Meclis Başkanı Şentop'tan önemli açıklamalar

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında gündeme dair soruları yanıtladı. Şentop, 28 Şubat sürecinin unutulmasını isteyenlere tepki göstererek, "Ciğerlerini biliyoruz onların 28 Şubat'ta yaptıklarıyla. Faillik durumlarını örtecek bir imkan arıyorlar" dedi. Şentop ayrıca, faillerin özür dilemesi gerektiğini de vurguladı.

GİRİŞ 28.02.2021 12:17 GÜNCELLEME 28.02.2021 17:29
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı. Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"CİĞERLERİNİ BİLİYORUZ"

28 Şubat kullanılıyor diyorlar. Ciğerlerini biliyoruz onların 28 Şubat'ta yaptıklarıyla. Faillik durumlarını örtecek bir imkan arıyorlar. 

Biz o zaman sonuna kadar mücadele ettik. Kız kardeşim okuldan atıldı. Daha sonra evlendi, 4 çocuğu var. Birkaç sene önce çıkartılan aflarla döndü, okulunu tamamladı, yüksek lisans yaptı. Her konuşmamızda o dönemdeki mağduriyeti, acıyı bizzat müşahede ediyorum. 

"28 ŞUBAT'IN TRAVMASI DEVAM EDİYOR"

28 Şubat'ın üzerinden 24 sene geçsin, artık unutulsun değil; bu yarayı yaşayan on binlerce aile var. Çok daha ağır yaşayan vatandaşlarımız var bu süreci. Onların yaşadıkları var, o sürecin sonrasında kariyerlerine, mesleklerine mani olan süreç var.

28 Şubat sürecinin mazlumları, mağdurları hala hayattadır. Onların yaşadığı travmanın biz ailesi ve kendileri üzerinde yaşadığını görüyoruz.

Yeter artık, konuşmayın diyenlerin yapabileceği şeyi söyleyeyim. Çıkıp pişman olduklarını söylesinler, o dönem yaptıkları yanlıştan vazgeçtiklerini bugün yaptıkları tavırla göstersinler. Kimse unutalım, bu sayfayı kapatalım diyemez. 

MECLİS'E GELEN FEZLEKELER

Dosyalar Meclis'e geldiğinde inceleme yapıyoruz, usulünde sorun yoksa karma komisyona havale ediyoruz. Bu konuda Meclis Başkanlığının başka bir yetkisi yok. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan bir komisyon. Bütün siyasi partilerin oranlarına göre temsili söz konusu. Bu komisyon dosyalarla ilgili kararı verecek. Duruma göre zaman zaman farklı uygulamalar yaşanmış.

2016'da Anayasa değişikliğiyle bütün dokunulmazlıkları kaldırmıştık. O nereden ortaya çıktı? Yine dokunulmazlık tartışmaları vardı. Muhalefet de şunu dedi: Siz AK Parti'nin dosyalarını kaldırmıyorsunuz, diğerlerini kaldırıyorsunuz. Böyle bir restleşme olunca bütün dosyalarda dokunulmazlık kaldırıldı. Dosya sayısı fazla olunca uzun süresi oluyor. Aşağı yukarı 4-5 ay kadar Parlamento'nun bütün gündemini işgal edecekti. O zaman başka bir formül bulduk. Anayasa'ya geçici madde koyarak yapalım dedik. Ama daha sonra hepsini kaldıralım diyen bir partinin eş genel başkanı daha sonra partisiyle beraber karşı çıkmışlardı. Çünkü bu konuda esasen ilk söz söyleyen onlardı. O zaman böyle bir süreç yaşanmıştı. 

HDP MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK MI?

Karma komisyonun yapmış olduğu faaliyet ve Meclis'te dokunulmazlığın kaldırılması hukuki bir süreç. Dokunulmazlık milletvekilini korumak  değil, Meclis'i korumaktır. 

YENİ ANAYASA

Bana bir görev düştüğünde devreye gireceğim. Ama bunun olabilmesi için bu konuda yürünebilecek bir ortamın olup olmadığına bakmak lazım. 

Türkiye zaten anayasa tartışmasının içindeydi. Bu anayasa tartışması devam ederken yeni anayasa gündeme gelmiş oldu. 

Millet anayasayı yapma konusunda bir yetki veriyor. Referanduma ihtiyaç yok millet bu yetkiyi vekaleten vekillere veriyor. Eğer vekiller bir çare bulamazsa bunu milletimize götürecek formüller bulunabilir.

Parlamenter sistemin temel paradoksu şudur: Millet bir oy veriyor bir oyla hem yasama hem yürütme organını seçiyor. Hükümet parlamentonun içinden çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise vatandaşa, yasama organını ayrı yürütmeyi de ayrıca belirleme şansı veriyor. Biz milletimize daha çok imkan vermişiz. 

Hükümet parlamentonun içinden çıktığı sürece parlamento dengelerine bağlı olacak. Parlamenter sistemde dışarıdan kayıt dışı siyaset yapan unsurların hükümet kurup hükümet yıkma yetkisi vardı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 47
  • Ömer ölçer 3 yıl önce Şikayet Et
    özür değil idam edilmeleri gerekir
    Cevapla
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Meclis Bsşkanım özür dilemekle faili meçhul cinayetlerine kurban giden insanlar geri gelecekmi sayıları bile belli değil
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu hainleri hepsi elini kolunu sallayarak geziyor. Ülkenin en ufak sendelediği anda tekrar fırsat kolluyorlar.
    Cevapla
  • Skn 3 yıl önce Şikayet Et
    28 Şubat sürecinin başörtüsü düşmanı rektörleri hala bildiri yayınlayabiliyorsa, fatih altaylı hala program yapabiliyorsa, rıfat hisarcıklıoğlu hala tobb başkanı olarak itibar görüyorsa bu ülkenin namusu da onuru da hala büyük bir tehlike altında demektir, bu ülke ne zaman bu darbeci zihniyetten kurtulacak, ümitli olmak için hiçbir neden göremiyorum.
    Cevapla
  • Skn 3 yıl önce Şikayet Et
    TBMM'den 28 Şubat sürecini araştırma, ve sonuçlarını ortadan kaldırma komisyonu kurmasını istiyoruz, 28 Şubat süreci aktörü olan siyasetçi, asker, bürokrat , STK temsilcileri, medya kalemşörleri, darbecilere selam duran hakim, savcı ve rektörlerin tümünün isim isim tesbit edilerek yargı önüne çıkarılmaları , ve cezalandırılmaları için seferber olmasını istiyoruz, darbeciler ve işbirlikçiler hapsedilmedikleri ve mal varlıklarına kamu adına el konulmadığı müddetçe bu ülke yeni 28 şubatlara gebedir, darbecilerle hesaplaşmamış hiçbir toplum yeni darbelerden kurtulamamıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli Takım'a uğurlu gelen şehirler! İşte en çok ev sahipliği yapan il...
İsrail'den Gazze'ye bombardıman! 67 Filistinli şehit oldu