Erdoğan mesajı vermişti! Asiltürk harekete geçecek mi? DSP'den de ittifak açıklaması geldi

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyareti sonrası ortaya çıkan ittifak tartışmalarına yönelik önmeli bir yazı kaleme aldı.

GİRİŞ 11.01.2021 14:23 GÜNCELLEME 11.01.2021 14:51
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Selvi yazısında Oğuzhan Asiltürk’ün Saadet Partisi’nde yüksek istişare kurulu başkanlığı ötesinde bir ağırlığı olduğunu dile getirerek, "Erbakan hocanın vefatından sonra Milli Görüş’ün manevi liderliğini üstlendi. Oğuzhan Asiltürk ile SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında, AK Parti’ye karşı muhalefette kullanılan sert dil nedeniyle görüş ayrılığı olduğu söyleniyor. Asiltürk’ün istemediği Temel Karamollaoğlu’nun genel başkanlık görevini sürdürmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor." dedi. 

 

 

Selvi ayrıca "Ama geçerli olan soru şu: Oğuzhan Asiltürk, AK Parti ile ittifakı istiyor mu? AK Parti ile ittifak yapılması için tüm gücüyle bastırır mı? Temel Karamollaoğlu, direndiği takdirde onun değiştirilmesi için harekete geçer mi? Erdoğan’la görüşmesinden sonra Oğuzhan Asiltürk cephesinden olumlu ya da olumsuz bir hareket gelmedi. Kolay olmayan bir süreç." ifadelerini kullandı.

İşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı; 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Oğuzhan Asiltürk’ü ziyareti, Saadet Partisi’ni dalgalandırdı.

Saadet Partisi’nde genel başkan Temel Karamollaoğlu ve onun etrafındaki bir grup, AK Parti ile ittifaka karşı. Zaten ittifakla ilgili haberlere en sert tepkiyi onlar gösteriyor. Amaçları AK Parti ile bir ittifak ihtimali olsa dahi onu engellemek. Ama bu denli telaş etmelerinin nedenini anlayamıyorum. Çünkü resmi bir ittifak görüşmesi yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretle ilgili olarak, “Oğuzhan Asiltürk geçmişte beraber olduğumuz, benim bir büyüğümdür. Benim bu ziyaretim hem bir nezaket, hem de bu ittifak meselesinde bir seçim ittifakı mı olur geleceğe yönelik, biz terörle mücadele verirken her türlü desteğin bizim yanımızda olması lazım. Biz yalnızlığı hissetmememiz lazım” dedi.

İKİ MESAJ

Erdoğan’ın konuşmasında iki mesaj öne çıkıyor:

1- Saadet Partisi’yle seçim ittifakı.

2- Saadet Partisi’nin desteğinin terörle mücadele veren AK Parti iktidarından yana mı olacağı, yoksa terörle mücadeleye karşı çıkanların safında mı olacağı.

Saadet Partisi’nde, “Erdoğan bizi bir tavır almaya zorluyor” diye düşünenler var.

İKİ İTTİFAK GÖRÜŞMESİ

AK Parti ile Saadet Partisi arasında 7 Haziran 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimleri olmak üzere iki ittifak görüşmesi yapıldı ama başarıyla sonuçlanmadı.

AK Parti’de 7 Haziran seçimleri öncesindeki görüşmeleri eski bakanlardan Faruk Çelik ile şimdiki Meclis Başkanı Mustafa Şentop yürütmüştü.

Milletvekili listelerinin YSK’ya verileceği son iki günde bir kopukluk yaşandığı söyleniyor. Saadet Partisi’nde ittifaka sıcak bakmayanlar, o dönem yaşananları ön plana çıkarıyor. 7 Haziran seçimlerine giderken AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki ilk sorunlardan biri 7 Haziran seçimlerine giderken ortaya çıkmıştı. Zaten büyüyen sorun Davutoğlu’nun istifasıyla sonuçlanmıştı.

