Bergama Antik Kenti'nin tarihini değiştiren yeni buluntular

Çok büyük bir tarihi barındıran Bergama Antik Kenti'nde yeni buluntular ortaya çıktı. Antik kentin tarihini değiştirecek olan bu yeni buluntular herkesin dikkatini çekmeyi başardığı gibi arşivlerdeki yerini de aldı. Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan açık hava müzesi adeta gizemlerle dolu. Her kazı çalışmasında yeni bulgular ortaya çıkıyor ve bulgulardan bazıları Bergama'nın tarihini değiştiriyor. İşte o eserler.

Bergama Antik Kenti'nin tarihini değiştiren yeni buluntular
Bergama Antik Kenti'nin tarihini değiştiren yeni buluntular
GİRİŞ 29.06.2020 10:55 GÜNCELLEME 29.06.2020 11:07 KAYNAK AA
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bergama Antik Kenti İzmir'de en çok ziyaret edilen tarihi yerlerden biri. Çok büyük ve köklü bir tarihe sahip olan antik kentte yeni buluntuların ortaya çıkması yeniden heyecanlanmaya sebep oldu. Yeni buluntular Bergama Antik Kenti'nin tarihi değiştirdi ve müzedeki yerini de aldı. Açık hava müzesinde yapılan kazılar sonucu elde edilen bulgular neler gelin beraber bakalım. diğer bir adı Pergamon Antik Kenti olan bu tarihi yere dair detaylı bilgiyi Korunaklı kale: Pergamon Antik Kenti haberimizden okuyabilirsiniz.

 

 

 İzmir'in Bergama ilçesinde yer alan Aşağı Şehir kazı çalışmalarında bölgenin tarihine ışık tutacak yeni buluntulara rastlandı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak yer alan Bergama'da yürütülen kazılar, yeni tarihi buluntuları gün ışığına çıkarıyor. Pergamon olarak adlandırılan antik kentte kralların, komutanların yaşadığı "Yukarı Şehir" ile halk için daha yalın bir anlayışla gelişen mimari düzene sahip "Aşağı Şehir" tarihi de yeni buluntulara göre şekilleniyor. Aşağı Şehir'de son kazılarda, M.Ö. 6-7. yüzyıla tarihlenen ve "aryballos" olarak adlandırılan parfüm yağı şişesi ile "fibula" olarak bilinen aynı döneme ait elbise iğnesi bulundu.

 

 

Her köşesi açık hava müzesi Türkiye'de görülmesi gereken 18 antik kent

Roma dönemine ait buluntularla öne çıkan Aşağı Şehir'de bu eserlerin bulunması bölgede bilinenden çok daha önce medeniyetlerin kurulduğunu ortaya koydu. "Aşağı Şehir" tarihinin de kral sarayları, arsenaller ve büyük tapınakların görkemli ev sahibi Yukarı Şehir gibi Arkaik Döneme uzandığı anlaşıldı.

- Yurt dışına duyurulacak Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kazı, sondaj ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Aşağı Şehir olarak tanımlanan imara açılmış arkeolojik SİT alanında başvurular doğrultusunda kazılara devam ettiklerini aktaran Ustura, "Yoğun bir sezon geçiriyoruz. Buradaki çalışmalarımız aylık değil, yıl boyu devam ediyor. Bu süreçte ele geçen buluntular Pergamon Antik Kenti açısından önemli katkılar ortaya koyuyor." dedi. Uzun yıllardır süren kazıların Aşağı Şehir'deki nekropol sınırlarının ortaya konması açısından önem taşıdığını ifade eden Ustura, bölgede Helenistik ve Roma tabakalarının haricinde daha erken bir yerleşimin izlerine rastlandığını kaydetti.

Ustura, kazı çalışmalarıyla birlikte kentin yayılım alanını belirlemeye çalıştıklarını da ifade ederek, şöyle konuştu:

"Helenistik ve Roma dönemlerinden erken buluntulara rastlamak mümkün oldu. Aşağı Şehir'de Arkaik buluntulara rastladık. Bu da kent tarihi açısından bizim için çok önemli veridir. Arkaik malzemeler Aşağı Şehir'de ele geçirildi. Kazı alanı buluntularla farklı yerlerde genişleyebilir. Bir kent tarihinin kültür katmanlarının dönem karşılığı bizim için çok önemli. Arkaik Dönem buluntularına Yukarı Şehir'de sınırlı da olsa rastlamıştık. Aşağı Şehir'de dönemin ilk örneklerini bulmak çok önemli. Eserlerimiz muhafaza altına alınıyor. " Ustura, uzman ekiple birlikte Ertuğrul Mahallesi'nde yapılan kazılarla ilgili uluslararası yayın çalışmalarına ağırlık vereceklerini aktardı.

- Eserler müzede sergileniyor Bölgede bulunan eserler kayda alındıktan sonra Bergama Müzesi'nde sergileniyor. Müzenin arkeolojik eser salonunda, teşhir edilen eserlerin büyük çoğunluğunu Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu (Bazilika), Musalla Mezarlığı alanında yapılan kazılardan bulunan eserler oluşturuyor. 

Bergama’nın yakın çevresindeki Pitane, Myrina, Gryneion antik kentleri ve son yıllarda Kestel ve Yortanlı Barajı göl alanında yapılan kazılar ile Müze Müdürlüğünün şehir içinde Ertuğrul, Turabey ve İnkılap mahallelerinde yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan eserler de sergileniyor. Müzede sergilenen eserler arasında Tunç Çağı'na ait Yortanlı kapları, gaga ağızlı kaplar, Antik Pergamon'a özgü yerel üretimler, sikkeler, kandiller, heykeller, lahit örnekleri bulunuyor.

YORUMLAR 3
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden. Ey musluman ulke.... .allahin azabla yok ettigi harabelere neden onem veriliyor ..yazik cok yszik .dine zarar veriliyor .dahasi. batiyi dusman kiliyor bize. Yapmayin etmeyin
    Cevapla
  • Hizli 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasil bir yorum Ali Bey? Tarih konularini neden dinle karistiriyorsunuz? Dine ne zarari var?
    Cevapla
  • mehmed 4 yıl önce Şikayet Et
    Ali bey dinle ne alakası var bunun? ha pagan eserlere zarar veriliyor diyorsan ....???!!!!
    Cevapla