Sivas

Sivas’ta işitme engelli ailenin sessiz ama renkli dünyası

16:26 09 Ekim 2024
Sivas’ta işitme engelli ailenin sessiz ama renkli dünyası

Sivas’ta yaşayan Fatih ve Esra Turak çifti, işitme engelli olmalarına rağmen kendi aralarında geliştirdikleri farklı iletişim metotlarıyla hayata tutunuyorlar.



Sivas'ın Karşıyaka Mahallesi'nde yaşayan 36 yaşındaki temizlik görevlisi Fatih Turak, 3 yaşında geçirdiği ateşli bir hastalık nedeniyle işitme yetisini kaybetti.

Fatih Turak, kendisi gibi işitme engelli olan eşi Esra Turak ile hayatını birleştirdi.  İşitme engelli çiftin çocukları da işitme engelli olarak dünyaya geldi. Aile, dört bireyinin de işitme engelli olması nedeniyle günlük yaşamlarını kendilerine özgü metotlarla kolaylaştırmanın yollarını buldu.

Fatih Turak, eşi ve çocuklarıyla birlikte işaret dili ve diğer alternatif iletişim yollarıyla günlük hayatlarını sürdürüyor. Bir komşu kapı ziline bastığında evin içerinde uyarıcı ışık yanıyor. Aile, engelliliklerinin getirdiği zorluklara rağmen, bahçelerinde tarımla uğraşarak hayatlarını renklendiriyor.

Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Özgür Kırmızıtaş da her fırsatta aileyi ziyaret ediyor.

"HİÇBİR ZAMAN İSYAN ETMEDİM"

Fatih Turak, işitme engeliyle ilgili yaşadığı deneyimleri paylaşırken, hiçbir zaman isyan etmediğini ve hayata karşı hep şükrettiğini belirten Turak, "Okula başladığımda işaret diliyle konuşanları gördüm ve çok korkmuştum. Zamanla arkadaş ortamı kurunca alıştım, öğrendim. Evde bir günüm genelde tadilat tamirat ile geçiyor. Çocuklarımla eşimle ilgileniyorum. Kızımın derslerine yardımcı oluyorum. Oğlum gezmek ve oynamak istiyor onunla vakit geçiriyorum. Akşam da eşimle sohbet ediyoruz, yemek yiyoruz. 19 yıl önce bu evde otururken o dönem lise mezunuydum. Daha konforlu bir alanımızın olması için evimde ve etrafında ufak tefek düzenlemeler yapıyordum. İşitme engelli olduğum için hiçbir zaman isyan etmedim. Her zaman şükür ettim.” ifadelerine yer verdi.

"BENİ MİT AJANI ZANNETMİŞLERDİ"

İşitme engelinden dolayı başından geçen ilginç bir anısını paylaşan Turak, "Üniversite hastanesinde ben temizlik görevlisiyim. Ben yeni başladığımda işleri bana göstererek öğrettiler. Benim işitme engelli olduğuma dair insanlar bazı tereddütlere kapılmışlar. Sonra alıştılar ama bir arkadaşım bana anısını anlattı. Sağlıklı göründüğümü düşünüp acaba bize işitme engelli gibi rol mü yapıyor diye düşünmüş ve beni MİT ajanı zannetmişler." diyerek yaşadığı bu komik anıya ailesiyle çok güldüklerini ifade etti.

TRAFİK POLİSİ ŞOKE OLDU

Toplumun işaret dili öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Turak, ailesiyle yaşadığı bir trafik çevirmesi sırasında polisin aile bireylerinin tamamının işitme engelli olduğunu öğrenince şaşkınlık yaşadığını aktardı.

Turak, "Keşke işitme engelliler için de işaret dili bilen trafik polisleri olsa. İnsanlar işitme engelli olduğum için vah diyor üzülüp bize acıdıklarını gösteriyorlar ama ben her konuda çok yetenekli ve bilgili bir insanım. Sadece duymadığım için bana acımalarını istemiyorum. Sadece isteğim insanların işaret dili öğrenmeleri.” diyerek toplumun işitme engellilere daha duyarlı olmasını diledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.