200 yıllık "desenler" müzeye dönüştü
İLYAS GÜN - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, 200 yıllık el işlemesi nakış, desen ve çinilerin unutulmaması için müze kurdu.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Türkiye'nin birçok bölgesinden kendilerine örnek olarak gönderilen 150 ila 200 yıllık el işlemesi nakış ve desenleri sergilemek üzere enstitü içinde müze oluşturdu. Müzede Osmanlı döneminde Anadolu kadınlarının yaptıkları 250 parça el işlemesi nakış ve desenler ile çiniler sergileniyor.
Enstitü müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine, okulun envanterinde geçmişi 200 yıla varan el işlemesi nakışlar bulunduğunu söyledi. El işlemelerinin hepsinin ayrı bir sanat eseri olduğuna dikkati çekti.
Eserleri sandıktan ve depolardan çıkararak sergilenmesini istediklerini anlatan Arslan, "Çünkü günümüzde el işlemesi nakışların yerini fabrika ürünleri aldı. Özellikle bu konuda eğitim veren okullardaki öğretmenlerin ve öğrencilerin bu nakışları ve desenleri görmelerini arzu ettik. Bunun için okulun içinde müze kurduk" dedi.
Yeni nesil gençlerin eskiden yapılmış nakış ve desenleri gördükten sonra farklı desenler ortaya çıkarmasını hedeflediklerini dile getiren Arslan, "Geçmişle geleceği buluşturmanın en önemli adımlarından biri budur. Bu adıma küçük bir katkıda bulunmak için müzeyi faaliyete geçirdik. Sadece Karadeniz Bölgesi değil, ülkemizin çeşitli yerlerinden insanlar gelerek buradaki desenleri mutlaka görmeliler" ifadelerini kullandı.
Sadece öğretmen ve öğrencilerin değil, el sanatları ile uğraşan tüm kesimlerin müzeyi gezebileceğine anlatan Arslan, müzede nakışların yanı sıra Osmanlı döneminde yapılan çinilerden de örnekler bulunduğunu sözlerine ekledi.
YORUMLAR