"Millet İttifakı şeytanla bile iş birliği yapabilir"

Millet İttifakı'nda belirsizlikler sürerken HDP'den dikkati çeken bir çıkış geldi. Kılıçdaroğlu ve Akşener'in nasıl bir politika izleyeceği merak edilirken, HDP'nin blöf yaptığı da konuşuluyor. Uzmanlar, gelişmeleri Haber7'ye değerlendirdi.

"Millet İttifakı şeytanla bile iş birliği yapabilir"
"Millet İttifakı şeytanla bile iş birliği yapabilir"
GİRİŞ 27.09.2021 14:03 GÜNCELLEME 27.09.2021 14:03
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Haber7 - Enes Taha Ersen 

Millet İttifakı'nda adaylık bilmecesi sürerken, HDP'den CHP ve İYİ Parti'yi zora sokacak bir açıklama geldi. Partinin eş genel başkanı Pervin Buldan, seçimde herhangi bir ittifakta yer almayı düşünmeyeceklerini söyledi. 

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ve GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş HDP'nin 11 maddelik bildirisini Haber7'den Enes Taha Ersen'e değerlendirdi. 

Son dakika haberi: HDP Millet İttifakı'nda yer alacak mı? Pervin Buldan açıkladıHDP'DEN 11 MADDELİK BİLDİRİ

"HDP'DE SEÇİM BARAJI RAHATLIĞI VAR"

  • Mehmet Acet, Kanal7 Ankara Temsilcisi

Ben burada bir kelime oyunu yapıldığını düşünüyorum. Gerçek yapmak istedikleri şey şu: HDP zaten meclis için bir ittifak yapmayı düşünmüyor Millet İttifakı ile.

Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi beklentisinin rahatlığı içerisindeler.

O yüzden Meclis seçimlerinde bir ittifak düşünmüyorlar. Ancak bunu söylerken aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oluşturulacak ittifakın da üzeri örtülüyor.

Orada Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP'nin, İYİ Parti'nin çıkaracağı aday; tıpkı İstanbul seçimlerinde olduğu gibi HDP tarafından desteklenecek. Ama şu anda yapılan açıklama ile bunun ön plana çıkarılmadan, mecliste yapılmayacak olan ittifakın öne çıkarılarak, öteki kısmın kamufle edilmesini amaçlıyorlar. 

BLÖF VAR MI?

Bunun bir de blöf tarafı da var. CHP ve İYİ Parti'ye kendi taleplerinin karşılanması noktasında bir mesaj da var burada. Buna dair daha önce pek çok kez açıklama yaptılar. "Mecbur değiliz, yerel seçimlerdeki ittifakın aynısı bir daha olmayacak" gibi birtakım açıklamaları daha önce de blöf kapsamında yapılmıştı. Ancak burada bir de tabanlarda oluşabilecek HDP'ye yönelik tepkiyi tolere etmek için de kullanıyorlar.

Hem fiilen ittifakın içinde olup, hem de üçüncü bir çizgideymiş gibi kendilerini gösterip İYİ ve CHP tabanında oluşabilecek rahatsızlıkların önünü kesmeye çalışıyorlar. İşin o kısmında HDP ittifaka böyle bir hizmet de veriyor. 

"HDP'NİN AÇIKLAMASI KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'İN İZLEDİĞİ SİYASETLE ÖRTÜŞÜYOR"

  • Mahmut Övür, Sabah Gazetesi Yazarı

HDP'nin bu açıklaması zaten bekleniyordu, hiç de sürpriz olmadı. Burada önemli olan HDP bu açıklama ile neyi hedefliyor, bunu irdelemek gerek. Burada benim gördüğüm, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in son dönemde izlediği siyaset ile örtüşüyor. Mesele şu: Bu iki partinin beklediği, HDP'nin bağımsız pozisyon alması, ayrı aday göstermesiydi. Büyük ihtimalle HDP de bunu söylüyor. Ama burada 10 maddelik bir önerme. Örneğin Kürt sorununun çözümüyle ilgili söylenen şeyler var. Burada İYİ Parti buna nasıl bakıyor, CHP nasıl bakıyor noktasında bir açıklık yok. Problem önümüzdeki süreçlerde buradan çıkacaktır. Ama bunu çok tartışmadan götürmeye çalışıyorlar.

"CHP, İYİ PARTİ VE HDP BİRBİRİNE MAHKUM"

HDP başından beri şeffaf bir ittifak yapalım lafını, sadece piyasa oluşturmak için söyledi. Aslında ikisi de birbirine mahkum. Hem İYİ Parti/CHP ortaklığı HDP'ye mahkumdur, hem de HDP onlara. Bu söylemler gündem oluşturmak için söylendi. Ayrı aday gösterileceği zaten çoktan belliydi. Ayrı aday gösterilerek seçimi ikinci tura taşımak istiyorlar. Bu açıdan ona uygun bir siyasettir bu. Burada şuna da bakmak lazım: Akşener'in son ataklarında, tariflerinde hep tek aday söylemi yükseliyor.

