Siirt'te uluslararası üniversite kurulması çalışmaları
AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt'te uluslararası nitelikte ikinci bir üniversitenin kurulması çalışmalarının hızla devam ettiğini bildirdi.
Aktay, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın ve AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle kent merkezinde 40 bin metrekare alan üzerinde yapılan Kızlar Tepesi Projesi'nde incelemede bulundu.
Projenin kentin çehresini değiştireceğini ifade eden Aktay, kardeş belediyelerin de desteğiyle belediyenin yaptığı çalışmaların takdir edildiğini belirtti.
Aktay, Siirt olarak devlete yük olmaktan çok devletin yükünü azaltmaya yönelik çalışmaları yapmaya gayret gösterdiklerini dile getirerek, bu kapsamda Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak Siirt Bakır AŞ'nin 550 milyon dolara kuracağı bakır izabe tesisi ile 1,5 milyar dolarlık bakır ithalatının önüne geçeceğini hatırlattı.
Kentin girişinde bulunan Kezer Çayı mevkisinde termal kaplıca çalışmalarının yapılacağını dile getiren Aktay, "Bu kaplıcanın ihtiyaçlarını görmek üzere şimdiden başlattığımız çalışmalar, oradaki çevre düzenlemesinin bir parçası olacak. Çalışmaları sonunda akar bir gölet tarzı oluşum da tamamlanmış olacak. Orası da şehrimizin geleceğinin en güzel planlandığı bir yer olacak." dedi.
Aktay, çalışmaların sonunda çayın her iki tarafında yer alacak 5 yıldızlı oteller ile termal tatil köyü tarzında bir yaşam alanının kente kazandırılacağını anlattı.
- İkinci üniversite kurulumu çalışmaları
Aktay, İstanbul'daki Envaru'l Kur'an Vakfı Siirt İlahiyat Vakfı iş birliğiyle kentte bir vakıf üniversitesinin kurulması için 3-4 aydır çalışma yaptıklarına değindi.
Üniversiteyi kuracak olan paydaşlarla işi belli bir noktaya getirdiklerini belirten Aktay, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz uluslararası bir üniversite olacak. Şu anda biliyorsunuz çevremizde çok sayıda mülteci alıyoruz. İslam dünyasında okuma imkanı bulamayan çok sayıda insan var. Çok zeki, çok yetenekli olduğu halde imkan bulamayan insanları ilk etapta bu üniversitede burslu olarak okutmak üzere davet edecek olan bir vakıf kuruluşu ile birlikte yapacağız bu çalışmayı."
Aktay, Siirt'in Arap ülkelerine yakın olması ve burada Arapçanın konuşuluyor olmasının bu üniversite için önemli bir avantaj oluşturduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Bir yandan da kurulacak olan üniversitenin bilimsel alanları ile ilgili de ayrı bir kulvarda devam ediyoruz. O konudaki çalışmalarımızı dünyanın en iyi üniversite kurulumu ve yönetimi alanında ihtisas sahibi uzmanlar ile birlikte bu işin değerlendirmesini yapıyoruz." i
Üniversitenin kurulabilmesi için vakfın senedinde bazı değişiklikler yapılması ve prosedürlerinin tamamlanması gerektiğini anlatan Aktay, bu önemli çalışma için herhangi bürokratik bir engelle karşılaşmadıklarını, bütün kurumların bu önemli proje için el birliğiyle hareket ettiğini söyledi.
Aktay, vakfın yardımlar alabilmesi için bazı ülkelerle akreditasyon işlemlerinin yapılması gerektiğine de dikkati çekerek, "Büyükelçilikler ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde o tur işlemleri yapıyoruz. Üniversitenin kaynaklarından bu yardımlardan temin etsek de işletmeleri için gerekli olan bütün finansmanını uzun vadeli olarak temin etmiş bulunuyoruz. Üniversitemiz içinde kaynak sorunu olmayacak ve kimseden çok da yardım falan da istemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
YORUMLAR