Koronavirüs'e karşı hangi ülke ne önlem aldı?
Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs ülkelerin yeni kararlar almasına sebep oldu. Birçok ülke giriş çıkışları kapatırken ülke genelinde de farklı önlemler alındı. Koca bir ülke İtalya'da karantina uygulaması devam ederken bazı Avrupa ülkelerinde de hayat normal akışında ilerliyor. Yurt dışında yaşayan ya da yakını bulunan kişiler ise o ülkenin nasıl önlem aldığını merak ediyor. İşte detaylar.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Türkiye en hızlı ve istikrarlı tedbirleri alan ülke konumunda bulunuyor. Vakaların başka ülkelerde görülmeye başlandığı andan itibaren uçuşlarını durduran ve ülkenin girişlerinde termal kameralar ile kontrol sağlayan Türkiye'de şimdiye kadar aynı çevreye sahip 5 kişide virüs tanısı konuldu. Birçok yabancı ve yerli vatandaş yurt dışından ülkeye giriş yapmakta zorluk çektiğini açıklarken diğer ülkelere de nasıl elini kolunu sallayarak girdiğini de anlatmıştı. Türkiye bu kadar çok iyi önlemler alırken diğer ülkeler nasıl korunma yöntemleri uygulamaya başladı? Hali hazırda önlem almaya başlayan Avrupa ülkeleri ve Güney Kore gibi ülkelerde virüse karşı ne önlemler aldı bir araya getirdik. Hangi ülke virüsün yayılmasını durdurmak için ne uygulama yapıyor işte detaylar.
HANGİ ÜLKE NE ÖNLEM ALDI?
Virüsün yayılmasını engellemek adına ülkelerde alınacak olan kararlar büyük önem taşıyordu. Bazı ülkeler bu kararları almakta geç kaldı. İtalya da bu ülkelerden biri. Kocaman bir ülke tamamen karantina altına alındı ve virüsün yayılması henüz durmadı. Diğer Avrupa ülkelerinde ise ne okullar tatil edildi ne de toplu faaliyetler durduruldu. Yeni yeni önlemler almaya başlayan ülkeler mücadelesini yeni başlatmışken Çin'den maskeleri çıkartan doktorların videoları geliyor.
Türkiye'de dahil 120 ülkede şu anda koronavirüs görüldü. Süreci en iyi kontrol altına alan ülke olan Türkiye'de aynı çevreye ait sadece 5 kişi gözetim altında.
ÇİN
Virüsün yayılma merkezi olan Çin'de en fazla vaka görüldüğü gibi kayıp sayısı da bir hayli fazla. Başlarda dünyadan bu olayı gizlemekle suçlanana Çin ülkesinde virüsün yayılmasını kontrol altına almış gibi görünüyor. Yeni yayılan bir videoda doktorlar görevlerini tamamlayarak maskelerini mutlu şekilde çıkartırken görülüyor. Hubei Eyaleti tamamen karantina altında. Virüsün çıkış yeri olduğu için Çin'de iş yerleri, okullar, ibadethaneleri toplu taşıma sistemleri ve kurumlar kapalı bulunuyor. Kısa sürede çok sayıda hastane inşa edildi ve stadyum gibi yerler karantina merkezi olarak kullanıldı.
Çin bu virüsün yayılma merkezi olduğu için en katı önlemleri almakla yükümlü ülkesi olarak kuralları ihlal edenlere de 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası verileceğini de duyurmuştu.
İTALYA
Virüsun tüm dünyaya yayılmasının başka nokta merkezi de İtalya oldu. Maalesef İtalya önlem almakta çok geç kaldı. Şimdilerde ülke karantina altında bulunsa da ilk vakaların çıktığı zamanda radikal önlemler alınmadı. 11 kasabaya giriş çıkışlar yasak olan İtalya'da festivaller ertelendi. Ülkeye yapılan seyahatlerde de büyük oranda kısıtlamalar getirildi. Türkiye'de İtalya'ya uçuşlarını geçici olarak durdurdu. İş, sağlık ya da gıda gibi temel ihtiyaçları karşılamak için dışarı çıkan kişiler İtalya'da gerekçelerini yazılı olarak bildirmek zorunda. Bunun dışında dışarı çıkan kişiler ise cezalar uygulanıyor.