İYİ PARTİ'NİN İMAMOĞLU YAKLAŞIMI

Bana göre İYİ Parti'nin İmamoğlu üzerinden bir yaklaşımı var. O perspektifi dayatmaya çalışıyorlar. Siyasi parti liderlerinin aday olması istenmiyor. Ben aday olmadım siz de olmayın diyerek farklı bir profili, İmamoğlu'nu önerecek. HDP de kendi oyunu tahkim ederek ikinci turu garantilemek isteyecek. İkinci tur olduğunda da pazarlık yapılacaktır. Onlar için pazarlık önemli değil. Onların derdi demokrasi, liyakat veya Türkiye'nin temel sorunları değildir.

Onların bir tek sorunu var: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı indirmek. Onun için şeytanla bile iş birliği yapabilirler diye düşünüyorum.

"MİLLET İTTİFAKI'NIN BEKLENTİSİ HDP'Yİ YİNE KULLANMAK"

  • İhsan Aktaş, GENAR Araştırma Şirketi

Bilindiği gibi HDP'nin desteği olmadan Millet İttifakı'nın bir anlamı yoktur. Hatta böyle bir durum varsa bugünden dükkanı kapatabilirler. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimine gidilirken Millet İttifakı'nın tek hedefi, HDP'yi çatı altında tutmak olacaktır. Fakat Millet İttifakı'nın beklentisi HDP'yi yerel seçime giderken kullandıkları gibi kullanmak. Yani taahhütsüz, taleplerini karşılamaksızın...

"İKİNCU TUR" FORMÜLÜ

Can havliyle herkes Recep Tayyip Erdoğan'ı yenmek için bir sürece girdi, HDP de bunu görüyor: Erdoğan kolay yenilebilecek bir lider değil. Biz burada "kör aşık gibi meseleye yaklaşmayalım" diyorlar. "Biz neticede bu ülkede çözüm süreci gibi bir süreci yönetmiş bir partiyiz, bu adamlar bizimle alakalı ne düşünüyorlar" diyorlar. Böyle bir beklentisi var HDP'nin. Yerel seçime göre Türkiye şartları daha değişti.

Onlar için en uygun formül şu: İYİ ve CHP bir adayla gitmesi, diğerlerinin de ayrı adayla gitmesi durumunda seçimi ikinci tura bırakmak. Bunu bekleyip göreceğiz sürecin nasıl yönetileceği ile ilgili.

Şunu tekrar belirtmekte fayda var: HDP'nin desteği olmadan millet ittifakının çarpanı sıfırdır. Sıfırı 50 artı 1'e taşımak için HDP'yi çatı altında tutmak zorundalar. Türkiye zamanında çözüm süreci gibi yüksek bir vizyon yaşamış, Bu vizyona ne kadar yaklaşabilecekler, müzakereleri nasıl yapacaklar, açık mı kapalı mı yapacaklar onu görmüş olacağız. 

BABACAN'IN CHP TABANINDA RAHATSIZLIĞA NEDEN OLAN TWEETLERİ

Sonuçlar ile alakalı bugünden öngörü ortaya koymak zor. Seçim şartları, psikoloji çok önemli. Ama nihayetinde her parti girilen ittifaktan "biz ne kazandık" diye soracak. Millet ittifakı için burada 7 ayrı grup, 7 ayrı seçmen tabakası var. Buna bakıp göreceğiz. 7 ayrı tabakanın nasıl yönetileceği çok önemli. Geçenlerde ilginç bir gelişme yaşandı: Ali Babacan'ın muhafazakarlıkla ilgili iki tane tweet atması CHP tabanında olağanüstü derecede rahatsızlık uyandırdı. Onlar şöyle diyor: "İttifakın bütün unsurları, köle gibi bizim kapımızın nünde beklesin, biz onlara bazı teklifler ve lütuflarda bulunacağız" Seçmen tabanı liderler gibi düşünmez. Özetle İYİ Parti ve CHP HDP'yi yerel seçimlerdeki gibi kullanmak istiyor, HDP ise bu şekilde kullanılmak istemiyor. Bunun nasıl süregeleceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 64
  • 1234 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar şeytana bile papucu ters giydirirler.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    IYI, PKK LI ,CHP...diyorum.
    Cevapla
  • Tekavüt 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten BÜYÜK ŞEYTAN ABD nin köleleri bunlar...Zaten işbirliği içindeler 50 yıldır...
    Cevapla
  • Gazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Şeytana hakaret ediyorsunuz. Şeytan Bunları görünce zillet geliyor der kaçar.
    Cevapla
  • adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk ün partisinin haline bakın. hangisi fetöcü hangisi pkk lı hangisi muhaberattan hangisi cia ye calışıyor bilemez olduk. ya bunlar gerçekten Atatürk ün yolundaysa!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Terörist Ferhat Abdi Şahin Trump'ın yemin törenine katılacak mı?
"Adayımız hazır" diyen Özgür Özel çıkışta vazgeçti