Sistem değişiyor! İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde...
AK Parti, baroların yönetim yapısı ile seçim sistemini değiştiren yasa çalışmasında sona geldi. Düzenleme ile özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde alternatif baroların kurulabilmesinin kriterleri de belirlendi. Buna göre; alternatif baroya geçen avukatlara 4 yıl geçiş yaptığı baroda kalma şartı geliyor.

Hazırlıklar, 3 Haziran’da uzun bir aradan sonra Ankara’da ilk kez düzenlenecek Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; AK Parti’nin, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Ankara Barosu arasında yaşanan gerilimin ardından çalışma başlattığı “baro” düzenlemesinde son viraja girildi. İşte 2 Haziran’da Meclis açıldıktan hemen sonra Meclis gündemine getirilecek Avukatlık Yasası düzenlemesi:
SENDİKA BENZERİ BARO
Avukatlar tek bir baroya üye olmak zorunda olmayacak. Bu kapsamda, avukat sayısı, binden 2 bine kadar olan illerde en az 500, 2 bin 1’den 4 bine kadar olan illerde en az 750, 4 bin 1’den 10 bine kadar olan illerde en az bin, 10 binin üzerinde olan illerde en az 2 bin üye kaydedilmesi halinde alternatif barolar kurulabilecek. Böylece avukatlar için tıpkı sendikalarda olduğu gibi bir başka baroya kayıt olma seçeneği yaratılmış olacak.
Yeni kurulan baroya geçiş yapan avukatın, yeni barosunda 4 yıl üye olarak kalması zorunlu olacak.
3'ER ÜYE GÖNDERECEK
Defacto olarak uygulanan blok listeyle seçime girme uygulamasına son verilecek. Bu kapsamda baro yönetimi seçimlerinin usulü nispi temsil olarak yasada yer alacak. Böylece çoğunluk dışındaki gruplar da “kuvvetleri oranında” yönetime ve kurullara üye gönderebilecek.
Her baro, Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başlangıçta üçer üye gönderecek. Avukat sayısı 100’den fazla olan barolar, bundan sonraki her bin üye için birer delege seçecek. Böylece TBB’nin 561 olan delege sayısı 418’e düşecek. Yeni durumda İstanbul Barosu’nun delege sayısı 138’den 50’ye; Ankara Barosu’nun 57’den 21’e çekilmiş olacak.
Hukuk fakültelerinde görev yapan profesör, doçent ve öğretim görevlileri de avukatlık yapabilecek.
ÇALIŞMA BAŞLADI
Öte yandan AK Parti, koronavirüs salgınında normalleşme süreci ile birlikte Türk Tabipler Birliği de dahil olmak üzere bazı meslek örgütlerinin yapısına ilişkin de çalışmaya başladı.
-
Ali Er 4 yıl önce Şikayet EtDevletin vergi kaybı önlenmeli, Servet Beyanları - diğer SMM dahil - sürekli incelenmeli Meslekte branş seçimi yapılmalı Avukat Davayı kazansa da kaybetse de aynı ücreti almamalı. Reis HALKI soyulmaktan kurtarmalı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Abdurrahman SERDAR 4 yıl önce Şikayet EtAvukat kazansa da kaybetse de ÜCRET alıyor. Kazanan ücret almalı. Kaybeden olsa olsa asgari masrafını almalı. Avukatlar - doktorlar gibi - MESLEKTE braşlasmalı (konu ıtibariyle uzmanlaşmalı), Anayasa'nın 73. Maddesi HATIRLANARAK, iki yıl üst üste ASGARİ ÜCRET sağlıyamıyan Avukat DEVLET görevine DAVET edilmeli. Meşhur Avukat ve Davalar İÇİN - diğer Mesleklerde de - ÜCRET DEVLET eliyle ödetilmeliBeğen Toplam 2 beğeni
-
Abdurrahman SERDAR 4 yıl önce Şikayet EtBir avukat Müvekkilinin parasını zimmetine geçirdiğinde, TBB ve DEVLET müvekkilin alacağını yarı-yarıya TAZMİN etmeli. HIRSIZve Zimmetine para geçıren AVUKAT EN GEÇ ÜÇ AY içinde Meslekten ATILMALI. TBB ve DEVLETİN İTİBARI bu suretle sağlanır. Madur Yurttaşın da HAKKI korunmuş olur Böylece, Avukatlık Müessesesi LİNGONUN AHIRI olmaktan çıkarılmalı. Avukat olmak için asgari etik bağlayıcı kurallar GETİRİLMELİBeğen Toplam 1 beğeni
-
Karslı 4 yıl önce Şikayet EtHarika cok guzel olcak inşallah düzenleme harika elinize sağlıkBeğen Toplam 1 beğeni
-
misafir 4 yıl önce Şikayet EtSistemin yanlış olduğu doğru, Odalarda Yürütme ayrı meclis ayrı seçim olmalı meclis seçimi temsilde adalet olmalı... bunun haricinde yapılacak herşey yanlış olur..Beğen Toplam 1 beğeni