Türkiye'den Avrupa Konseyi'ne Osman Kavala tepkisi

Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Osman Kavala davasıyla ilgili kararına tepki gösterdi: Konsey, devam eden bağımsız yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir.

GİRİŞ 02.02.2022 20:33 GÜNCELLEME 02.02.2022 20:55
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Osman Kavala davasıyla ilgili kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan şu açıklama yapıldı: 

"Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Aralık 2021 tarihinde ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e havale etme niyetini içeren bir bildirimde bulunmuş ve konuya ilişkin görüşümüzü iletmemizi talep etmişti.

Hükümet görüşümüz, bugüne kadar gösterdiğimiz işbirliği anlayışıyla uyumlu olarak, 19 Ocak 2022 tarihinde Avrupa Konseyi’yle paylaşılmıştı. Görüşümüzde, ülkemizin AİHM kararının gereğini yerine getirdiği, Kavala’nın tutukluluk durumunun halen devam eden başka bir yargı süreci nedeniyle olduğu ayrıntılarıyla açıklanmış ve konunun hukuk ilkeleri temelinde incelenmesi çağrısında bulunulmuştu.

Buna rağmen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün (2 Şubat) Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair bir ara kararı oy çokluğuyla kabul etmiştir. Böylelikle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ülkemizde devam eden bağımsız yargı sürecine müdahale niteliği taşıyan yaklaşımını devam ettirmiş ve yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir.

AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi’nin gündeminde başka ülkelerle ilgili çok sayıda uygulanmayan karar bulunurken, Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını, iyi niyetten uzak, kasıtlı ve de tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz.

İç hukukta devam eden dava süreci gözardı edilerek siyasi saiklerle alınan bu önyargılı kararın Avrupa insan hakları sisteminin itibarını zedelediği aşikardır.

Avrupa Konseyi insan hakları sisteminin etkinliğinin sağlanması için, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tarafgir ve seçici yaklaşımını bir yana bırakması gerekmektedir. Temennimiz, AİHM’in alınan bu kararı hakkaniyetle değerlendirmesi ve bu konuda iç hukukta devam eden dava sürecini dikkate alarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca ilk derece mahkemesi gibi hareket etmeden, içtihat ve ilkeleri doğrultusunda karar almasıdır."

ADALET BAKANLIĞINDAN OSMAN KAVALA KARARINA TEPKİ

Adalet Bakanlığından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin AİHM’in Kavala kararının icrasına ilişkin aldığı karara şu açıklamayla tepki gösterdi:

Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi bugün yapılan 1423. toplantısında oyçokluğu ile aldığı bir karar ile Kavala kararının tekrar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) sevk edilmesine karar vermiştir. AK Bakanlar Komitesi bu karar ile AİHM’den ülkemizin söz konusu kararı uygulamayı reddedip etmediği hususunun tespit edilmesini talep etmiştir.

İlgili hakkındaki yargılamalar halihazırda Ağır Ceza Mahkemesi önünde devam etmekte olup, tutukluluk incelemesine ilişkin yapılan değerlendirmelerde Kavala’nın mevcut tutukluluğunun AİHM tarafından incelenmeyen başka bir suç kapsamında devam ettiği belirtilmiştir. Ayrıca yargılama makamları ilgilinin AİHM’in incelemesine konu tutukluğunun daha önceden sona erdiğini tespit etmişlerdir. Öte yandan Anayasa Mahkemesi de AİHM kararından sonra başvuruyu tekrar incelemiş ve mevcut tutukluluk nedeniyle başvuranın özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edilmediğine karar vermiştir.

Hal böyle iken AK Bakanlar Komitesi yargısal makamlar gibi hareket ederek yetkisini aşmıştır. Oy çokluğu ile alınan bu karar hâlihazırda devam etmekte olan bir davaya müdahale niteliğindedir. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemeler önünde devam eden bir yargılama sürecine etki etmekten kaçınmalı ve verilecek karara saygı duymalıdır.

Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan ülkemiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarının farkındadır. AİHM kararlarının icrası kapsamında gerekli adımlar Hükümetimiz tarafından atılmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar 3730 karar kapsamında alınan tedbirler AK Bakanlar Komitesi tarafından da kabul edilmiş ve icra denetimi sona erdirilmiştir. Sadece geçtiğimiz yıl icra denetimi sona erdirilen dosya sayısı ise 222’dir. Buna rağmen belirli bir kararı teamüllere de uymadan sürekli gündemde tutarak ülkemizi uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemekle itham etmek, söz konusu kararın açıkça siyasi mülahazalarla alındığını göstermektedir.

YORUMLAR 64
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    yunanistanın göçmenlere yaptıklarına kulaklarını tıkayan gözlerini yuman AİHO kavala için herşeyi prosüdürlere uydurup kurtarmaya çalıştıklarını da görmeyenler kör ve sagırdır herhalde
    Cevapla
  • German 50. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar üzerine gidilgine göre, buna söz vermişler, seni biz kurtarriz diye
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    AİHM ,sinin karalarına madem itiraz ediyordunuz, tantana yapmanın manası yok, çıkın AİHM ,den olsun bitisin. Nasıl İstanbul, antlaşmasında çıktıysanız bundan da çıkın.
    Cevapla
  • ddddd 2 yıl önce Şikayet Et
    bu adamın sadece kralın emriyle habiste kaldığını dünya biliyor artık
    Cevapla
  • harun 2 yıl önce Şikayet Et
    bu adam dedigininde amerikanin turkiyedeki ajanlarinin basi oldugunu tum turkler biliyor tabii senin gibi ermeni usagina gore oyle bize gore kafasi koparilmali...
    Cevapla
  • Hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    Papaz Bronsonu Tutamadık bari bunu tutalîm kendi vatandaşımız tehditle alamazlar nasîlsa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!