Sivil Anayasa'da kapatma tanımı

AK Parti'ye açılan kapatma davasının ardından gözler yeniden Prof. Dr. Ergun Özbudun'un hazırladığı ve AK Parti'nin son şeklini verdiği, sivil anayasa taslağına çevrildi.

Sivil Anayasa'da kapatma tanımı
Sivil Anayasa'da kapatma tanımı
GİRİŞ 16.03.2008 01:47 GÜNCELLEME 16.03.2008 01:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Zira yeni anayasa taslağında parti kapatma zorlaştırılıyor. Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerden ancak çok istisnai ve zorunlu durumlarda kapatılmasının önü açılacak. Parti kapatmanın kriterleri azaltılarak, 'odak' tanımı değiştiriliyor. Buna göre bir partinin 'odak' haline gelmesi için, Anayasa'ya aykırı eylemlerinin 'yoğun, sürekli ve ciddi tehlike' oluşturacak şekilde işlenmesi kriteri getiriliyor.

Partilerin kapatılmasına neden olan kişilere verilen 5 yıllık siyaset yasağı cezası kaldırılacak ve bunun yerine 'seçimden men' cezası getirilecek. Fikir ve eylemleriyle kapatılmaya neden olan siyasi parti mensupları, suçun ağırlığına göre bir sonraki genel ya da yerel seçimlere girmekten men edilme cezası alabilecek.

Özbudun'un taslağında yer alan ikinci alternatife göre ise kapatmaya neden olan üyelere ayrıca siyasi yasak uygulamak yerine kapatmaya sebep olan parti mensuplarına yönelik olarak milletvekilliğinin düşmesi dışındaki yaptırımlara yer verilmemesini içeriyor.

Bugün

YORUMLAR 2
  • tekin126 17 yıl önce Şikayet Et
    yeni anayasayı getırın bıze halka mıllete. yuzde doksanla geçecektır emınım ondan sonra ne halt yapacaksalar yapsınlar
    Cevapla
  • ceyda dereci 17 yıl önce Şikayet Et
    Gel kaldılar. AKP Sivil Anayasa \' yı şimdiye kadar çıkarmayı başabilseydi başı ağırmayacaktı .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Pentagon iddiaları doğruladı! ABD'den Suriye kararı
Adnan Oktar örgütü davasında karar çıktı!