Horasan Nişabur'un yöresel oyunları ve geleneksel müziği
Enstürmanlarında Anadolu'dan esinti görebileceğimiz geleneksel İran müziği biraz da Afganistan'a yakın olması sebebi ile oradan da esinlenmiş. Ezgiler Afgan ezgilerini andırıyorsa da enstürmanlar Anadolu'nun bağlaması, davulu ve zurnası. Yöresel oyunları ise tamamen farklı. Bizim ülkemizdeki birçok yörede bu tür geleneksel oyunlara rastlansa da Nişabur yöresel oyunlarının kendine özgü bir tarafı var.
Nişabur Selçuklu Devleti’nin ilk başkenti olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda da yöresel oyunları ve geleneksel müzikleri ile de ön plana çıkıyor. Tarihi yapılarının gölgesinde kalmadan müziği ile de turistleri buraya çekmeyi başarıyor Nişabur. Dünyayı geziyorum ekibi de sizler için Horasan Nişabur’un yöresel oyunlarını, geleneksel müziklerini sizler için yerinde kaydetti. Bu görsel ve işitsel şöleni aşağıda yer alan videodan izleyebilir bu oyunlara dair detaylı bilgiyi haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.
Zamanında buraya Anadolu'dan yapılan göçler ve Anadolu’dan da buraya yapılan göçler İran geleneksel müziğinin de geleneksel oyunlarının da bizimkilerle benzer olmasının nedeni olabilir. Davul, zurna ve bağlama gibi enstrümanların kullanılması bu durumu açıklar nitelikte. Horasan’ın Nişabur halkı gelen turistler için geleneksel kıyafetlerini giyiyor ve geleneksel oyunlarını yaparak yöresel müziklerini tanıtıyor.
İran Geleneksel Kıyafetleri
İran'ın geleneksel kıyafetlerinde başörtüsü başta gelir. Ayrıca kıyafetlerin dikiminde altın sarısı rengi sıklıkla kullanılır. Özellikle Türkmen ve Zerdüşt inancına sahip kadınlarda başörtüleri çok farklı şekillerde kullanılır. Beluçi kadınlarının geleneksel kıyafetlerinde başörtüsünün yerini sarık alır. Bunun nedenine gelecek olursanız, bölgenin iklim şartlarına uygun bir örtü türü olmasıdır. Yöresel halk oyunlarında da bu kıyafetleri kullanırlar.
İran Halk Oyunları
Baba Karam, Bandari Dansı ya da İran Göbek Dansı, Basseri Dansı, Bocnori Dansı, Çob Bazi, Hac Narenci Dansı, Caheli Dansı, Khalici Dansı, Kereşmeh Dansı, Karman Dansı, Horasani Dansı, LEzgi Dansı, Luri Dansı, Matmati Dansı, Mazandarani Dansı, Motrebi Dansı, Kasemabadi Dansı, Rağsepa Dansı, Rağseparşeh Dansı, Rağseşarki Dansı, Samaorağs, Şemşir Dansı, Şateri Dansı, Yalli Dansı, Zargani Dansı, Zar Dansı