İyi görmek sağlıklı göz için garanti değil
Uzmanlar, göz hastalıkları ve tedavisi hakkında toplumda yerleşmiş bazı düşüncelerin doğru olmadığı uayısında bulunuyor.
Prof. Dr. Haluk Ertürk, toplumda gözlük kullanımı ile ilgili yanlış bilgiler olduğunu söyledi. Dinlendirici gözlük diye bir gerçek olmadığını belirten Ertürk, "Gözlük rakamlarla ifade edilen değerlere sahiptir ve takıldığı zaman görmeyi daha iyi yapıyor ise kullanılmalıdır. Uzak gözlük devamlı, yakın gölük yalnızca yakın mesafe çalışmalarında kullanılır.
Dioptri değişikliği ancak muayenede belli olur. Gözün gözlüğe alışması diye bir kavram yoktur. Kişi iyi görmenin ne olduğunu anladığı için gözlükten vazgeçemez. Yanlış dioptri kullanımı ise gözü bozmaz ancak takıldığı anki görmeyi bozar. Bebek veya küçük çocuklarda gözlük kullanımında, çocuğa uygun bir şekilde yaklaşılarak özendirme ile sıkıntı önlenebilir" diye konuştu.
Ertürk, astigmatizmanın göz sağlığı açısından diğer kırma kusurlarından farkı olmadığını söyledi. "İyi görmek göz sağlığının garantisi değil" diyen Ertürk, "Glokom hastaları hastalığın son safhasına kadar iyi görebilirler, görme sonradan tedrici olarak azalmaya başlar ki bu safhada görmenin geri dönüşü söz konusu olamaz" dedi.
"TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR GÖZÜ BOZMUYOR"
Televizyon ve bilgisayarın gözü bozmadığını söyleyen Ertürk, "Yalnızca ışığa bakılmasına bağlı olarak göz yüzeyindeki gözyaşında kuruma olacağı için yanma, batma, kızarma ve refleks sulanma meydana gelir. Katarakt cerrahisi görmeyi olduğu gibi eski haline getirir Görmenin iyi olabilmesi için retina tabakasının sağlıklı, kişinin görme potansiyelinin iyi olması lazımdır.
Göz dibi hastalıklarında ve tembel gözlerde görme artışı olmayabilir. Uygun yere uygun lens takılması hiçbir zaman zararlı değildir. Her ilaç her kişiye aynı oranda etki etmez. Kişisel farklılıklar her zaman söz konusudur. Dolayısı ile etkin ilaç kesinleşinceye kadar hekim ilaç değiştirmek zorunda kalabilir" şeklinde konuştu.
Ertürk, toplumda yaygın olan bazı yanlış bilgiler hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
"Uyku beyinsel bir fonksiyondur ve gözler yalnızca olaya iştirak eder. Bu sebeple uyku bozuklukları göz hastalığı değildir. Ağlamak psikolojik bir olaydır ve ağlama ile gelen gözyaşı refleks sonucudur. Gözyaşı kuruluğu kavramı vardır ancak bunun ağlama işlevi ile ilişkisi de yoktur."