Termal turizmin başkenti Afyonkarahisar'da gezilecek yerler
Afyonkarahisar'da gezilecek yerler başka yerde eşi benzeri olmayan manzaralar sunuyor. Doğal ve tarihi yerlerin yanı sıra aynı zamanda kaplıca turizmi ile de öne çıkan Afyonkarahisar gezi rehberi detayları haberimizde yer alıyor.
Afyonkarahisar'da gezilecek yerler tarihi ve doğal güzelliklerin dünya halini en iyi yansıtan adresler. Ayrıca Afyon kaplıca ve ılıca turizminin de göbek taşlarından olan bir ilimiz. Burada öyle güzel gezi yerleri var ki Nevşehir'de bulunan peribacalarının bir başka halini burada görebilir muazzam manzaraya sahip kalesini gezebilirsiniz. Afyon'da nereler gezilir sorusunu soran tüm okurlarımız için detaylı bir rehber hazırladık. Peribacaları, kalesi, kaplıca ve ılıcaları her kış ve bahar dönemlerinde Afyona turist çeken muazzam yerler. Bunların yanı sıra Afyonkarahisar'da ne yenir diye aklınıza getirdiğiniz sorunuz için de lezzetli cevaplar bulabilirsiniz. Afyon mutfağı birbirinden güzel yemekleri önünüze serecek. Kadim bir tarihe de sahip olması sebebi ile bazı tarihi gezi noktaları ile sizi uzun bir tarih yolculuğuna çıkartacak. Afyon nerede, Afyon'a nasıl gidilir gibi detaylar ile beraber bütün gezi noktalarını da sizler için derledik.
AFYONKRAHİSAR HAKKINDA
Resmi adı Afyonkarahisar olan ilimiz halk arasında Afyon olarak kaldı. Türkiye’nin termal başkenti olarak biliniyor Afyon. Termal turizminde olduğu gibi mermercilik ve gıda sektöründe de çok iyi bir etkiye sahip. 2005 yılında Afyonkarahisar adını alan şehir çok eskilerde tarihteki adı Karahisar-ı Sahip’tir. Karahisar adını ise şehrin ortasından yükselen volkanik dağlardan almaktadır. Afyon adını ise çok esiklerden beri burada üretimi bir hayli fazla yapılan ürün olan haşhaş ekiminden alıyor. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi ile Afyon farklı zenginlikler barındıran bir ilimiz. Tarihte birçok kez farklı medeniyetlerin eline geçse de sonunda Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın yapıldığı yer Afyon’dur. 2005 yılı itibari ile Afyonda 356 adet mermer işletmesinin bulunduğu biliniyor. Gıda sektörü de aynı ölçüde oldukça yüksektir. Kaymaklı kadayıf, lokum ve sucuk her yerde meşhur olan lezzetleridir. Termal alanları da bir hayli fazladır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Termal turizm Alanı ilan edilen Afyon dünyanın ve Türkiye'nin her yerinden turistleri kendine çekmektedir.
AFYONKARAHİSAR’DA GEZİLECEK YERLER
Afyon’da gezilecek yerler herkese göre destinasyonlardan oluşuyor diyebiliriz. Çocukla gezebileceğiniz çok güzel adresler bulunduğu gibi aynı zamanda arkadaşlarınızla eğleneceğiniz keşfetmekten keyif alacağınız yerler var. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Afyon kültür bakımından da zengin bir il.
1-Ulu Camii
1273 yılında yaptırılan cami Selçuklu veziri tarafından yaptırılmış. Camide doğu, kuzey ve batı yönlerinde üç adet kapı bulunuyor. 40 ahşap sütun ve başlık üzerine inşa edilen caminin minaresi de tuğladan yapılmış. Halk arasında bu yüzden ‘40 direkli cami’ olarak da biliniyor. Selçukludan günümüze ulaşan Ulu Camii en eski ahşap direkli cami olması sebebi ile eşsiz bir mimaridir.
2-İscehisar Peribacaları
Ülkemizde sadece Nevşehir’de peribacaları bulunmuyor. İscehisar İlçesi Seydiler Kasabası içerisindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peribacası bulunuyor. Afyon- Ankara karayolunun kenarında bulunduğu için buraya ulaşmak çok kolay. Ornaş kayalıkları civarında da çok sayıda peribacaları bulunuyor. Zamanında patlayan volkanik dağın etkilerini burada muazzam manzaralar sunana peribacaları ile görebilirsiniz.
Peri Bacaları ve Balonlar: Kapadokya'da gezilecek yerler
3-Frig Vadisi
Balkan kökenli boylardan biri olan Frigler burada ilk olarak MÖ 750’den sonra görülüyor. Elde edilen bulgular Frigler ile ilgili tarihin bu odluğunu ortaya koyuyor. Binlerce yıl öncesinin tarihin günümüze taşıyan Frig Vadisi merkeze bağlı Sülün Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Prymnessus Antik Kenti bulunan bir yerdir. Trekking için yürüyüş rotalarından biridir burası.
4-Afyon Arkeoloji Müzesi
1935 yılında dünyaya adını ilk duyuran müze olmuş. 1971 yılında ise bugünkü müze Bölge Müzesi- Frigya Müzesi konumunda açılmış. Günümüzde ise Afyon Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor. Eski Tunç çağından günümüze kadar 5000 yıllık süre içerisindeki kültür ve inanç öğelerini bizlere sunuyor.
İstanbul'daki müzeler binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor
5-Afyon Kalesi
Yerden yüksekliği 226 metre olan kaya üzerinde bir kale olarak bulunuyor. Afyon Kalesi şehrin simgelerinden biri. Tarihi kale şehrin bütün manzarasını ayaklar altına seriyor. Volkanik bir kaya üzerine inşa edilen kalenin mazisi M.Ö. 1350 yıllarına kadar uzanıyor. Hititler zamanında yapılan kalenin zirvesinde Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç bulunuyor. Selçuklu zamanında Alaaddin Keykubad, kale dizdarı ve mimar olan Ulumar Bedrettin Gevhertaş’a onarmasını emretmiş. 1235 yılında kaleye küçük bir saray ve mescit yapılmış. 1573 yılında ise Osmanlı’nın muazzam mimarisi ile tanışmış bu kale. 2. Selim tarafından Mahmut beye burçlar, sarnıçlar ve kule yaptırılmış. Kale günümüzde ulu Cami’nin karşısında bulunuyor. Herkesi hayran bırakan bir manzaraya sahip olması sebebi ile beğeni topluyor.
6-Sultan Divani Mevlevihane'si
Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biri burası. Bu yüzden de önemli bir miras olarak görülüyor. Kuruluşu da 13. Yüzyıla kadar dayanıyor. Dervişlerin 1001 gün kapanarak ibadet ettikleri odaları burada görebilirsiniz. Yan yana dizilen türbeleri de yine burada yer almaktadır.
7-Büyük Taarruz Şehitliği
İzmir- Afyon- Antalya karayolu üzerinde Büyük Taarruz ’da şehit düşen Mehmetçikleri anmak üzere yapılmış bir şehitliktir. Şadırvan, namazgah, otopark ve mezarlık bölümlerinden oluşan şehitlikte 100 subay ve 400 erin adı yazılı. Atatürk’ün burada bir de Kocatepe’de görüldüğü heykeli bulunuyor. Büyük Taarruz Şehitliği’ni mutlaka ziyaret ederek şehitlerimizi de anabilirsiniz.
BONUS:Afyon Kaplıcaları
Afyon’da uğramadan gelmeyeceğiniz en güzel yerler kaplıcalardır. Kaplıcalarda keyifle zaman geçirerek evinize dönebilirsiniz. Ülkemizin en önemli kaplıca merkezlerinden Afyon. Sıcaklıkları ve şifalı yapısı ile herkesin de tercih ettiği il oluyor.
AFYON NEREDE?
Batı Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerini birleştiren yüksek alanın güney parçasını oluşturan bir ilimiz. Kuzeyinde Eskişehir bulunan ilin, kuzeybatısında Kütahya, doğuda ise Konya batıda Uşak güneyde Budur güneydoğusunda ise Isparta ve güneybatıda Denizli illeri bulunuyor. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1021 metredir.
AFYON’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Afyon karasal iklime sahip bir şehrimizdir. Yine de şehirde geçiş bölgesi özellikleri de görülür. Kışlar karlı ve soğuk olurken yaz aylarında ise sıcak ve kurak hava hâkim olur. Nisan ve mayıs aylarında en fazla yağışını alan şehir en kurak aylarını ise Ağustos’ta geçirmektedir.
AFYON’A NASIL GİDİLİR?
Türkiye'nin her yerinden Afyon’a otobüs seferi bulunuyor. Otobüs ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler için her ilden ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Özel araç ile gidecek olan kişiler ise İstanbul’dan Bilecik, Eskişehir, Kütahya yolunu takip edebilirsiniz. Ankara’dan gelecek olan kişiler ise Polatlı, Sivrihisar yolunu kullanarak ulaşabilirler. İzmir’den Afyona ulaşmak olan kişiler ise Uşak üzerinden buraya ulaşabilirler. İstanbul ile Afyon arası 461 kilometre, İzmir ile 328 kilometre mesafe bulunuyor. Ankara ile Afyon arası 257 kilometre, Bursa ile 289 kilometre mesafe var.
AFYON’DA NE YENİR?
Afyon’da ne yenir sorusu buraya seyahat eden herkesin sorduğu bir soru oluyor. Afyon lezzetleri herkese hitap eden buradan da tüm dünyaya yayılan bir ağa sahip. Afyon kaymağı, lokumu ile meşhur olan bir ilimiz ve burada sucuk üretim de kendine has hali ile bulunuyor. Patlıcandan yapılan sadece 22 yöresel yemek var. Çullama köfte, ilibada dolması, Göce köftesi gibi lezzetleri gittiğinizde deneyebilirsiniz. Bu başlığa dair daha fazla bilgiyi almak için Afyon'un yöresel lezzetleri haberimizi okuyabilirsiniz.