Sağlıklı bir kurban bayramı için öneriler

Bayrama sayılı günler kaldı. Ziyaretler derken tatlı tüketimimize ek olarak et tüketimimiz de artacak. Uzmanlar uyarıyor:

Sağlıklı bir kurban bayramı için öneriler
Sağlıklı bir kurban bayramı için öneriler
GİRİŞ 30.09.2014 12:15 GÜNCELLEME 30.09.2014 12:15

Ama siz siz olun bayramın sağlığınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Özellikle yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet rahatsızlığı olanlar dikkat. Çünkü yedikleriniz yağ ve kolesterolde ani yükselmelere neden olabilir. Ayrıca sağlıklı bir bayram için etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemleri de büyük önem taşıyor.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Gökmen Yamanel, kavurma ve kırmızı eti öğlen, sebze ve kurubaklagil yemeklerini ise akşam tüketmek gerektiğini vurguluyor. Etlerin yanında pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavını öneriyor ve uyarıyor:

KESİLEN ETLERİ BEKLETİN

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içeriyor. Ama etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmezse, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse tenya, şarbon, tüberküloz gibi hastalıklarla insan sağlığını tehdit ediyor. Yapılan yanlışlıkların başında yeni kesilen etlerin hemen pişirilerek yenmesi geliyor.  Çünkü hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölüyor. Özellikle mide ve barsak rahatsızlığı olan kişilerin çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Etleri birkaç gün gereken soğuklukta beklettikten sonra yenmesinde fayda var.

ETLİ YEMEKLERE YAĞ EKLEMEYİN

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağları ayırsanız bile kırmızı ette ortalama yüzde 20 yağ vardır. Bu nedenle etli yemeklere yağ eklenmemenizde fayda var. Öte yandan özellikle kuyruk yağı ve iç yağdan da uzak durulmalı. Unutmamak gerekiyor ki fazla yağ tüketimi kolon, mide kanseri riskini arttırıyor. Eti ızgara, haşlama ya da fırında pişirmek en doğru pişirme şekillerinden olup kızartma, kavurma ve mangal gibi yöntemlerden de kaçınmak gerekiyor. Bayramda özellikle diyabet, kalp-damar ve böbrek, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanların, yaşlıların ve beslenme tedavisi alanların öğünlerde tüketmeleri gereken besin miktarını aşmamaları gerekiyor.

2-2.5 LİTRE SU İÇİN

Bayramda sıvı tüketimi oldukça önemli. Günde 2-2.5 litre su içmek gerekiyor. İkram edilen meyve suyu ve gazlı içecekler yerine ayran, süt, şekersiz kahve veya çay, ıhlamur, rezene çayı, yeşil çay veya şekersiz komposto tüketilebilirsiniz.

TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Bayramın bir diğer olmazsa olmazı ise tatlılar. Bu, tadına bayıldığımız kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdaların tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Ama bayramda tatlıyı fazla kaçıranlar için güzel bir tavsiye tatlılarınıza veya çayınıza ekleyeceğiniz tarçın ile gün içindeki kan şekeri dalgalanmalarını önlemeniz mümkün.

SAĞLIKLI BİR KURBAN BAYRAMI İÇİN PRATİK ÖNLEMLER:

· Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan kaçınılmalı,

· Özellikle mide rahatsızlığı çekenler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli,

· Buzluktan çıkarılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalı,

· Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalı,

· Pişirme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli,

· Kızartma ve kavurmalardan kaçınılmalı,

·Etler, C ve E vitaminleri içermediğinden mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmeli,

· Etler mangal yapılacaksa, kömürleşecek şekilde kızartılmamalı,

· Et kullanılarak yapılan sebze veya kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemeli, Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde, sebze ve kurubaklagil yemekleri ise akşam öğününde tüketilmeli,

· Etlerin yanında rafine edilmiş pilav, makarna yerine bulgur, esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmeli,

· Günde 2.5  lt su tüketimine dikkat edilmeli

·  Gidilen bayram ziyaretlerinde meyve suları yerine açık çay, bitki çayları, hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran yine şaşırtmadı
20 yıllık serüven başarıya ulaştı! Bakan Uraoğlu müjdeyi verdi