Edebiyatçıların hatıralarını canlı tutan müze evler
Sanatçıların doğup büyüdüğü evler, yayınladığı eserlere yansımıştır. Yazarların kişisel yaşamları hakkında fikirler veren müze evleri sizler için derledik.
Okuduğumuz veya dinlediğimiz eserlerin hangi mekanlardan çıkıp bizlere ulaştığını hiç merak ettiniz mi? Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarının, bazen şahsi evlerinde bazen de özel olarak hazırlanan müzelerde sergilenen eserleri, bizlere edebiyatçıların kişisel yaşamı hakkında fikirler veriyor. Şairlerin ve yazarların hayatlarını geçirdikleri, eserlerine ilham kaynağı olan özel eşyalarına ışık tutan edebiyat müzeleri, kapılarını edebiyat severler için aralıyor. Türk edebiyatçıların tarihe tanıklık eden eşyalarının ziyaretçilerle buluşturulduğu müzeleri sizler için derledik.
Aşiyan Müzesi
"Hoş geçen her dem-i sefa edebiyat sayılır"
Tevfik Fikret’in eski evi ve kendi tasarımı olan Aşiyan Müzesi, şairin vefatının ardından belediye tarafından alınarak müze haline getirildi. Tevfik Fikret’in mezarının, müzenin bahçesine taşınmasıyla Aşiyan Müzesi alan ev, Rumelihisarı’nda iç açan manzarasıyla boğazı selamlıyor. Salon, Edebiyat-ı Cedide, çalışma, yatak odası ile yemek odası, mutfak ve çamaşır hane bölümleriyle başka şairler Abdülhak Hamit Tarhan ve şair Nigar’ın eşyalarının da sergilendiği toplamda 9 bölümden oluşmaktadır.
Müzenin salon bölümünde Tevfik Fikret’in kişisel eşyaları ve balmumu heykeli bulunurken çatı katında yer alan çalışma odasında şairin yazı masası ve hat levhaları sergilenmektedir.
Abdülhak Hamit Tarhan’ın vefatının ardında eşi tarafından bağışlanan şahsi eşyaları, Abdülhak Hamit Tarhan bölümünde sunulmaktadır.
Aşiyan Müzesi giriş saatleri
Müzeye giriş ücreti bulunmazken pazartesi ve resmi tatil günleri hariç 09.00 ile 16.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
"Beklesem gelmez ki… Beklemesem gelir mi? Umut vardır. Beklemediğim zaman umut vardır."
Sait Faik’in yaşamını geçirdiği Burgaz Ada’daki köşk, 60 yıldır usta yazarın hayatına tanıklık etmiş eşyalarını edebiyat severlerle buluşturuyor. Yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanan ev, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze evleri arasında yer alıyor.
Burgaz Ada’nın sakin ve çiçekli sokağındaki müzede yazarın çok sevilen eserlerinden bölümler, fotoğrafları, ailesiyle ve dostlarına yazdığı mektuplar sergileniyor. Özellikle Sait Faik’in el yazması eserlerini görmeli ve konağın çatı katından ada manzarasını doyasıya izlemelisiniz. Ziyaretçilerin duygularını yazması için ayrılan bölümde mektup yazmadan dönmemelisiniz.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi giriş saatleri
Müzeyi pazartesi, Salı ve tatil günleri dışında 10.30 ile 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Orhan Kemal Müzesi
"Yıllar kırık plaklarda kalmış çok eski türküler gibi geldi geçti."
Müze, Türk edebiyatının kilometre taşlarından Orhan Kemal’in anılarını gelecek kuşaklara taşımak için Beyoğlu’nda bulunuyor. Müzede yazarın kişisel eşyaları, kitapları, fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin en fazla ilgi gören nesnesi ise Orhan Kemal’in ölümsüz eserlerini yazdığı daktilosudur. Müzede yazarın başyapıtlarının ilk nüshalarını da görmek mümkündür.
Orhan Kemal Müzesi giriş saatleri
Pazar günleri hariç haftanın her günü müzeyi 10.00 ve 18.00 arasında gezebilirsiniz. Müze giriş ücreti ise öğrenciler için 5 TL, tam 10 TL’dir.
Mehmet Akif Ersoy Müzesi
"Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz."
İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısına iki adet müze bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Beyoğlu Mısır apartmanında hayatının son günlerini geçirdiği evi, diğeri ise Ankara’da bulunan ve İstiklal Marşı’nı yazdığı evidir.
Ankara’da bulunan ev, yıllar içerisinde çeşitli restorasyonlar geçirerek şimdiki halini almıştır. İki katlı klasik bir Ankara mimarisi olan bu evde Ersoy’a ait fotoğraflar, cep saati, tesbihi, gözlük ve tüfek sergilenmektedir.
Mehmet Akif Ersoy Müzesi giriş saatleri
Müzeye cumartesi, pazar günleri ve resmi tatiller dışında her gün 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
Aşık Veysel Müzesi
"Beni hor görme kardeşim. Sen altınsın ben tunç muyum? Aynı vardan var olmuşuz. Sen gümüşsün ben saç mıyım? Ne var ise sende bende. Aynı varlık her bedende. Yarın mezara girende, sen toksun da ben aç mıyım?"
