Papazlar bile bu kapının peşinde: Samsunlu usta sınırsız teklifi geri çevirdi
Samsun'da demirci ustası olarak çalışan İbrahim Germi (74), 158 yıllık olan ve üzerinde "Meryem Ana" figürü bulunan kapının kiliseye koyulacağını öğrenince satmaktan vazgeçti.
Samsun'da demirci ustası olarak çalışan ve meslekte 58 yılı geride bırakan İbrahim Germi, eşi benzeri bulunmayan bir kapıya sahip.
Tescilli tarihi eser olan 158 yıllık "Meryem Ana" işlemeli hanedan modeli ikili demir kapı, hem papazların hem de tarihi tarihi eser meraklılarının dikkatini çekiyor.
DEDE YADİGARI TARİHİ KAPI MUHAFAZA EDİLİYOR
Ermeni ustalar tarafından geçme yöntemiyle kaynak kullanılmadan yapıldığı öğrenilen kapıyı birçok kişi satın almak isterken, Germi dede yadigarı tarihi kapıyı satmaya yanaşmıyor.
Demirciler Yokuşu'nda esnaflık yapan Germi,158 yıllık olduğu tahmin edilen haneden modeli tarihi kapıyı dükkânında muhafaza ediyor.
SINIRSIZ YURT DIŞI İMKANINA RAĞMEN SATMADI
Dönemin Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazı ve bazı tarihi eser meraklılarının kendisine kapıyı satması için baskı kurduğunu ifade eden Germi, kapıyı satmayı düşünmediğini söyledi.
Kapıları kiliseye vermesi durumunda yurt dışında sınırsız gezi ve konaklama fırsatının kendisine sunulduğunu dile getiren Germi, "İlkokuldan beri bu mesleğin içerisindeyim. Demircilik ata mesleğimiz. Şu anda Samsun'un en eski faal demircisiyim. 150 senedir dedemden babama, babamdan da bana kalan örsümde demir dövüyorum. Örsün maddi ve manevi değeri çok büyük ama ben ölünce hurdacıya verirler diye düşünüyorum. Örsün yanı sıra dükkânımda tarihi eser olarak tescilli 2 kapı da var. Kapıda 'Meryem Ana' figürü de var. Kapıda yıllar önce yapılan kilit halen çalışıyor. Ermeni bir demir ustası kaynaksız, geçme yöntemi ile yapmış. Kapının bir tanesi 150 kilo geliyor. Çok şahane bir kapı. Bu kapıları benden birçok kişi istedi ama vermedim. Ben öldüğümde bunu da hurdacıya verirler. Katolik Kilisesinin papazı da nereden öğrendiyse yanıma geldi. Kapının fotoğraflarını çekti. 'Meryem Ana' figürlerini incelediler. Kapıyı kiliseye koyacaklarını söylediler. Ben de ‘Kilisenin kapısına koyacaksan burada dursun' dedim. Para teklif etiler, başka imkanlar da teklif ettiler ama kabul etmedim." dedi.
KAPININ TUTAMAĞI ALTIN SANILARAK ÇALINDI
Kapının bir eşinin olmadığı ve normal bir demirci ustasının kapın kasnağını bile bir yılda yapamayacağını belirten Germi, "Çünkü tamamen perçinli, geçme yöntemiyle yapılmış. Bir yarık, bir bütün demir kullanarak birleştirmişler. Gavur usta yardığı diğer demire, bütün demiri geçirerek kapıyı tamamlamış. Mekanizmaları bile halen çalışıyor. Kapının tutamağını sarı renkteydi. Bana gelmeden önce de altın zannederek orasını çalmışlar. Kapı da dededen babama sonra da bana yadigar kaldı. Hatıra olarak saklıyorum." şeklinde konuştu.
YORUMLAR
9 Yorum Var