Emekli öğretmen olmaz denileni oldurttu: 200 çeşit meyve ile tropikal bahçe kurdu
Samsun'da yaşayan 72 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 50 farklı ülkeden topladığı meyve tohumları ile olmaz denileni oldurttu. 200 çeşit meyve ile tropikal bahçe oluşturan Albayrak, yılın 12 ayı ürün alıyor.
Samsunda yaşayan emekli öğretmen Hakkı Albayrak (72) yurt dışında görev yaptığı dönemlerde ilgisini çeken meyve ve sebzelerin tohumlarını toplayarak yurda getirdi.
Evinin bahçesine ektiği tohumlarla 20 yıl içerisinde 200 çeşit meyveden oluşan tropikal bir bahçe oluşturan Albayrak, Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna, Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna gibi birçok ürün yetiştirmeye başladı.
"ERKEKLİ DİŞİLİ ÇİÇEKLER AYNI AĞAÇTA OLDUĞU İÇİN BİRBİRLERİNİ DÖLLÜYOR"
Avokado hasadı yapan ve istediği verimliliği alamadığını dile getiren Albayrak, "Bunlar erkenci avokadolar. Çünkü diğerleri ocak ayına doğru toplanır. Bendeki avokadolar Brüksel tipi ve tohumdan yetiştirilmiştir. Aşı istemiyor ve erkekli dişili çiçekler aynı ağaçta olduğundan birbirini döllüyor. Bu avokadolar, piyasadakilerden daha lezzetlidir. İlaç kullanılmadığından organik olarak da dikkat çekiyor. Ayrıca bir artısı daha bunların çekirdeği diğerlerine göre çok küçüktür. Çekirdeğini dikince de böyle ağaç olabiliyorlar." şeklinde konuştu.
2 BİN AVAKODA BEKLİYORDU 200 TANE HASADT EDEBİLDİ
Hasat sırasında 500 grama ulaşan avokadoların olduğunu belirten Albayrak, "Bu sene 200 adet avokado hasadı bekliyorum. Türkiye genelinde çok çiçek döktüğünden hasat miktarı azaldı. Önceki sene dondan dolayı hasat daha düşüktü. Bu sene de 2 bin adet bekliyordum ama çiçek dökmesinden dolayı randıman azaldı. Dökülen avokadoları da israf etmedim. Ezmesini, reçelini ve turşusunu yaparak diğer avokado üreticilerine de örnek oldum. Özellikle turşusu güzel oldu, tadı da kestaneyi andırıyor." ifadelerini kullandı.
HER AY ÜRÜN ALIYOR
Tropikal bahçeden yılın 12 ayı ürün aldığına dikkat çeken Albayrak, "Şu anda güz yemişi, avokado ve sechium edule (güz salatalığı) denilen meyvelerin hasat zamanı. Sechium eduleye Türkiye genelinde birçok isim veriliyor. Örneğin Girit, Kıbrıs, Rodos kabağı olarak adlandırılıyor. Dikenli kabak olarak da bilenler ama bunlar dikenli değil. Salatalık da kabakgillerdendir. 2000 yılında Avustralya'dan getirilen bu sechium eduleye ‘sebze armudu' demiştik ama tutmamıştı o yüzden salatalık için de kullanıldığından güz salatalığı adını verdik. Bunlara ilave olarak mandalina, portakal ve kamkat gibi meyvelerin de hasat zamanı. Yılın 12 ayında bahçemden meyve alıyorum." dedi.
Albayrak'ın bahçesinde ayrıca Şili, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Japonya, İran, Almanya, Amerika gibi 50 ülkeden passiflora, ejder meyvesi, aronya, kaymak ağacı, tamarillo, yeşil limon, Kaliforniya fındığı, koca yemiş, stevia, yıldız, Koala meyvesi, pomelo, kiwano, kudret narı, sechium edule, siyah biber, siyah patates, kamkat, karpuz salatalık, kara buğday, kırmızı klorabi, pysalis ve hindiba gibi meyveler bulunuyor.
YORUMLAR