Sivas'ta şaşırtan manzara: Ölüler ve yaşayanlar sergileniyor!

Sivas'ta 23 yıldır çay ocağı işleten Yakup Öztürk (74), çoğunluğu köy halkına ait 2 bine yakın fotoğrafı dükkânının duvarlarında sergiliyor. Ölenler bir tarafa yaşayanlar ise diğer tarafa asılıyor.
Sivas'ta yaşayan Yakup Öztürk, emekliliğinin ardından açtığı çay ocağının duvarlarında çoğu köylülerine ait 2 bine yakın fotoğrafı sergiliyor.
2 BİNE YAKIN FOTOĞRAF VAR
Öztürk'ün Küçükminare Mahallesi'ndeki dükkânında sergilediği fotoğraflar, görenlerin ilgisini çekiyor. 2003 yılından bu yana işlettiği çay ocağının duvarlarına 2 bine yakın fotoğraf asan Öztürk, hem geçmişe tanıklık ediyor hem de müşterilerine nostaljik bir ortam sunuyor.
2001 yılında Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Bölge Müdürlüğü'nden emekli olan Yakup Öztürk, bir süre kahvehane işlettikten sonra çay ocağı açtı.
35 METREKARELİK ALANDA KÖKLÜ ARŞİV
Çay ocağının duvarlarını dostluklarla, hatıralarla ve yılların izleriyle donatmaya karar veren Öztürk, iş arkadaşlarından akrabalarına, mahalle sakinlerinden köyden gelen misafirlere kadar birçok kişinin fotoğrafını kendi çekerek astı.
Sivas'ın nostaljiyle yoğrulmuş çay ocağı, 35 metrekarelik alanda köklü bir arşive tanıklık ediyor.
FOTOĞRAFLARI KENDİ EVLERİNDE BULAMAYANLAR BİLE VAR
Tüm fotoğrafları kendi çekip astığını ifade eden Öztürk, "Bazı insanların fotoğrafları kendi evlerinde dahi bulunmuyor. Tüm fotoğrafları ben burada çekip astım. Televizyonda, dinlenme yerlerine gelen şoförlerin fotoğraflarını duvarlara çekip astıklarını gördüm. Ayakkabı tamircisine gelen müşterilerin fotoğraflarını astıklarını gördüm. Bizde kendi aramızda neden böyle bir şey yapmayalım diye konuştuk, karar verdik. Türkiye'de iş arkadaşlarının, akrabalarının fotoğraflarını toplayan biri yoktur. Buraya gelen insanlar, fotoğrafların fazlalığını görünce çok şaşırıyorlar. Usanmadan nasıl toplayabildiğimi, ne kadar zamanımı aldığını soruyorlar. Elimdeki en eski resim 80'li yıllara ait. 35 metrekare dükkânda, 2 bin fotoğraf arasında sohbet ederek vakit geçiriyoruz, çalışıyoruz, gelen misafirlerime çay ikram ediyorum." diye konuştu.
"FOTOĞRAFLAR ARASINDA SOHBET EDİP ÇAYIMIZI İÇİYORUZ"
Fotoğrafları izlerken zaman zaman duygusal anlar yaşadıklarını söyleyen Turan Akkale, "15 yıldır bu ocakçıyı tanıyorum. Çay ocağına da tanıştığımızdan beri gelip gidiyorum. Fotoğrafların arasında sohbet edip çayımızı yudumluyoruz. Fotoğraflardaki insanları tanıdığım için, bazen bakıp dalıyorum, 'Şu adam şurada yaşıyordu' diye düşüyorum. Onları hatırlayıp, onlar hakkında sohbet ederken çayımızı içiyoruz. Bu insanlar bir zamanlar buradaydı, şimdi gittiler. Ama fotoğrafları gözümüzün önünde olmaya devam ediyor." dedi.
YORUMLAR