Türki'yenin 3'te 1'i hiç tansiyon ölçtürmedi

Dünyada her yıl 7 milyon insanın hipertansiyon hastalığından yaşamını yitirmesine rağmen uzmanlar, Türkiye'de her 3 kişiden 1'inin tansiyonunu bugüne kadar hiç ölçtürtmediğini belirtti.

Türki'yenin 3'te 1'i hiç tansiyon ölçtürmedi
Türki'yenin 3'te 1'i hiç tansiyon ölçtürmedi
GİRİŞ 17.05.2011 10:58 GÜNCELLEME 17.05.2011 10:58

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, kalp hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açan hipertansiyonun önemli olduğunu vurguladı. dünyada 1.5 milyar insanın hipertansiyon ile yaşadığını belirten Dr. Nacaroğlu, "TürkiyDünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü Dünya Hipertansiyon Günü olarak ilan edilmiştir.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyonun oluşturduğu istenmeyen durumlara dikkat çekilmesi, toplumun hipertansiyon konusunda bilinç düzeyinin arttırılması, önleme, teşhis ve tedavi konusunda bilinç düzeyinin artırılması, bilgilendirilmesi faaliyetlerinin yürütülmesi ve kan basıncı kontrol oranlarının artırılması hedeflenmektedir. Hipertansiyon kan basıncının olması gerektiğinden daha yüksek olduğu kronik bir durumdur. Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk gibi belirtileri var. Hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları, inme (felç), kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açmaktadır. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de 4'te 1 bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Dünyada her yıl 7 milyon insan hipertansiyondan ölmekte ve 1.5 milyar insan bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Ancak gerek dünyada, gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir" dedi.


Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, hipertansiyonun önemli bir hastalık olmasına rağmen Türkiye'de hastalığın ciddiye alınmadığını belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Ülkemizde her 3 kişiden 1'i daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiştir. 18 yaş üstünde her 3 erişkinden 1'inde hipertansiyon vardır. Hipertansiyon tespit ve tedavi edilebilirse Türkiye'deki ölümlerin yüzde 25'inin önlenmesi mümkündür. Yüksek kan basıncından korunmak için, ağır ve yağlı yemeklerden, fazla tuzdan kaçınmak (günlük 6gr geçmemeli), sigara ve alkol tüketmemek, şişmanlıktan (obezite) korunmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir" diye konuştu.

"TÜNSİYONUNUZ ÇIKMADAN HABERİNİZ OLSUN"

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, tansiyonun çıkmadan önce bazı tedbirler alınması gerektiğini de altını çizdi. Dr. Nacaroğlu şöyle konuştu:
"Tansiyonunuzu ölçün. Cihazın manşetinin kolunuza tam olarak uygun olduğundan emin olun. Ölçüm esnasında sakin olun. Doğru oturun. Birden çok değer alın (sabah, akşam 1-2 dakika ara ile 2'şer defadan 4 defa gibi) tansiyonunuzu her gün aynı saatlerde ölçün. Bütün ölçüm değerlerinizi kaydedin. Tansiyonu azaltan birçok ilaç aynı zamanda felç ve kalp krizi riskini engeller. Aile Hekiminiz ya da uzman hekiminiz ile görüşün. İlaçlarınızı düzenli olarak doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Herhangi bir yan etki fark ederseniz acilen doktorunuza bildirin. Tedaviniz sürecinde tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin. Tansiyonda ideal değer 120-80 mmHg civarlarıdır. Hipertansiyonu olan hastalarda sağlık kuruluşunda yapılan kan basıncı ölçümlerinde hedef kan basıncı 140/90 mmHg ve altıdır. Ev ölçümlerinde ise hedef 5 mmHg daha düşük yani 135/85 mmHg ve altıdır. Şeker hastaları ve kronik böbrek hastalarında hedef kan basıncı daha da düşüktür, 130/80 mmHg'nın altıdır. Kan basıncınızı evde takip ederek tansiyon ölçümünü stressiz ve güvenli bir şekilde kontrol altında tutmak mümkün. Gelişen yeni ürünler ve teknolojiler ise evde ölçümü daha da kolaylaştırmaktadır. Tansiyonunuzu takip ederek yükselme durumunda fark edebilir, kontroller ve basit önlemlerle olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz."

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, tansiyonun sağlık kuruluşlarında ve Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak ölçtürebildiğini, Bartın'da hipertansiyon ve diğer kronik hastalıklarla ilgili takip ve önleme faaliyetlerinin Bartın Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi tarafından yürütüldüğünü de ifade etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez yeni rakamı açıkladı! Asgari ücret tahmini değişti
Fed Başkanı Powell sinirlendi, Altın fiyatları bir anda değişti