6'lı masada dikiş tutmadı mı?
Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'nun "üçüncü ittifak" çıkışı, altılı masa ittifakında 'çatlak' yorumlarına neden oldu. Haber7'ye konuşan uzmanlara göre, seçmenin Millet İttifakı'nı tamamen "kararsız ve karmaşık" gördüğünü ifade etti.
Abdurrahman Koç / Haber7
Altı muhalefet partisinin oluşturduğu 6'lı masada bir türlü dikiş tutturulamıyor.
Partiler arasında daha önce masa düzeni, ittifakın ismi üzerinden çıkan ayrışmalar, son olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun "üçüncü ittifak" açıklamasıyla daha da derinleşti.
İYİ Parti, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Partisi'nin oluşturduğu ittifak için, Karamollaoğlu, "Şu anda şartlar değişti. Seçim kanunu ile birlikte görüşlerimiz de değişti. 6'lı masa aslında muhalefetin diyalog ortamını oluşturuyor. İlle de her noktada birlikte hareket etme mecburiyeti yok. Üçüncü bir ittifak kurulabilir" ifadelerini kullandı.
Millet İttifakı'nda 6'lı masayı tekmeleme yarışı başladı
Optimar Araştırma Danışmanlı Başkanı Hilmi Daşdemir, SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın, 6'lı ittifakın son durumunu Haber7'ye değerlendirdi.
"CUMHURİ İTTİFAKINDAKİ MARKA VE UYUM, MİLLET İTTİFAKINDA YOK"
Yusuf Akın, "Küresel bir sağlık krizinden henüz çıktık. Bunun çok güçlü ekonomik tahribatı oldu. Şu anda hız, etki ve verimlilik avantaj sağlıyor. Dolayısıyla bugün dünyada liderliğin, markanın ve uyumun çok daha öne çıktığını görüyoruz. Seçmenin oy verme davranışını etkileyen iki önemli öge güven ve vaattir. Şu anda Cumhur İttifakı cephesine baktığımızda, bir liderin, marka ortaklığının, uyumun net olarak oturduğun görüyoruz. Millet İttifakı'nda ise iktidarın karşısında 3 farklı kümeden bahsedebiliriz. Bir Millet İttifakı var, bunun yanında altılı masa var. Bir de HDP'nin de içerisinde olduğu bir blok var. Burada Cumhur İttifakı'nın karşısındaki organizasyon iktidara gelebilir mi? Gelebilir takibi de. Fakat dünyanın geçtiği bu süreçte, Millet İttifakı tarafından baktığımızda seçmenin tamamen bir kararsızlık-karışıklık gördüğünü değerlendiriyoruz" diye konuştu.
"SEÇMENİN KAFASI KARIŞIK"
Kararsız seçmenleri netleştirecek bir kararın altılı masada hala çıkmadığını belirten Akın, "Siyasal beklentileri her birinin farklı, lider kim belli değil. Mutabakat maddeleri ile ilgili de anlaşabilmenin çok güç olduğu değerlendiriliyor seçmen nezdinde. Bir şeyler beliriyor belki ama o farklı seslerden bir senfoni olabilmiş değil, seçmenin zihniyetinde bir kakafoniyi andırıyor daha çok" açıklamasında bulundu.
"Seçmenin memnuniyetsizliğinden faydalanan bir tutumu var muhalefetin" diyen Akın, şöyle devam etti:
"Makul bir davranış belki muhalefet olarak. Ama ötekine oy vermek istemeyenler koalisyonundan öte bir ortaya fikir konulabilmiş değil sanki. Seçmen, istikrarı sağlama konusunda umutsuzluğu var. Mesela İYİ Parti oylarıyla ilgili belirli bir oranda gerileme var. CHP oylarında ilerleme bir türlü yaşanmadı"
"KÜRESEL MARKA OLAN BİR TÜRKİYE OLUŞTU"
Akın, "AK Parti oylarında, son süreç sonrası bir toparlanma oldu. Bunun yanında yeni partilerde de beklenen çıkış sağlanamadı. Seçmen ikna olmadı. Cumhur İttifakı içerisindeki uyumu gördüğünüzde, teşkilatlara, organizasyona, tabana yansımasını gördüğümüzde bir karşılık alıyoruz. Ancak 6'lı masada çizilen cumhurbaşkanı portresine bakacak olursak, küresel marka olan bir Türkiye var şu anda. Diplomatik ataklarla küresel lider olarak değerlendirilen bir Recep Tayyip Erdoğan var. Şu an Erdoğan'ın yaptığını Avrupalı bir lider 10'da birini yapmış olsaydı bambaşka şeyler konuşuluyor olurdu. Nobel Barış Ödülü konuşuluyor. Kesinlikle hak edilen budur. Şu an Putin ve Zelenskiy'nin tek güvendiği dünya lideri" değerlendirmesinde bulundu.