İRAN
Vakaların önüne geçmeyen ülkelerden biri de İran. Gerekli önlemleri almakta çok geç kalan İran'da devlet yöneticileri dahi virüse yakalandı. Türkiye Kum şehrinin karantinaya alınması gerektiğini iletmiş İran bunu yapmayınca da sınırlardan geçişleri kapatmış ve güvenlik önlemlerini hızla arttırmıştı. Bahreyn, Afganistan, Gürcistan, Irak, Kuveyt, Lübnan ve Umman ülkelerindeki ilk vakaların İran'dan gelen yolculularda görüldüğünü de açıkladı. Meclis'in yüzde 10'una yakını virüse yakalandı ve İran meclisi sonunda kapatıldı. Yeni bir karar ise okullar kapatıldı ve seyahat etmemeleri yönünde insanlara uyarılarda bulunuldu. Girişlerde de sadece insanların ateşi ölçülüyor.
GÜNEY KORE
Çok sayıda vakanın görüldüğü ülkelerden biri de Güney Kore. Güney Kore'de vakaların birden yükselmesinin sebebi ise insanların akın akın hastaneye giderek virüs testini yaptırmaları. İlk vakaların görüldüğü andan itibaren okulları tatil edip toplu etkinlikleri de erteleyen ülkede insanlar kendi önlemlerini aldı. Güney Kore'de hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 0,7 olarak açıklandı. Burada da konserler ve çok sayıda etkinlik iptal edildi. Diğer ülkelerden farklı olarak Güney Kore virüs bulunan kişilere GPS çipi taktı. Bu uygulama ile internetten nerede virüslü kişi var herkes görebiliyor. Havalimanında ise çıkmak isteyenler üç aşamalı kontrolden geçmek zorunda.
FRANSA
Fransa'da da toplumsal etkinlikler yasak. Bütün okullar kapalı. Yılda milyonlarca kişiyi ağırlayan Louvre Müzesi'ne girişler kapatıldı. Eiffel Kulesi'nde ise nakit para kullanımı yasak.
İSPANYA
Madrid'de virüs çok hızlı yayıldı. Futbol müsabakaları ertelendi. Diğer ülkeler gibi okullar kapatıldı. Malaga Film Festivali dahil diğer etkinlikler de iptal edildi. Bu yıl İspanya'nın turizm sektörü virüsten çok olumsuz etkilenecek.
ALMANYA
Okulları tatil etmekte ve ülkeye girişlerde tedbirli davranmakta geciken bir başka Avrupa ülkesi de Almanya. Almanya Başbakanı Merkel kendisi Almanya'nın yüzde 60'ına virüs bulaşma ihtimali bulunduğunu söyledi. Bu ülkede de spor müsabakaları iptal edildi. 23 bin uçuş iptal edildi.
Dünyada birçok ülkede alınana önlemler bu şekilde. Türkiye'de birçok Avrupa ülkesine uçuşlarını durdururken sınırlardaki güvenlik önlemlerini de arttırdı. Ülkemiz genelinde vaka sayısının yükselmemesi için kişisel önlemlerin alınması adına da duyurular yapılıyor. Sizin de kendi güvenliğiniz ve aileniz güvenliği için tehlike geçinceye kadar yurt dışı seyahatlerinizi ertelemenizde fayda olacaktır. Giriş yasağı olan ülkelere farklı ülkeler üzerinden girmeye çalışmak salgının yayılmasını sağlayacağı için herkes bu süreci kendini karantina altına alarak geçirmelidir.