SP ile AK Parti arasındaki ikinci ittifak görüşmesi ise 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde gerçekleşti. Mustafa Şentop’un ilk ziyaretinden sonra Temel Karamollaoğlu’nun “İttifak önerisi getirmediler” yönündeki açıklaması AK Parti’de rahatsızlığa neden olmuştu. Mustafa Şentop bunun üzerine ikinci görüşmede, “İsterseniz ittifak teklifimizi yazılı olarak verebiliriz” demişti. Ama AK Parti ile ittifak sağlanamadı. CHP ve İYİ Parti ile ittifakı tercih eden Saadet Partisi, Meclis’e 2 milletvekili soktu.

ASİLTÜRK İLE KARAMOLLAOĞLU ARASINDAKİ GÖRÜŞ AYRILIĞI

Oğuzhan Asiltürk’ün Saadet Partisi’nde yüksek istişare kurulu başkanlığı ötesinde bir ağırlığı var. Erbakan hocanın vefatından sonra Milli Görüş’ün manevi liderliğini üstlendi. Oğuzhan Asiltürk ile SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında, AK Parti’ye karşı muhalefette kullanılan sert dil nedeniyle görüş ayrılığı olduğu söyleniyor. Asiltürk’ün istemediği Temel Karamollaoğlu’nun genel başkanlık görevini sürdürmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor.

ASİLTÜRK’ÜN TAVRI NE YÖNDE OLACAK?

Ama geçerli olan soru şu: Oğuzhan Asiltürk, AK Parti ile ittifakı istiyor mu? AK Parti ile ittifak yapılması için tüm gücüyle bastırır mı? Temel Karamollaoğlu, direndiği takdirde onun değiştirilmesi için harekete geçer mi? Erdoğan’la görüşmesinden sonra Oğuzhan Asiltürk cephesinden olumlu ya da olumsuz bir hareket gelmedi. Kolay olmayan bir süreç.

DSP GENEL BAŞKANI AKSAKAL: ‘ERDOĞAN’LA GÖRÜŞÜRÜM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Aralık 2020 tarihinde DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’la görüşmüştü. Erdoğan’ın cuma namazı sonrasında ittifaklarla ilgili açıklamasında DSP ile de görüştüğünü söylemesi üzerine gözler Önder Aksakal’a çevrildi. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı aradım.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmenizde ittifak konusu gündeme geldi mi?” diye sordum. Aksakal, “Hayır. İttifak konusuna girilmedi. AK Parti ile DSP’nin aynı ittifak içinde olması gibi bir gündemimiz olmadı. Çünkü o görüşmenin gündemi farklıydı” dedi. Erdoğan’la Aksakal’ın görüşmesinin perde arkasını 1 Ocak tarihli, ‘Erdoğan’a Ecevit örneğini hatırlattı’ başlıklı yazımda paylaşmıştım. Önder Aksakal, “15 Temmuz kalkışmasından sonraki AK Parti’nin dış politikasını ABD ve AB yaptırımları karşısındaki milli duruşu Ecevit de olsa desteklerdi. Bunu destekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettim” dedi. Aksakal, ittifaklarla ilgili bir analiz yaptı. DSP’nin kriterlerini ortaya koydu. Cumhur ittifakının devam ettiğini, millet ittifakı konusunda ise net bir açıklama olmadığını ifade etti. Millet ittifakının AK Parti karşıtlığı olarak devam ettiğini söyledi.

HDP KIRMIZI ÇİZGİ

Ama önemli bir noktanın altını çizdi. “HDP’nin pozisyonu millet ittifakının durumunu değiştirebilir” dedi. Sözlerini biraz daha açmasını istedim. “Biz devletin birliği ve bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler içinde olan partilerle aynı ittifakta yer almayız. Oy uğruna PKK’ya açık destek veren HDP ile ittifak yapmayı doğru bulmuyoruz” dedi. HDP’nin kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti.

ERDOĞAN DAVET EDERSE...