"BELLİ BÖLGELERDE BİRBİRLERİNİ DESTEKLEYECEKLER"
Hilmi Daşdemir, Karamollaoğlu'nun çıkışının siyasi parti yasasındaki değişiklik gereği yaşandığını belirtirken, bir çatlak göstergesi de olabileceğinin altını çizdi.
Daşdemir, "Bu yeni seçim kanununa göre partilerin ya başka bir liste içerisinden girmeleri lazım ya da girdikleri listeden seçilebilirlik yeterliliğini sağlaması lazım. Böyle olunca da ittifak yaparak belli bölgelerde birbirlerini destekleyecekler sanırım" diye konuştu.
Gültekin Uysal'dan muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı için 3 kriter!
Her halükarda bunun da çok kolay bir seçilme yöntemi olmayacağını belirten Daşdemir, şunları aktardı:
"Çünkü o partilerin hepsini toplasanız, birçok ilde, güçlü oldukları ilde bile seçilme yeterliliğini sağlamaları çok mümkün olmayacak. Yine CHP'lilerin oylarına ihtiyaç duyacaklar. Bu durumda CHP'liler oy verir mi o da bilinmiyor. Bu bir çatlak göstergesi olabilir. Daha sonra onu tevil etmeye çalıştı. Gültekin Uysal'ın işaret ettiği, Babacan olamaz, Davutoğlu olamaz, Kılıçdaroğlu olamaz, Mansur Yavaş olur şeklindeydi"
SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, ittifaktaki partilerin sıkıştılar çekse de birbirlerine muhtaç olduğunu söyledi.
KILIÇDAROĞLU KENDİ ADAYLIĞINI DAYATIRSA FİKİR AYRILIĞI ÇIKAR
"Dolayısıyla hepsi belli bir elastikiyeti gösterecek" diyen Bayrakçı, "Fikir ayrılığı şöyle çıkar, Kemal Kılıçdaroğlu kendi adayını veya kendini dayatma durumu olursa ittifakta çatlama olur tahminimce" değerlendirmesinde bulundu.
Bayrakçı, "Ama toplumda karşılığı olan, anketlerde çıkan birini aday gösterirlerse ötekilerin masayı tekmeleyeceklerini sanmıyorum" diye konuştu.
Muhalefetin seçimler konusunda bir yanılgı içerisinde olduğunu ifade eden Bayrakçı, "Bu iş bitti, kimi koysak kazanır diye bakıyorlar. Böyle bir şey yok. Zorlu, çekişmeli bir seçim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
-
Cemal 2 yıl önce Şikayet EtBunun adı kırk pare yamalı bohça ittifakıBeğen
-
Veli 2 yıl önce Şikayet EtSeçim ola hayrolaBeğen
-
Kahramanmaraş 2 yıl önce Şikayet EtMasada 6+1 otursada sahipleri ABD ve AB oldukça masaya birşey olmaz. Ama o masayı 2023de biz parçalayacağız Allah,ın izniyle.Beğen
-
İsa yildirim 2 yıl önce Şikayet EtAlayiniz gerse boş. Hodri meydan reis sizi ezme salata yapar everallahBeğen
-
Emre19 2 yıl önce Şikayet EtPatladi. Aday bile cikaramiyorlar.adayimiz yipranir diyolar ama esas yiprananlar kendileri.Beğen