Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kimdir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kimdir?

GİRİŞ 29.08.2014 16:49 GÜNCELLEME 29.08.2014 16:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni bakanlar listesinde yer alan isimlerden biri de Ahmet Davutoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanı koltuğuna oturan yeni Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

61.Hükümet içerisinde Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapan Mevlüt Çavuşoğlu, 62.hükümet döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürütecek.

Alanya doğumlu olup Antalya milletvekili olan Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitiminin bir kısmını alıp sonrasında ise İngiltere'de London School of Economics'de çalışmalar yapmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kimdir?

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968'de Alanya'da doğdu. Baba adı Osman, anne adı Fatma'dır.

İş Adamı; Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. ABD Long Island Üniversitesinde Ekonomi dalında master yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1993'te AÜ Avrupa Birliği Uzmanlığını tamamladı. Bilkent Üniversitesinde doktora programına başladı ve daha sonra, İngiltere'de London School of Economics'te "çevre ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınma" konusunda doktora çalışmasını sürdürdü.Aynı okulda Türk Derneği Başkanlığını yürüttü. Çevre Bakanlığında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) adına çalıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesidir.

22 ve 23. Dönemde Antalya Milletvekili seçildi. 23. Dönemde AKPM Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Başkanlığı, Denetim Komisyonu Üyeliği, Bosna-Hersek Eş Raportörlüğü, Avrupa Demokratik Grup Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanlığına seçildi.

İngilizce, Japonca ve Almanca bilen Çavuşoğlu, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Tarihçesi

19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun dış işleri Reis-ül Küttap’ın yönetiminde idare edilmekteydi. Ancak Reis-ül Küttap aynı zamanda devlet yazışmalarını yapmak ve Devletin ana kayıtlarını tutmak gibi başka görevler de üstlenmişti. 1793’te III. Selim döneminde ilk sürekli Büyükelçilik Londra’da açılmış ve Yusuf Agah Efendi ilk sürekli Osmanlı Büyükelçisi olarak atanmıştır. Böylece Osmanlı Devleti de sürekli temsil ve karşılıklılık esaslarına dayalı diplomasiyi uygulamaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde görev yapan Osmanlı Büyükelçileri, ikili ilişkilerin yürütülmesine ek olarak atandıkları ülkelerle ilgili bilgiler aktarmak suretiyle İmparatorluğun Batılılaşma ve reform sürecini hızlandırıcı rol oynamış, devlette modernleşmenin öncüleri olmuşlardır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Hulya 9 yıl önce Şikayet Et
    Bugün babamın yesıl pasaport uzatması ret edılmıs gerekçe orta okul mezunu olması bu hakî elınden alınması cok Saçma 20senelık pasaportu nasıl ıptal olur. Bır komser emeklısı bunu hak etmıyor ısallah bu hata bır an önce duzeltılır dava açacağım kazanacağım san emınım çünkü haksızlık ozamanlar orta okul menzunları polıs oluyorlardı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meclis'ten geçti: Engellilere ÖTV'siz araçta yeni dönem!
80 Milyar dolarlık kayıp! Türkiye’nin kapısını çalacaklar