Sınırda mayınların temizlenmesi TBMM'de
Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve toprakların tarıma açılması ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırında bulunan mayın (anti personel-anti tank mayınları) ile patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen tasarıya göre, mayın temizleme ihalesi ile danışmanlık hizmeti alınması işlemleri, Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanununa tabi olmaksızın, Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Tasarıya göre, mayın temizleme ihalesi, Hazineye ait veya Maliye Bakanlığınca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazineye ait diğer taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere yükleniciye bırakılması karşılığı yapılacak. Ayrıca söz konusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilecek. Mayınlı alanda bulunmakla birlikte, 27 Haziran 2005 tarihli ve 2005/9076 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince belirlenen askeri yasak bölge ile sınır hattı boyunca tesis edilecek sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar, tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere yüklenicinin kullanımına bırakılamayacak.
Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, taşınmazları bir bütün olarak ya da kısımlara ayırmak suretiyle ihale edebilecek. Maliye Bakanlığının bilgi, belge, teknik personel gibi talepleri diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ivedilikle karşılanacak.
-ÖNCELİK SIRASI-
Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarının mutabakatı ile belirlenecek.
İhale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esaslar, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Muayene ve kabul komisyonları, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile oluşturulacak. Komisyonlarının görevleri ile çalışmasına ilişkin esas ve usuller, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilerek ihale şartnamesinde gösterilecek.
Mayınlı alanda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yer altı zenginlikleri hakkında Maden Kanunu ile Petrol Kanunu hükümleri saklı olacak.
-MAYIN TEMİZLEME SÜRESİ-
Mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçemeyecek.
Taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılmasına ilişkin tahmini ihale süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçmemek üzere, mayın temizleme işinin maliyeti ile kullanıma bırakılacak taşınmazların 1 yıllık kira bedeli esas alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenecek.
-İHALENİN YAPILAMAMASI-
Belirlenen esaslar çerçevesinde mayın temizleme ihalesinin yapılamaması halinde, ihale, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre hizmet satın alınmak suretiyle yapılabilecek. Bakanlar Kurulu, gerektiğinde mayın temizleme işini veya ihale işlemlerini yürütecek kamu kuruluşunu belirleyebilecek.
-OTTOWA SÖZLEŞMESİNE ATIF-
Tasarının gerekçesinde, Kanada'nın Ottowa şehrinde imzalandığı için "Ottowa Sözleşmesi" olarak da bilinen Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşmeyi, TBMM'nin 12 Mart 2003 tarihinde onayladığı belirtilerek, söz konusu sözleşmeye paralel olarak, Bakanlar Kurulunca gerekli düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi. Gerekçede, "Ancak, Ottowa Sözleşmesi gereğince yürütülmesi gereken mayın temizleme faaliyetlerinin esas ve usullerinin belirlenmesi için yasal düzenleme yapılması ihtiyacı doğmuş, bu amaçla bu tasarı hazırlanmıştır" denildi.