GAP Bölgesi Eylem Planı Çalıştayı
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkan Yardımcısı Muhammed Adak, en büyük hedeflerinden birinin, fiziki büyüklüklerin yanı sıra insani kalkınmayı sağlamak olduğunu söyledi.
Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak'daki yerel yönetimlerde görev yapan uzmanların katılımıyla Şanlıurfa'da bir otelde GAP Bölgesi Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi.
Adak, burada yaptığı konuşmada, idare olarak bölge illerindeki yerel yönetim personelinin kapasitesini artırmayı planladıklarını bildirdi. Çalıştayın, GAP Eylem Planı kapsamında düzenlendiğini aktaran Adak, GAP uzmanlarının katılımcılarla deneyim ve tecrübelerini paylaşacağını kaydetti.
Bölge illerinde yerel yönetimlerle daha verimli ve etkin bir çalışma yürütmek istediklerini vurgulayan Adak, şöyle devam etti:
"Bölge her türlü kaynağa sahip ve yıllardır birçok fiziki yatırımları alıyor. Fiziki büyüklüklerin yanı sıra insani kalkınma bizim en büyük hedeflerimizden biri. Bu kalkınma sayesinde bölgede daha etkin ve verimli bir çalışma sağlanmış olacak. Bölgedeki yatırımları devletimiz bu aşamadan sonra bölge halkının hizmetine sunmuş durumda. Yatırımların en iyi ve başarılı şekilde devam ettirilmesi için kurumlarda çalışan personelin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Daha iyi sonuçlar için el birliğiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
- "Kentsel kalkınma için ilçe belediyeleri güçlendirilmeli"
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, teşkilatının kuruluş amaçları arasında yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin geldiğini söyledi.
Türkiye'de son çıkarılan Yerel Yönetimler Kanunu ile büyükşehir belediyelerinin personel sayısının ve görevlerinin artırıldığını hatırlatan Duman, sayısal artışın daha çok kaliteye yansıtılması gerektiğini belirtti.
Duman, yerel yönetimlerin eğitim ve işbirliği gibi niteliksel faaliyetlere ağırlık vermesinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Toplam büyükşehir belediyesi sayımız 30 oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 77'sinin büyükşehirlerde yaşaması hasebiyle büyükşehir belediyesi çalışanlarına iyi bir yönetim için çok iş düşmektedir. Büyükşehirler ile ilçe belediyelerin de güçlendirilmesi kentsel kalkınma açısından büyük öneme sahiptir. Bugün yerel yönetimlerimizin halen yapısal eksiklikleri bulunmaktadır. Dünya küreselleşirken dar sınırlar içerisine sıkışıp kalmamız vizyonumuzu daraltacaktır."
Yerel Yönetim Personeli Kapasite Artırımı Projesi ve Eğitim Eylem Planı sunumlarıyla devam eden çalıştay, tartışma ve önerilerin iletilmesinin ardından sona erecek.
YORUMLAR