CHP’de ‘260’ hareketliliği: İnce için 2 seçenek
24 Haziran seçimin ardından daha önce 2 kez Kılıçdaroğlu’nun karşına çıkan Muharrem İnce için teşkilatlarda ilk imzalar toplanmaya başlandı. İnce’nin genel başkanlık için ilk olarak 707 imzayı toplaması ve partiyi olağan üstü genel kurula götürmesi gerekiyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muharrem İnce'nin ‘onursal başkanlık’ teklifini reddetmesinden sonra örgüt harekete geçti. 24 Haziran seçimlerinde CHP yüzde 22 oranında oy alırken Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 30 barajını aşarak partiden daha çok oy almıştı. İnce, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada genel başkanlık için ilk sinyalini vermişti. Kılıçdaroğlu ise ‘koltukta gözü olanın bu partide işi yok’ diyerek sert çıkmıştı. Ancak ikilinin baş başa yaptığı görüşmeden sonra ipler koptu. İnce, Kılıçdaroğlu’na ‘onursal başkanlık teklif ettiğini, genel başkanlığı kendisine bırakmasını istediğini’ açıkladı. Tüm bu gelişmelerin ardından parti içinde de büyük bir tartışma başlarken birçok ilde İnce taraftarı delegenin genel başkanlık için imza toplamaya başladığı açıklandı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da yarın CHP MYK’sını olağanüstü toplayarak gelişmeleri ele alacak.
İnce’yi umutlandıran 3 gelişme
Muharrem İnce, son kurultayda aday olabilmek için 165 delegenin imzası ile aday olmuş ancak 447 oy alarak sürprize imza atmıştı. Kurultayda seçimi kaybetmesinin ardından delegelerin kendisini arayarak ‘pişmanız, size oy vermediğimize’ dediğini belirten İnce daha sonra Cumhurbaşkanı adayı gösterilmişti. Seçimlerde yüzde 30’un üzerinde oy almasıyla birlikte İnce ve partililer genel başkanlık değişimi için CHP’de hareketlilik başlattı.
İnce için 2 seçenek var
İnce’nin genel başkan olabilmesi için önünde 2 seçenek var. Birincisi parti üst yönetimi kurultay kararı alabilir. İkinci seçenek içinse delegelerin salt çoğunluğunu oluşturan noter imzası gerekiyor.
İşte CHP tüzüğünde yer alan ve İnce’nin toplaması gereken oy sayısı;
CHP tüzüğünde olağan ve olağanüstü kurultay düzenlenmesine ilişkin esaslarda açık bir şekilde belirtiliyor. Buna göre ya üst yönetim biriminin kararıyla ya da kurultay delegelerinin tam sayısının beşte birinin noter onaylı imzasıyla olağanüstü kurultay toplanabiliyor.
CHP tüzüğüne göre, kurultay delege sayısı TBMM üye sayısının 2 katı olarak belirlenmekte. Tüzükte; 'İl kongrelerinde o ilin TBMM üye sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegeleri ile doğal üyeler, kurultay üyesidir' ibaresi yer alıyor. Buna göre CHP’nin kurultay delegeleri; 'doğal delegeler'; (genel başkan, MYK üyeleri, YDK üyeleri, PM üyeleri ile milletvekillerinden 212 kişi), ile ilçe ve il kongreleri sonucu 'seçilmiş delegeler' (1200 kişi) olmak üzere iki gruptan oluşuyor.
260 oy daha alırsa seçilecek
CHP’nin 1412 delegesinin yarısından bir fazla olan 707 noter onaylı imza ile olağanüstü kurultay yapılır. İnce’nin son kurultayda aldığı 447 oy ve seçimde aldığı yüzde 30 oyun rüzgarı ile bu sayıyı yakalayabileceği konuşulanlar arasında. İnce için son kurultaydaki oyu baz alınırsa İnce’ye fazladan 260 oy gerekiyor. İnce için zaten teşkilatlarda ilk imzaların atıldığı açıklandı.
Yeni Şafak
-
mustafa efe 6 yıl önce Şikayet EtBiraz projeksiyon yaparsak;bay kemal ve alevi hareketi başarısız oldu.ermeni ve kürt terörü bitirilmek üzere.şimdi yeni bir oluşum,bay muharrem vegençlik hareketi gördüklerimiz buna işaret ediyor.Beğen
-
bugün ayın 24 ü 6 yıl önce Şikayet Etgel bakayım Muharrem buraya . geldim keMAL. seçim bitti git Muharrem buradan.Beğen
-
rmzn 6 yıl önce Şikayet EtKılıçdaroğlu iyi ya! Ne güzel eğleniyoruz!Beğen Toplam 1 beğeni
-
solcu 6 yıl önce Şikayet Etmuharrem ince gitsin dspden aday olsun chp hiç bir zaman yüzde otuzu geçemezBeğen
-
zaza 12 6 yıl önce Şikayet Etben bu adamı anlamadım başarılı olduğunumu gerçekten zannediyorBeğen Toplam 1 beğeni