Erdoğan üstüne basa basa söylemişti! Detaylar ve tarih belli oldu...

Gelen son dakika haberine göre; Hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmalarının detayları netleşiyor. Ocak ayında meclise gelecek yargı paketinde AYM kararları “yeniden yargılama” sebebi oluyor. Tutukluluk süreleri azalıyor.

Erdoğan üstüne basa basa söylemişti! Detaylar ve tarih belli oldu...
Erdoğan üstüne basa basa söylemişti! Detaylar ve tarih belli oldu...
GİRİŞ 26.11.2020 08:27 GÜNCELLEME 29.11.2020 10:46
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmalarının detayları netleşmeye başladı. Yapılan çalışmada, “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili davalarda “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi”, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlâl kararlarının “yeniden yargılama” sebebi sayılması, ticari arabuluculukta kapsamın genişletilmesi gibi başlıklar öne çıkıyor. Mevzuat çalışmasının ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis’e sunulacağı ifade ediliyor.

 

 

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Çalışmalardaki son durum, önceki gün Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında da detaylarıyla ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) sürecine de etki edecek bir dizi düzenleme içerecek reformlarda en önemli başlıkları ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması ve yerel mahkemelerin AYM ile AİHM kararlarına uyumu ile ilgili yapılacak değişiklikler oluşturacak.

 

 

Bu kapsamda anayasa ve yasalardaki hükümleri açık olan ancak uygulamadan kaynaklı sorunların yaşandığı “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi” sağlanacak.

TUTUKLULUK SÜRESİ

Geçen yıl çıkarılan 1. yargı paketiyle Türk Ceza Kanunu’nda soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınır getirilmiş; böylece soruşturma sürecindeki azami tutukluluk süresine ilişkin hükümler, kovuşturma evresinden ayrılmıştı. Yeni düzenlemeyle 102. maddede ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren davalarda, 7 yıla kadar çıkarılabilen tutuklama süresinin aşağı çekilmesi planlanıyor.

Yeni paketle, yerel mahkemelerin AYM ve AİHM kararlarına uyumu konusunda da önemli bir adım atılması öngörülüyor. Geçtiğimiz ocakta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) hâkim ve savcıların derece yükselmesi esaslarına ilişkin ilke kararında yaptığı değişiklikle ilk kez yargı mensuplarının terfilerinde AİHM ve AYM’nin ihlâl kararına sebebiyet verip vermediklerine de bakılması hükme bağlanmıştı. Ancak “uyumsuz karar” örneğinin son olarak CHP Milletvekili Enis Berberoğlu davasında yine gündeme gelmesi ve çok tartışılması nedeniyle ihlâl kararlarının, “yeniden yargılama” sebebi sayılması için kanun değişikliği planlanıyor.

4. yargı paketinde, hakim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesini sağlayacak coğrafi teminat düzenlemesinin de yer alacağı ifade ediliyor.

TİCARİ ARABULUCULUK

Pakette yer alacak ekonomik düzenlemelerle ilgili son karar ise önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün iş dünyasının çatı kuruluşları ve STK’larla yapılacak toplantıların ardından netleşecek. Ancak düzenlemelerin temelini “yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uluslararası tahkim, sulh, uzlaşma, arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yollarının kullanımının artırılması” oluşturacak. Yapılan mevzuat çalışmasının ilk bölümünün ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis’e sunulacağı öğrenildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 7
  • Mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    hırsızlar,tecavüzcüler,gaspçılar,hepsi adli kontrollü serbest bırakılıyor HUKUK SİSTEMİNDE REFORM ŞART
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşın adaleti ne olacak şirketlerin holdinglerin ağaların değil. Adalet istiyoruz sadece gerçek adalet ve yeni anayasa
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Yargı reformu denilen bu UCUBE yasa KAPİTÜLASYONLARIN devam ettiği anlamına gelir
    Cevapla
  • s.glmz 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis çok mantikli adım atmış bence. ahim e mademki uyacağımızı söylediysek mahkemelerimizin ahime uygun karar vermesi çok mantikli zira Türkiyeden ahime giden davalar genelde ülkemiz aleyhine çıktığı söyleniyo en azından kendi mahkemelerimiz o kararları verirse ülke itibarımız hukuksuz olarak gözükmez.
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir halt çıkmaz. Bunlar inşaatçı , sanayici olamıyorlar.
    Cevapla
  • Burhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ama sen de mizahçı olamamışsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yanan otelin ortağından skandal açıklama! Yangın merdiveni çıkışı! Tepkiler çığ gibi
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada