Ecdad yadigarı camiler tarihe meydan okuyor
Düzce'deki 1323'te Orhan Gazi döneminde çivi çakılmadan yapılan Orhangazi Camisi ile 2. Mahmud tarafından 1834'te inşa edilen Cuma Camisi bayrama hazırlandı.
Düzce'de bayram namazında cemaati ağırlayacak ecdat yadigarı camiler, muay thai milli takım sporcuları, antrenörler ve köylüler tarafından temizlenerek dezenfekte edildi. Akçakoca ilçesine bağlı Çayağzı köyünde 1323'te Orhan Gazi döneminde çivi çakılmadan çantı tekniğiyle yapılan Orhangazi Camisi ile Hemşin köyünde 2. Mahmud tarafından 1834'te inşa edilen Cuma Camisi, bayram namazında cemaatle buluşacak.
Camilerin bayrama hazır hale getirilmesi için hummalı çalışma yürüten köylülere muay thai milli takım sporcuları ve antrenörleri de destek verdi.
Kentte birçok sosyal projeye imza atan sporcular, üzerlerine koruyucu kıyafet giyerek süpürge ve bezlerle camileri temizledi. Yardımseverlerden destek alan sporcular, dezenfektan cihazıyla camilerde en küçük noktaya kadar temizlik çalışması yaparak gösterdikleri dayanışma örneğiyle takdir topladı.
"CAMİLERİMİZ İLAÇLANDI VE TEMİZLİKLERİ YAPILDI"
Muay Tai Milli Takım Antrenörü Muhammed Bişgin, AA muhabirine, camilerin manevi duyguların çok yoğun yaşandığı yerler olduğunu söyledi. Camilerin bayrama hazırlanması konusunda kendilerinin de katkısı olmasını istediklerini dile getiren Bişgin, "Camilerimiz bize ecdadımızdan yadigar. Bizi de duygulandırdı. Sporcu arkadaşlarla hem tarihi camilerimizi gezelim hem de temizliğini yapalım dedik. Dezenfeksiyon işlemini yaptık, sildik, süpürdük... Bayram namazı kılınacağı için köy halkına hazır olsun istedik camilerimiz. Camilerimiz ilaçlandı ve temizlikleri yapıldı." diye konuştu.
ECDAD YADİGARI CAMİLER YILLARA MEYDAN OKUYOR
Yaklaşık 10 dönüm arazi üzerinde 8 metre genişlik ve 12 metre yüksekliğe sahip Orhan Gazi Camisi, mimari yapısıyla yıllara meydan okuyor. Caminin bahçesinde, Osmanlı dönemine ait mezar taşları göze çarpıyor. Alt kısmı yığma taşlarla üstü ahşaptan inşa edilen cami, inanç turizminde önemli bir konumda bulunuyor.
Cuma Camisi de çivisiz, birbirine geçirilme yöntemine göre kesilmiş kerestelerden oluşan yapısıyla görenleri büyülüyor. Birinci katında taş işçiliği örneği, ikinci katında ise çandı tekniği kullanılarak inşa edilen cami, aynı zamanda ibadet turizmi açısından normalleşme süreciyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmayı bekliyor.