Tatil planına Koronavirüs engeli: Paket turları iptal olanlar ne yapacak?
Koronavirüs sosyal yaşantılarımız kadar turizm sektörünü de etkiledi. Karantina sebepleriyle önceden yapılan pek çok rezervasyon ve planlamalar iptal edilirken bu durum parasını peşinen ödeyenler "bundan sonra ne olacak" diyor. Paket turları iptal edilen kişiler için Ticaret Bakanlığı'ndan "geri ödeme" kararı çıkarken, tüketicilerin haklarının korunması için büyük titizlikle çalışılacağı ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) pandemi kategorosine dahil ettiği Koronavirüs, sağlığa verdiği zararın yanı sıra dünya ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Türkiye'de ekonomik olumsuzluktan minimum düzeyde etkilenilmemesi adına sektörel destek programları başlatırken, tüketicilerin de bu süreçte zarar görmemesi adına büyük titizlik ile çalışılıyor.
Pandemi'nin en çok etkilediği sektörlerden olan turizmde, paket tur ödemeleri gerçekleştirip rezervasyon yapan kişiler, program iptalleri nedeniyle ne yapacaklarını bilemiyordu. Ticaret Bakanlığı bu konuda oluşabilecek mağduriyete karşı konuyu ele aldı.
PAKET TURLARI İPTALLERİ
Koronavirüs salgını nedeniyle paket turlarını iptal etmek isteyen kişiler ve turları iptal olanlar kara kara düşündürüyor. Özellikle parasını peşin vererek rezervasyon yaptıranlar paralarının geri ödenmesini beklerken, bazı tur şirketleri de mücbir sebep durumunun arkasına sığınarak ödeme konusunda problem yaşatabiliyordu.
Ancak bu olası uyuşmazlıkta hukuk, tüketicinin yanında. Fakat burada önemli olan bir kıstas bulunuyor, o da turun yeri.
PAKET TURLARI İPTAL EDİLENLER NE YAPACAK
Turların iptalinde seyahatin nereye yapıldığı maddesi oldukça önemli, zira tüketici, koşulsuz ve şartsız olarak, devletin seyahat uyarısı yaptığı yere önceden tur planlaması durumunda, şirket parayı ve masraflarını geri ödemekle yükümlü bulunuyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği ile tüketicilere, satın aldıkları bir paket tura mücbir sebep hali veya herhangi bir sebeple katılmaktan vazgeçerek sözleşmeyi feshetme hakkı tanındığına işaret ederken "Vatandaşlarımız tarafından daha önce satın alınan paket turun koronavirüs salgını nedeniyle iptalinde, turun nereye olduğu belirleyici olacaktır." ifadesini kullanmıştı.
BAKAN PEKCAN AÇIKLADI
Satın alınan paket tur Çin, İran, Irak veya İtalya gibi uçuşları durdurulan veya seyahat uyarısında bulunulan, sayıları toplamda 69'u bulan ülkelere ise bu durumun mücbir sebep olarak değerlendirileceğini vurgulayan Pekcan, bu çerçevede tüketicinin seyahatine 30 günden az bir süre kalsa da paket turu iptal edebileceğini belirtti.
Pekcan, söz konusu iptal durumunun ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Tüketicimizin koronavirüs gibi mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına 30 günden az bir süre kala da fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç geriye kalan tüm bedelin herhangi bir kesinti yapılmaksızın 14 gün içinde tüketiciye iade edileceği düzenlenmiştir. Ancak paket tur hizmetinin herhangi bir seyahat uyarısı veya uçuş iptalinin söz konusu olmadığı bir ülkeye yönelik olması halinde ise tüketicinin sahip olduğu hakların, sözleşmenin fesih tarihi dikkate alınmak suretiyle belirlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Mücbir sebebe dayanmaksızın 30 günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabileceği düzenlenmiştir."
TÜKETİCİ HAKLARI MAHKEMESİ YOLU AÇIK
Bakan Pekcan, buna rağmen vatandaşların mağduriyet yaşamaları halinde imzalanmış olan paket tur sözleşmesi ve gidilecek destinasyon özelinde en doğru kararın Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri tarafından verileceğini bildirdi.
Pekcan, bu konudaki uyuşmazlıklarda, illerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlık bünyesinde oluşturulan "Tüketici Hakem Heyetleri" ile adliyelerde bulunan "Tüketici Mahkemeleri"ne başvuru yapılması gerektiğini kaydetti.
UÇUŞA İPTAL EDİLEN ÜLKELER
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı bilim Kurulu'nun kararı neticesinde toplamda 69 ülkeyle uçuşları durdurmuştu. Türkiye'nin uçuşa durdurduğu ve seyahat uyarısı yaptığı ülkeler şu şekilde:
Almanya, Angola, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Cezayir, Cibuti, Çad, Çekya, Çin (Halk Cumhuriyeti), Danimarka, Dominika, Fildişi Sahili, Ekvador, Ekvator Ginesi, Fas, Finlandiya , Fransa, Gürcistan, Yunanistan. Guatemala, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, Irak, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Ürdün, Kamerun, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Güney Kore, Kosova, Kolombiya, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Letonya, Lübnan, Macaristan, Mısır, Moritanya, Moldova, Moğolistan, Nepal, Nijer, Norveç, Özbekistan, Panama, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Suudi Arabistan, Slovenya, İspanya, Sri Lanka, Sudan, Tayvan - Çin, Tunus, Umman ve Ukrayna
PAKET TUR NEDİR?
Paket tur, bir tur firmasının içerisinde her şey dahil özelliği ile tatil sattığı sisteme verilen isimdir.
Resmi tanımı "Ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren sözleşmelerdir." olan paket tur, turizm sektörü içerisinde oldukça yaygın bir tatil satışıdır.