Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Miras Listesi'nde
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiğini açıkladı.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü kalıcı listeye alındı.
Geçmişi milattan önce 5 binli yıllara dayanan höyüğü, her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor. Şimdiye kadar yapılan kazılarda çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.
7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı Arslantepe Höyüğü, 2014'te geçici listeye alınmıştı.
"TÜRKİYE'NİN BİR KÜLTÜR VARLIĞI DAHA DÜNYA MİRASI OLDU"
Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’da sosyal medyadan paylaşımda bulundu.
Ersoy, “Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu” dedi.
ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ
Arslantepe Höyüğü, birçok medeniyetin yaşadığı ve yok olduğu fakat izlerinin hala görülebildiği antik bir alandır. Malatya sınırları içinde yer alan höyük, M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11.yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. M.S. 5-6. yüzyıllar arasında ise Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Arslantepe'de yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen verilere göre o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.
"ARSLANTEPE'NİN ŞÖHRETİ UNESCO İLE TAÇLANACAK"
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye dahil edildiğini açıkladı.
Çalık, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve Malatya'da 7 bin yıllık geçmişiyle bürokrasinin ve devlet kavramının temellerinin atıldığı, şehir devletlerinin temellerini oluşturduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye girmesine yönelik kararın Çin'in ev sahipliğinde online olarak düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin genişletilmiş oturumunda alındığını söyledi.
Arslantepe'nin UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için 2014 yılından beri çalışmalar yürütüldüğünü, Kültür ve Turizm Bakanlığın Şubat 2019'da dosyayı UNESCO'ya gönderdiğini ifade eden Öznur Çalık, “Arslantepe’nin daha çok insan tarafından tanınması, turizm potansiyelinin artırılması ve binlerce yıllık bu mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması açısından UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'nde yer alması gerçekten çok önemliydi. Bugün Arslantepe’nin kalıcı listeye alınmasıyla UNESCO'nun Türkiye toprakları içerisinde kültür mirası listesine aldığı kültürel ve doğal varlık sayısı 19'a yükseldi ve Arslantepe’nin şöhreti UNESCO ile artık taçlanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve UNESCO temsilcilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
PEK ÇOK MEDENİYETİN İZLERİNİ SAKLIYOR
Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Malatya'ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor. Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini saklıyor.
Yapılan kazı çalışmalarıyla Geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu'da "ilk şehir devleti"nin yapılarını ortaya koyuyor. Duvarlarında gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini barındıran Arslantepe'de Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlekler de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.
Bakır, kurşun, gümüş, altın ve alaşımlarından oluşan metal eserlerin de bulunduğu höyükte, önemli bulgular arasındaki 12 mızrak ile 3'ünün kabzası gümüş bezemeli 9 kılıç da silah kullanımının ilk örneklerini göstermesi bakımından döneme ışık tutuyor.
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtUnescosu batsinBeğen
-
muammer 3 yıl önce Şikayet Etgerek yok.Canınız cehenneme.Beğen
-
Malatya 3 yıl önce Şikayet EtBurası bizim malatyada orduzu da aslantepe dediğimiz yer medeniyetin ilk yeridir.Beğen
-
akıncı 3 yıl önce Şikayet Etçalamadıklarını kimse çalmasın diye tescilliyorlardır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
suat 3 yıl önce Şikayet Et44. dünya miras komitesinde alınan kararla unesco listesine alınmış. VE MALATYANIN PLAKASI 44Beğen Toplam 3 beğeni
-
pehlivan 3 yıl önce Şikayet EtWayBeğen Toplam 1 beğeni
-
44 MALATYA 3 yıl önce Şikayet EtHelal olsun iyi tespitBeğen Toplam 1 beğeni