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan ittifak görüşmesi yapmak üzere davet ederse yaklaşımları ne olur? İşte DSP Genel Başkanı Aksakal’ın yanıtı: “İttifaklar konusunda önümüzdeki süreçte neler olacağı konusunda bir şey söylemek doğru değil. İttifak görüşmeleri sürecine girildiğinde HDP hariç her siyasi partiyle görüşürüz. Sayın Erdoğan da davet ederse görüşürüm.”

ERDOĞAN’DAN HÜDA PAR’A İLGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam’ı arayarak ablası Naciye Sağlam’ın vefatı nedeniyle taziyelerini iletmiş. Çok insani bir özellik. Erdoğan’ı Erdoğan yapan da bu hasleti. En zor dönemlerinde insanları arayıp acısını paylaşıyor. Tamam, Erdoğan’ın hakkını teslim edelim ama Erdoğan’ın bir de HÜDA PAR heyetini kabulü var. Erdoğan 16 Aralık günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam’ı kabul ederek bir süre görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asiltürk’ü ziyaretine ilişkin soruya yanıt verirken, “Buna benzer görüşmeleri bundan sonra yapacağız” demişti. Peki bu görüşme HÜDA PAR’la AK Parti arasında bir seçim ittifakına yol açar mı? 24 Haziran 2018 seçimlerinde görüşmeler yürütülmüştü. Ancak başarılı olamadı. Şimdi ne olur bilemem. Çünkü HÜDA PAR’ın farklı bir karar alma mekanizması var.

YORUMLAR 29
  • Muzaffer 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz milli görüşçüler olarak bakanlık milletvekilliği makam mevki istemiyoruz. Bunların hepsi birer araçtır. faizsiz adil bir ekonomik düzen, d-8 lerin aktifleştirilmesi, ahlaki ve manevi eğitimi ilke edinmiş eğitim kurumları, kim olursa olsun rant düzenine son verilmesi, ahlaki ve kültürel yapımızı sağlayacak medya kontrol mekanizması, her calışanımızın en az fakirlik sınırında bir kazanca sahip olması ( istisnasız 4 kişilik bir aile aylık en az 4 bin tl reel gelir) akp yada chp ile olmamızın bir önemi yok. Tabi bunları akp li kardeşlerimizle yapmayı gönül arzu eder. İstişare edeceğimiz hususlar bunlardır. Bunlar vazgeçilmez ilkelerimizdir.
    Cevapla
  • hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    daha önce mhp den daha düşük statü verildiğini bahane etmişlerdi. aynı statü verilsin. aldığı oy kadar milletvekili alsınlar.
    Cevapla
  • Fehmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Babacan ile davutoğlunun siyasetten uzak olunması doğru olacaktır.
    Cevapla
  • Okim 3 yıl önce Şikayet Et
    Dsp ile ittifak olsa bile dsp tabanı Ak Parti'ye oy vermez, o yüzden onlara verilecek 1 milletvekilligi bile israf olur. Milli görüş tabanı zaten Ak partiye oy verir, vermeyenler temel gibi temelsizler, o yüzden saadetle ittifak da gereksiz. Mhplilerin de cogunun son belediye seciminde rum sevici ateistleri tercih ettiklerini biliyoruz ama buna rağmen mhp ile ittifak devam ettirilse iyi olur ve yeterlidir kanımca.
    Cevapla
  • Salamura 3 yıl önce Şikayet Et
    Milli görüs bu saatten sonra oy vermez taban olarak. Birlesirlerse babacan ve davutogluyla birlesirler su anki politikalarini begeniyorlar birbirlerinin dur bakalim ne olacak yeni bir ittifak cikabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ürdün ve Katar'dan Suriye ile üst düzey görüşme... "Tüm Arap ülkeleri arkanızda"
Çin'e karşı tarihi hamle, 'Voltran' için imzalar atıldı! Dünyanın üçüncü büyüğü olacak