Kapalı Maraş kısıtlamaların kalkmasıyla yeniden ilgi odağı oldu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 46 yılın ardından geçen sene kademeli olarak açılan Kapalı Maraş'ta yapılan çevre düzenlemeleri, bisiklet yolu ve büfeler ziyaretçilerin hoş zaman geçirmesine olanak sağlıyor. Salgın koşullarının hafiflemesiyle Maraş'ın, özellikle yaz aylarında, çok daha fazla turist tarafından ziyaret edilmesi öngörülüyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 46 yılın ardından geçen sene kademeli olarak açılan Kapalı Maraş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yürürlükteki kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
KKTC'de ocak ayının son günlerinde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle ülke genelinde alınan kapanma kararı sonrasında sayılarda yaşanan düşüşle 22 Şubat'ta "kademeli açılma" süreci başladı. Gazimağusa ilçesi sınırlarında yer alan ve 8 Ekim 2020'de kamuya ait bir bölümü açılan Maraş, Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte KKTC vatandaşları ve turistlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
Maraş'ta yapılan çevre ve peyzaj düzenlemeleri, görsel güzellik anlamında da bölgeye katkı sağlıyor. Faaliyete giren bisiklet yolu sayesinde bölge bisikletle gezilirken, 8 ayrı noktada kurulan büfelerle de ziyaretçiler keyifli vakit geçiriyor.
EKİM 2020'DEN BU YANA 111 BİNDEN FAZLA KİŞİ ZİYARET ETTİ
Daha önce "Hayalet Şehir" olarak da anılan Maraş'a, son dönemde yapılan yeni hizmetler sayesinde canlılık getirildi. AA muhabirinin, yetkililerden aldığı bilgiye göre, Maraş'ın açılan bölümü, 8 Ekim 2020'den bu yana yaklaşık 111 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildi. Bu süreçte KKTC vatandaşlarının yanı sıra Kıbrıs Rum kesimi ve diğer ülkelerden çok sayıda turist de bölgeyi gezme imkanı buldu.
MARAŞ, ÖZELLİKLE HAFTA SONU DAHA YOĞUN OLUYOR
Aşılamayla birlikte salgın koşullarının hafiflemesinin ardından Maraş'ın, özellikle yaz aylarında, çok daha fazla turist tarafından ziyaret edilmesi öngörülüyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 11 Şubat'ta KKTC ziyareti sırasında, "(Maraş'ın açılması konusunda) Bundan sonra ikinci aşama gelecektir. Taşınmaz Mal Komisyonu vardır. Herkesin hak ve hukukuna riayet edilerek bir çözüm yolu bulunacaktır." ifadelerini kullanmıştı.
"SANKİ GEÇMİŞTE YOLCULUK YAPIYORUZ GİBİ"
Özel izinle Maraş'ın açılan bölümlerini görüntüleyen AA muhabiri, ziyaretçilerin de görüşlerini aldı. Öğrenci Simge Garip, Maraş'ın açık kısmını ilk kez gezdiğini ve geçmişte insanların yaşadıklarının gözünün önüne geldiğini ifade etti. Böyle bir yerin kapalı kalmayı hak etmediğini belirten Garip, bu güzelliğin tüm dünyaya sunulması gerektiğini dile getirdi.
KKTC'de çalışan Ramazan Atasoy, Maraş'ın tarih koktuğunu kaydederek, "Kapalı Maraş'ın açılması çok güzel oldu. Sanki geçmişte yolculuk yapıyoruz gibi. Burası önceden hayalet bir şehirdi ancak şu anda canlılık geldi. Yetkililere buradan teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Öğrenci Faruk Talay da daha önce de bölgeye geldiğini anlatarak, "Maraş, Gazimağusa'nın büyük bir kısmını kapsıyor. Tamamı açılırsa, ülke adına çok güzel olur, turizme de kazandırılır." ifadesini kullandı.
"AÇILDIĞI İLK GÜNDEN BU YANA 4.KEZ BURAYA GELDİM"
KKTC sakini Günay Aydoğan, Maraş'ın Ada'nın en güzel yerlerinden biri olduğunu, tamamen açılmasıyla Girne bölgesinden bile daha iyi olabileceğini söyledi. Maraş'ın bu halde de ülke turizmine katkı sağlayacağının belirten Aydoğan, 1974'ten bu yana kapalı olan ve kademeli olarak açılmaya başlayan bir yerin insanlarda merak uyandıracağını söyledi.
Aydoğan, "23 yaşındayım, 23 yıldan beri burayı merak ediyordum. Açıldığı ilk günden bu yana 4. kez buraya geldim, sürekli de gelmeye devam edeceğim." diye konuştu.
KKTC sakini Halil Zorba, bölgeyi gezerken duygulandığını vurgulayarak, "Maraş'ın açılmasına çok sevindim. Böyle bir yerin kapalı kalmasını yanlış karşılıyordum. İyi ki de yetkililerimiz burayı açtı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve buradaki yetkililerimize teşekkür ediyorum." dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BÖLGEYE ZİYARET
KKTC'nin kuruluşunun 37. yılı vesilesiyle 15 Kasım 2020'de Ada'ya ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kapalı Maraş bölgesini de ziyaret etmişti.
Bölgede incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı "Kapalı Maraş bölgesini gördükten sonra niçin acaba Güney ve Kuzey olarak bu Kapalı Maraş bölgesi, bütün bu güzelliğiyle buraların halkından uzak tutulmuş, kapalı tutulmuş, bu da düşündürücüdür. Şimdi Taşınmaz Mal Komisyonunun da devreye girmesiyle Güney'de kimler varsa, Taşınmaz Mal Komisyonuna müracaat etmek suretiyle, buradaki malları neredeyse, nasılsa, bunların hepsinin bedeli ödenmek suretiyle, bir defa buralar sahiplerini bulur ve sahiplerini bulduktan sonra da bu iş çözüme kavuşur."
Erdoğan'a ziyaretinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve beraberindeki heyette de eşlik etmişti.
MARAŞ AÇILIMI
KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.
Temmuz 2019'da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılmış, o zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Tatar da bölgede incelemelerde bulunmuştu. KKTC sınırları içerisindeki Kapalı Maraş'ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de açılmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın da katılımıyla Türkiye Barolar Birliğince (TBB) 15 Şubat 2020'de Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı" düzenlenmişti.
Gelecekte eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın tamamının Türk yönetiminde açılması ve insanlığa yeniden kazandırılması hedefleniyor.