Türkiye turizm gelirlerinde liderliğe koşuyor: Avrupa'da 6'ıncı oldu
Türkiye'nin 2023 hedeflerinin arasında bulunan turizm gelirlerinin artırılmasına her geçen gün daha da yaklaşılıyor. 2019'da oldukça verimli bir sezon geçiren Türk turizm sektörü, 2020 için de umut saçıyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye'nin turizm gelirlerinde Avrupa 6'ncısı olduğunu bildirdi.
Zengin tarih ve kültürel miras, eşsiz doğal güzellikler, deniz kum ve güneş... Türkiye'den bahsediyoruz. Özellikle yaz turizmi konusunda iddialı bir konumda bulunan Türkiye, Avrupa'nın turizmdeki en kuvvetli ülkelerinden birisi.
2019 yılını oldukça verimli bir şekilde kapatan Türk turizm sektörü, 2020'de den de umutlu. Turist sayısında tüm zamanların rekorunu kıran Türkiye, ziyaretçi sayısında yüzde 12,2 artış kaydetti. Bunun yanı sıra önemli bir gelişme de gelirlerde yaşanıyor. Ülkenin en önemli ekonomik dinamiklerinden olan turizm gelirlerinde Türkiye'nin Avrupa 6'ncısı oldu.
65 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Turizmde 50 milyon olan ziyaretçi sayısı beklentisinin 75 milyon, 50 milyar dolar gelir beklentisinin de 65 milyar dolar olarak revize edildiğini hatırlatan Alpaslan, 2019'da 51,7 milyon ziyaretçi ağırlandığını, 34,5 milyar dolar gelir elde edildiğini bildirdi.
Alpaslan, geçen sene turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığını vurgulayarak, "Türkiye'yi 45,1 milyon yabancı, 6,7 milyon yurt dışında ikamet eden vatandaşımız ziyaret etti. Ziyaretçi sayısındaki artış 2018'e oranla geçtiğimiz yıl yüzde 12,2 olarak gerçekleşti." diye konuştu.
EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ÜLKELERDEN
Dünya Turizm Örgütü verilerinin de 2018'de Türkiye'yi en çok ziyaretçi alan ülkeler sıralamasında dünya 6'ncısı, Avrupa 4'üncüsü olarak gösterdiğini belirten Alpaslan, "Turizm gelirlerinde ise dünyada 15'inci, Avrupa'da da 6'ncı sıradayız." bilgisini verdi.
TURİZMİN GELİŞİMİNE KATKI
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, turizmi tüm yıla yayacak politikalar ürettiğini, golf ve kruvaziyer gibi yüksek gelir sağlayan turizm türlerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Planlama çalışmalarımızı da bu doğrultuda büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Antalya-Manavgat bölgesinde ve 2019'da Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Çeşme bölgesinde yeni golf sahaları, nitelikli spor tesisleri, sağlık, kültür, sanat merkezleri ve Ege bölgesinin en büyük müzesi gibi pek çok turizm türünü barındıran projelerimiz bulunuyor.
Planlama ve turizm yatırımlarına kamu taşınmazlarının tahsisi çalışmalarımız kapsamında ise İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Antalya ve Aydın Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi de yer alıyor."
BİSİKLET TURİZMİ
Alpaslan, İzmir bölgesinin bisiklet turizmi kapsamında geçen yıl EuroVelo 8 Akdeniz Rotası'na dahil olduğunu bildirerek, "EuroVelo kapsamında bulunan bisiklet ağlarının uzatılarak geliştirilmesi ile Türkiye genelindeki bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için ilgili kurumlar ve diğer paydaşlarla da eş güdüm içerisinde çalışıyoruz. Bisiklet dostu otel sayısının artırılması için gerekli mevzuat çalışmalarını da yürütüyoruz." ifadesini kullandı.
Bu yılın "Türk Mutfağı Tematik Yılı" olarak değerlendirildiğine de işaret eden Alpaslan, hazırlanacak Gastronomi Eylem Planı ile Türk mutfağının tanıtımının ulusal ve uluslararası tüm platformlarda yoğunlaştırılacağına işaret etti.
Türkiye'nin yalnızca Türk mutfağı ile değil kaliteli uluslararası mutfakların da sunulduğu bir gastronomi ülkesi olarak tanıtılacağına dikkati çeken Alpaslan, "Ayrıca Michelin gibi uluslararası standart belirleyen rehberler ve yıldızlı şeflerle iş birliğine gidilerek, Türk yemeklerinin tanıtımının yapılacağı yurt dışı ve yurt içi etkinlikler de düzenleyeceğiz." dedi.