Sivaslı Halk Ozanı Aşık Veysel’in Şarkışla’daki evi 1982 yılından beri müze olarak kullanılıyor. Sivrialan Köyü’nde bulunan evde Aşık Veysel’in kişisel eşyaları, şiirleri, kendisi hakkında yayınlanan yazarlar ve fotoğrafları sevenleriyle buluşturulmaktadır. Aşık Veysel’in balmumu heykelinin yanında kıyafetleri ve radyosundan sazına kadar tüm önemli ayrıntıları anılarını canlı tutmaya yardımcı oluyor.
Müzede “karanlık oda” olarak hazırlanan özel bölümde görme engelli ozanın hayatına dokunma fırsatı bulabilir ve eserlerini ortaya çıkaran gönül kapısına ulaşabilirsiniz.
Aşık Veysel Müzesi giriş saatleri
Ücretsiz olarak gezebileceğiniz müzeyi pazartesi ve tatil günleri dışında 08.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ziya Gökalp Müzesi
"Zemini mefküre, seması hayal… Bir gün gerçek, fakat şimdilik masal."
Ziya Gökalp’in Diyarbakır’da dünyaya geldiği evi, yazarın özel eşyalarının ve belgelerinin teşhir edildiği bir müze olarak kullanılmaktadır. 1806 yılında inşa edilmiş bu taş evde Gökalp’in eşyalarının yanı sıra Diyarbakır yöresini yansıtan etnografik öğeler de sergilenmektedir. Diyarbakır’a yolunuz düşerse havuzlu avlusu ve şık mimarisiyle göz alan Ziya Gökalp Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Ziya Gökalp Müzesi giriş saatleri
Müzeyi ücretsiz olarak yaz aylarında 09.00 ile 19.00 saatleri, kış aylarında ise 08.00 ve 17.00 arasında gezebilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
"Memleket isterim ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; kış günü herkesin evi barkı olsun."
Diğer Diyarbakırlı edebiyatçımız Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü, klasik Diyarbakır mimarisi özelliklerinin çok iyi korunduğu evi müze haline getirilmiştir. Müzede Cahit Sıtkı’ya ait şahsi eşyaların yanında şairin el yazısıyla yazdığı mektupları sergilenmektedir. Müzede Cahit Sıtkı’nın aile fotoğrafları ve özel kitap koleksiyonlarını da bulabilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi giriş saatleri
Müzeye giriş ücretsiz olup resmi tatil günleri hariç her gün 07.30 ile 17.30 saatleri arasında uğrayabilirsiniz.
Namık Kemal Evi Müzesi
"Ne efsunkar imişsin ah, ey didar-ı hürriyet; esir-i aşkın olduk, gerçi kurtulduk esaretten."
Vatan şairi olarak anılan Namık Kemal’in Tekirdağ’da doğdu ev örnek alınarak yapılan özel yapıda şairin özel eşyalarının yanı sıra Tekirdağ yöresine ve mutfağına ait eşyalar da sergilenmektedir. Müzede Namık Kemal’e ait fotoğrafları, basında yer alan haberleri ve Piri Reis’in dünya haritasını görebilirsiniz.
Namık Kemal Müzesi giriş saatleri
Diğer müzelerde olduğu gibi Namık Kemal Müzesi’ni de pazartesi günleri ve resmi tatiller hariç her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Ahmed Arif Edebiyat Müzesi
"Bir ben kaldım, ortasında kavganın, bir de karanfil yürekli çocuklar."
Diyarbakır’ın edebiyatımıza kazandırdığı usta şairlerden Ahmed Arif’e özel ithaf edilmiş 120 yıllık bir konak olan Edebiyat Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı’nın evine de komşu olarak edebiyat severlerin sanat dolu bir gezi geçirmesini sağlıyor.
Kütüphane olarak da hizmet veren müzede şairin kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı eserleri ile Diyarbakır’ın daha birçok şairine ait eşyalar ve eserler de bulunmaktadır.
Kütüphanenin bünyesinde bulunan Diyarbakır tarihine ait çok sayıda kitap ve diğer alanlardaki eserler, genç okuyucuların meraklarına cevap veriyor.
Ahmed Arif Edebiyat Müzesi giriş saatleri
Cumartesi ve pazar günleri kapalı olan müzeyi hafta için 09.00 ile 17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Kemal Tahir Müzesi
"Salt ölümün çaresi yoktur bu dünyada… madem ki daha ölmedik, çabalayacağız."
Kemal Tahir’in hayatını geçirdiği ve son eserlerini yazdığı Şaşkınbakkal’daki evi, eşi Semiha Hanım’ın isteği üzerine müze olarak Tahir severlerle buluşturulmuştur. Bir apartman dairesi olan müzede Kemal Tahir’e ait 9000 adet kitap, ödülleri, el yazması eserleri, çalışma masası ve daktilosunu görebilirsiniz. Yazarın yaşadığı zamanlardaki ev sıcaklığını hala hissedebileceğiniz daire, sizleri zamanda yolculuğa çıkaracak.
Kemal Tahir Müzesi giriş saatleri
Kemal Tahir’in evine hafta içi her gün 09-00- 17.00 arasında konuk olabilirsiniz.