AB'de derin kapatma davası kaygısı

AB Komisyonu Başkanı Manuel Barroso, Türkiye’de AK Parti hakkında açılan kapatma davasını eleştirdi. Barroso kapatma davası karşısında yaşadığı şaşkınlığını şöyle açıkladı:

AB'de derin kapatma davası kaygısı
AB'de derin kapatma davası kaygısı
GİRİŞ 09.04.2008 15:10 GÜNCELLEME 07.08.2019 15:36
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Laikliğin bir dinmiş gibi empoze edilemeyeceğini kaydeden Barroso, ortak sorumlulukların gözden geçirileceğini söyledi.

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik" dedi.

 

 

 

10-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Barroso, Türkiye'yi daha önce hem resmi, hem kişisel ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin tarihine ve kültürüne saygı duyduğunu" vurguladı.

 

 

 

 

"Şunu açıklıklıkla belirteyim. Türkiye'ye ders vermeye gitmiyorum" diyen Barroso, temaslarında müzakere süreciyle ilgili, "ortak sorumlulukları" gözden geçirerek, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin tarihinin en iyi düzeyine taşınması için AB Komisyonu'nun desteğini ileteceğini aktardı.

Reformlara çağrı

 

 

 

 

Barroso, Slovenya dönem başkanlığı süresinde 2 fasılda daha müzakerelerin açılacağını bildirerek, Türkiye'den özellikle ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kültürel haklar, siyasi partiler ve ordu üzerinde sivil kontrol alanlarında reformların kararlılıkla sürdürülmesini beklediklerini ifade etti.

 

 

 

 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması istemiyle açılan davanın hatırlatılması üzerine "Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde (Anayasa Mahkemesi tarafından) karar verilmesini umuyoruz" diyen Barroso, AB prensipleri ve Venedik Komisyonu kriterlerine saygı beklediklerini vurguladı.

 

 

 

 

Barroso, "Biz, Türkiye'nin iç tartışmasına müdahil olmak istemiyoruz. Amacımız, tüm Türkiye ile çalışmak. Burada demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet söz konusu. Adının a,b ya da c olması farketmiyor. Bir partiyi diğerine karşı desteklemiyoruz. Hükümeti, AB seçmiyor. Türk halkı seçiyor. Biz, reformları ve Türk halkını destekliyoruz" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor

 

 

 

 

Herhangi bir AB üyesinde iktidar partisine karşı kapatma davası açılması durumunda da aynı tepkiyi göstereceklerini belirten Barroso, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine verecekleri tepki konusunda şimdiden birşey söyleyemeyeceğini aktardı.

 

 

 

 

Barroso, "Bu yaşadığımzı normal bir süreç değil. Ben, Türk hukuku uzmanı değilim. Yaşananların hukuka uygunluğunu tartışmıyorum. AB bakış açısını, prensiplerini ve kriterlerini anlatıyorum" dedi.

 

 

 

 

Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi ilerlemesinin AB'nin çıkarına olduğunu dile getiren Barroso, laiklikle ilgili endişeler konusunda şunları kaydetti: "Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması önemli. Teokrasiye karşıyız. Devletin değil ama halkın dini olacaktır. Bireyler ateist de olabilir. Burada bireyin haklarına saygı gösterilmesi önemli. Herkesin inancına saygı gösterilecek. Laiklik bir dinmiş gibi insanlara empoze edilemez. Laiklik, dinin yerini alamaz."

”Türkiye’nin üyeliği zor bir konu”

 

 

 

 

Hükümetin, AB yolunda samimi olup olmadığının sorulması üzerine Barroso, "Bunun bir testi yok. Bu benim kapasitemi aşar. Türkiye (AB sürecinde) ilerliyor. Daha hızlı olabilir miydi? Evet olabilirdi. Örneğin 301'inci maddenin AB'ye uyumlu olmadığını söylüyoruz. Bu değiştirilebilir" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Türkiye'ye şimdiden üyelik tarihi vermenin mümkün olmadığını belirten Barroso, "Son gelişmeler gösterdi ki, bu (Türkiye'nin üyeliği) zor bir konu" dedi.

 

 

 

 

Türkiye'nin üyeliğinin hem kendi, hem AB'nin çıkarına olduğu konusunda iki tarafın birbirini ikna etmesi gerektiğini anlatan Barroso, AB üyeliğiyle Türkiye'nin aynen Almanya, Fransa ve İngiltere örnekleri gibi dünyadaki etkisinin artacağını, aynı şekilde Türkiye'li bir AB'nin siyasi ve ekonomik açıdan daha da güçleneceğini ifade etti.

