Dünyanın en kalabalık şehirleri
İnsan nüfusu günden güne büyüyor. Büyükşehirlerin nüfusu milyonları aşarken megakentlerin sayısı da artıyor. İşte dünyanın en kalabalık şehirleri
Dünyada 7 milyar 837 milyon kişi yaşıyor. Birleşmiş Milletler, 2050 yılında nüfusun 9,7 milyara ve 2100 yılında 11,1 milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Her geçen gün kalabalıklaşan dünyada nüfus yoğunluğu tüm şehirlere eşit oranda dağılmıyor. Biz de sizlere dünyanın en kalabalık şehirlerini sıraladık.
Tokyo- Japonya
Japonya’nın başkenti Tokyo, uzun yıllardır dünyanın en kalabalık şehri unvanını taşıyor. Güncel verilere göre, 37 milyon 340 bin nüfusu olan başkentin bazı işlek caddeleri ve sokaklarında bazen insan seli görüntüsü oluşabiliyor. Teknolojik gelişmeleriyle ve modern yüzüyle çok sayıda göç de alan şehrin önümüzdeki yıllarda da dünyanın en kalabalık şehri olarak kalacağı tahmin ediliyor.
Delhi- Hindistan
Hindistan’ın başkenti Delhi, 31 milyon 181 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci şehri. Başkent olması nedeniyle ülkenin en modern ve şık şehri olan Delhi’nin toplu ulaşım araçlarının kalabalık fotoğrafları nüfus yoğunluğunu gözler önüne seriyor. Delhi’nin nüfusunun gelecek yıllarda da artacağını tahmin ediyor. Hatta Hindistan’ın Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacağı öngörülüyor.
Şanghay- Çin
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in liman kenti Şangay, 27 milyon 796 bin nüfusa sahip. Asya ve dünya ticareti için önemli bir rol oynayan şehir, ülkenin modern ve geleneksel yüzünü bir arada yansıtıyor. Her yıl düzenlenen önemli iş ve ticaret fuarlarıyla iş adamlarını ağırlayan şehirde fuar dönemleri, insan yoğunluğunda artış yaşanıyor.
Sao Paulo- Brezilya
Brezilya’nın en büyük ve en önemli sanayi merkezi olan Sao Paulo, 22 milyon 237 bin kişilik nüfusuyla listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Güney Amerika kıtasındaki en kalabalık şehir olan Sao Paulo, sanayinin yanında ticaret, bankacılık ve turizm açısından da önemli bir merkez konumunda. Gelişmiş bir şehir olması nedeniyle her yıl Avrupa ve Amerika’dan çok fazla göç alıyor.
Mexico City- Meksika
Meksika’nın başkenti olan Mexico City, 21 milyon 919 bin kişilik bir nüfusu bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük şehri olan Mexico City, Latin Amerika’nın finans merkezi olarak ön plana çıkıyor. Kültürel anlamda da zengin bir şehir olduğu için birçok müzeye ev sahipliği yapıyor.
Dakka- Bangladeş
Bangladeş’in başkenti Dakka, 21 milyon 741 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en kalabalık 6. şehri. Dakka, çok yüksek bir nüfus yoğunluğuna sahip olmanın zorluklarını yaşıyor. Özellikle kalabalık nedeniyle oluşan trafik yoğunluğu ülkenin en büyük sıkıntılarından biri. Bu sorunu bir nebze azaltabilmek için insanlar bisiklet taksileri kullanmayı tercih ediyor.
Kahire- Mısır
Giza Piramitleri’ne ev sahipliği yaptığı için her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Kahire’nin nüfusu, 21 milyon 323 bin kişiden oluşuyor. Kahire, ülkenin modern yüzü olmasına rağmen ne yazık ki şehir rahatsız edecek derecede pis. Nüfus yoğunluğunu kaldırabilecek bir altyapı olmadığı için şehirde trafik sorunu da sıklıkla yaşanıyor.
Pekin- Çin
Çin’in başkenti Pekin, 20 milyon 897 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 8. sırada. Dünyanın en eski başkentlerinden biri olan Pekin, çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Bu üniversitelerin büyük bir çoğunluğu Çin’in ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Bu nedenle dünyanın farklı yerlerinden öğrenciler, Pekin’deki üniversiteleri tercih ediyor.
Mumbai- Hindistan
Dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını Çin’den alacağı tahmin edilen Hindistan’da nüfus yoğunluğunun en çok olduğu ikinci şehir, Mumbai. 20 milyon 668 bin kişilik nüfusa ev sahipliği yapan şehir, bu kalabalığa yetersiz kalıyor. Yan yana ve sıkışık bir şekilde inşa edilen evler, her geçen gün yoğunlaşan trafik ve toplu taşıma aracı bekleyen insanların oluşturduğu sıralar nüfus yoğunluğunun bariz bir şekilde görüldüğü fotoğraflar sunuyor.
Osaka- Japonya
19 milyon 111 bin kişilik nüfusuyla Osaka, dünyanın en kalabalık 10. şehri. Tokyo’dan sonra ülkenin en yoğun nüfusuna sahip olsa da Osaka’da doğum oranı oldukça düşük. Bu nedenle de düşük oranlarda da olsa şehrin toplam nüfusu son 4 yıldır azalıyor.