Zirai İlaç Ambalajlarının Oluşturduğu Risklerin Belirlenmesi Çalıştayı
Sakarya'da, Zirai İlaç Ambalajlarının Oluşturduğu Risklerin Belirlenmesi ve Çözüm Yolları Geliştirilmesi Projesi Çalıştayı gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, zirai ilaç ambalajlarının hem çevre hem de halk sağlığı açısından problem oluşturduğunu söyledi.
Boş zirai ilaç ambalajlarını kontrollü şekilde toparlayıp zehirsiz hale getirmeyi, tehlikesiz atık haline dönüştürüp bertarafını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, "Pilot olarak 5 köyde kuruldu. Şu aşamada 5 köye toplama üniteleri yerleştiriyoruz. Bu yerleştirilen ünitelerde de çiftçilere yönelik ilaç hazırlama, su tedarik etme, ilaç alma istasyonu hazırlıyoruz. Köylerde henüz bu yok ve su herhangi bir kaynaktan alınıyor. Biz ilaç hazırlama ünitelerini de kontrol altına almayı veya üreticilere bu işi yapmaları için kolaylaştırıcı bir yöntem geliştirerek hazırladıkları ünitede boş ambalajları olduğu yere atmalarını sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Özdemir, ilk olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) bölgesinde gerçekleştirilecek projenin başarılı olması halinde Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla bütün Türkiye'ye ulaştırılacağını sözlerine ekledi.
Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu da ekolojinin değişmeye başlamasıyla hastalık ve zararlıların çoğaldığını, yaban hayvanlarının popülasyonunda da değişiklik olmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunların ana temeli, bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanıyor. Köylerde insanlarda hastalıklar çoğalmaya başladı. Kanser, solunum yolu ve cilt hastalıkları çoğalmaya başladı. Yani zirai ilaçların vücuda vermiş olduğu etkileri direkt görmeye başladık. Bu, bizim hem iş kaybımıza hem de dünyayı erken terk etmemize sebep oluyor. Bir de devletimiz bu hastalıklarla ilgili birçok para harcıyor. Yani bu total bir şey olacak. İnşallah başarmak için mücadele ediyoruz."
Bir otelde düzenlenen ve ziraat mühendisleri, çiftçiler, MARKA ile diğer yetkililerin katıldığı çalıştayda, zirai ilaç ambalajlarının oluşturduğu risklerin belirlenmesi ve çözüm yolu üretilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
YORUMLAR