 

 

 

 

Solana: Kapatma ilişkilere darbe vurur

 

 

 

 

AB'nin Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasının Türkiye'nin AB ile ilişkilerine darbe vuracağını söyledi.

Solana, Avrupa Parlamentosundaki bir komitenin oturumunda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de yüksek mahkemenin makul davranacağı umudunda olduğunu" belirterek, "Çünkü kapatma, Türkiye'nin Avrupa'da bizimle ilişkilerine bir darbe olur" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

AB Yüksek Temsilcisi, sözlerinin devamında, "sonuçların çok kötü olacağını" söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

 

 

 

Solana, daha sonra gazetecilerin soruları üzerine, demokrasilerde parti kapatmanın "normal bir şey olmadığını" ifade etti.

 

 

YORUMLAR 8
  • ahmet okutan 16 yıl önce Şikayet Et
    KLAVUZU AB OLANIN YOLU VATİKANA ÇIKMASIN SAKIN. Ya bazı arkadaşlar tam teslimiyet içersinde AB yandaşlığı yapıyor..pes yani..bağımsızlık onurdur..bir milletin emir alması esarettir ve de onursuzluktur..istermisiniz bu AB fonlarından gelen paraları vatikan vermiş olsun...
    Cevapla
  • ali yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    kasımpaşalı başbakan. sevgili başbakanımız hep derya herkes kendi işine baksın diye.bu çıkışı AB yeytililerinin Türkiyenin içmeselelerine burnunu sokan lüzümsüzlerede söylerse gerçek bir kasım paşalı olduğunu anlarız.yoksa duruma göre pozisyon almak kasımpaşalılığa yakıuşmaz.
    Cevapla
  • ismail öney 16 yıl önce Şikayet Et
    BAZI SORUNLARDA AB BÜNYESİNDE KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLECEKTİR,. BİZ zaten her sorunu ve kendi başımıza atlatacaksaK ab denen birlikteliğe niye ihtiyaç duyalım, birlikteliğin oluşturduğu sinerjiden faydalanarak çoğu sorunlar çözüle bilir,mesela her apartman içme suyunu, yolları, elektiriği kendisimi üretip temin ediyor, hayır! her devletinde her şeye gücü yetmeyebilir, demokrasinin ve ab nin nimetlerinden faydalanan halk onun ayrıcalığımı hissedecekki destek olsun, yoksa ölme eşeğim ölme vadiyle bizi uyuttuğunuza inanıyoruz,BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRMELİSİNİZ
    Cevapla
  • ismail öney 16 yıl önce Şikayet Et
    DİLEK İSTEK TEMENNİ ŞARTLARDAN OLUŞAN BİR YARDIM POLİTİKANIZ VAR... siz türkiyenin elini kolunu bağlıyorsunuz tavanada muzu asıyorsunuz zıplarsan alabilirsin diyorsunuz, hiçbir ülke kendi başına demokratikleşme pakedi çıkaramaz, mesela bulgaristan 10 yıl önce türkiyeden dahamı demokrattı?sanmam çünkü yakın zamana kadar soykırım yapılıyor rüşvet haksızlık hat safhadaydı, ama bulgaristanı ab ye aldınız, türkiyeyede vaat ve nasihatlerde bulunuyorsunuz, lafa karnımız tok, iyi niyetli desteğe ihtiyaç var oysa siz daha fazla sömürme yoluna gidiyorsunuz
    Cevapla
  • Burcin TOKMAKCI 16 yıl önce Şikayet Et
    AKP gibi takiyye sampiyonlari,bundan dolayi iyi anlasiyorsunuz AKP ile,bozaci,siraci misali...Beni AB konusunda yazdigim kitaptan vazgecireceksiniz cifte standart sarlatanlari!. Niye,cunku karsilarinda her dediklerine selam cakan bir hukumet bulamayacaklar. Cunku TC gucunun farkinda olarak gorusmeleri esit sartlarda ve onuruyla yapacak. AB\'de biraz mantik olsa esas bati yanlisi kurumlarin Ordu/Yargi/CHP oldugunu farkeder,ama isine gelmiyor,cunku onlar etkili olursa Turkiye\'de taviz vermek zorunda kalacaklar,kandirmaca ve dis destekle ayakta durmaya calisan AKP\'nin verdigi tavizler de geri aliniacak. Bakin AB,aklinizi basiniza toplayin KEMALISTLERLE SIZ DAHI BASEDEMEMEZSINIZ!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!