastanın bağışıklık sisteminin baskılanmasıdır

  •  

    YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
    DİĞER HABERLER
    Son dakika! 'Difüzyon Mesajıyla' aranan Daniel Sobotta İstanbul’da yakalandı
    Suriye'de Türkiye'yi bekleyen Rusya faktörü