Frigya'da tarih eserlerin üzerindeki 'aşk yazıları' temizleniyor

Afyonkarahisar'daki Türkiye'nin ikinci Kapadokya'sı olan ve Eşek Kulaklı Midas'ın ülkesi olarak bilinen Frig Vadisi'nde Hititler, Frigler ve Romalılar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazılan yazıların temizleme işlemleri yapılıyor.

Frigya'da tarih eserlerin üzerindeki 'aşk yazıları' temizleniyor
Frigya'da tarih eserlerin üzerindeki 'aşk yazıları' temizleniyor
GİRİŞ 05.12.2020 09:42 GÜNCELLEME 05.12.2020 09:52 KAYNAK DHA
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Hititler, Frigler ve Romalılar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazılan yazıların temizleme işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Kapadokya'dan bile ileri seviyede olan bu yerleşkeleri korumak ve turizme kazandırmak için çalışıyoruz" dedi.

 

 

Hititler, Frigler, Romalılar ile Selçuklu ve Osmanlılar döneminden kalan çok sayıda tarihi eserin bulunduğu; 8 bin yıllık geçmişe sahip Afyonkarahisar'da  'Frig Vadisi' olarak bilinen bölge en fazla ziyaretçi çeken merkezlerin başında geliyor. Kaya yerleşmelerinin bulunduğu alandaki tarihi yapılar ile eserlerin üzerine sprey boyayla yazı yazılıp, şekillerle zarar verilmesi üzerine Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde çalışma başlatıldı. Eserler, 'kumlama' denilen teknikle temizlendi. Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy özellikle eserlerin temizlenmesini ardından da turizme kazandırılmasını istiyor" dedi. 

 

 

TARİHİ BÖLGELER VE ESERLER KAMERAYLA İZLENECEK

Afyonkarahisar'ın önemli bir tarih kenti olduğunu belirten Tanır, "Kaya yerleşmelerinin üzerlerine bazı vatandaşlarımız, bilinçsizce yazılar yazarak kirletebiliyor. Bu da görsel bir kirlilik oluşturuyor. Biz bunu engelleyebilmek adına Valimiz Gökmen Çiçek'in öncülüğünde koruma altına aldığımız yerlerde temizlik çalışmaları başlattık. Çalışmaları, etaplara böldük. Birinci etap, Kırk İnler'deki ören yerinde ve Bolvadin'de bulunan Yedi Kapılar'da planlandı. Yedi Kapılar ve Kırk İnler'de temizlik çalışmalarımızı yaptık. İkinci etap; daha çok Frig Vadisi, Ayazini bölgesinde ve çevresinde. Burada da 3 etaplık bir çalışmamız var. Ayazini Metropolisi'nde ne yazık ki hâlâ yeni yazılar görüyoruz. Bölgeyi izleyebileceğimiz güvenlik kameraları, takıldıktan sonra temizlik çalışmalarını başlatacağız" dedi.

'KAPADOKYA'DAN DAHA DEĞERLİ ESERLERE SAHİBİZ'

Vatandaşları, tarihi eserler ile mekanlara karşı duyarlı olmaya davet eden Tanır, Afyonkarahisar'daki eserlerin Kapadokya'dan daha eski olduğunu vurguladı. Tanır, "Vatandaşlarımız özellikle de gençlerimiz daha duyarlı olsun, buralara yazılar yazmasınlar. Eserleri koruma bilincini geliştirelim. Bütün insanlığın hazinesi olan değerlere sahibiz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan değerler bunlar. Kapadokya'dan bile ileri seviye olan bu yerleşkeleri, korumak ve turizme kazandırmak için çalışıyoruz. Halkımızdan da destek bekliyoruz" diye konuştu.

TEMİZLEMEDE KUMLAMA TEKNİĞİ KULLANILIYOR

Kirletilen ve üzerlerine yazı yazılan eserlerin temizleme tekniği hakkında da Tanır şu bilgileri verdi "Normal kazıma yaparak bu temizliği yapamazsınız, bunun bir tekniği var. Yüksek basınçlı hava ile birlikte kumlama tekniği kullanılıyor. Onda da kullanılan kumların küçüklükleri önemli, her yüzey için aynı kum kullanılmıyor. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilgili biriminde görevli uzmanlarımız da buraya geldi. Onların gözetiminde temizlik yapıyoruz."

AYAZİNİ'Yİ TURİZME KAZANDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ayazini köyü muhtarı Bekir Yılmaz da Ayazini Kilisesi'nin turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yılmaz, "Afyonkarahisar'ımızın Ayazini köyü, önemli bir merkez. Misafirlerimizin, her mevsim ziyaret etmeleri için çalışmalar yapmaktayız. Gelen vatandaşlarımızı da turizm cenneti olan yerlerimize, mağaralarımıza sahip çıkmaları, zarar vermemeleri, yazı yazmamaları, harap etmemeleri konusunda uyarmaktayız. Bunun için gerekirse güvenlik görevlisi istihdam edeceğiz" dedi. 

Muhtar Bekir Yılmaz, Ayazini'ni turizme kazandırmaya yönelik yaptıkları diğer çalışmaları da, "Protokol karşılama merkezimiz, sokak sağlıklaştırma çalışmalarımız, tarihi çarşımız Taşhan'ın hayata geçirilmesi gibi. Bütün bunların gerçekleştirilmesi için emek veren Valimiz Gökmen Çiçek başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruzi" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 29
  • cahil 3 yıl önce Şikayet Et
    bu öküzleri kurbanda kesmek lazım
    Cevapla
  • Turist icin onemi 3 yıl önce Şikayet Et
    Kapadokya zannediyirmusunuzki sadece peribaca oldugu icin batililar icin degerli trabzon sumena hristiyankar icin ne ise iznik hatay (abtkya) demre tarsus mersin efes izmir batililar icin butun batili turistker icin onemi ne ise Nevsehir Kapadokyaninda onemi o sadece perivacasi yeralti sehri degil
    Cevapla
  • Neyin rekabeti 3 yıl önce Şikayet Et
    Kapadokya sadece peribacalarindan ibaret degil yeralti sehirleride var Nevsehirin yarisi peri bacasi geri kalan yarisdi yeralti sehri neden birileri bir yeri izendirmek icin baskasini kucultmeye ca!isir japadokya yillardir bilinen kapadokya hem kapadokyanin her yeri turizme tam acik bile degil daha envanterinde acilmamis bircok yer var neden bir yer acilirken kapadokya jadar degerki demek yerine daha degerli ibaresi kullanilir iki yer farkli ulkelerdemi de kardesim kapadokya kadar guzel
    Cevapla
  • Velid 3 yıl önce Şikayet Et
    İz bırakma saplantılı cühela takımı, iz bırakacak başka bir yeteneği olmayınca, olup olmadık her yere ya dışkısını bırakır, yada sağına soluna yazı bırakır.
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas kim bunlar nezaman yazar bir göremedimki kırayım kafasını.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle