Dezenformasyon yasasında suç nasıl belirlenecek? Mahir Ünal açıkladı
Dezenformasyonla mücadele yasa teklifi konusunda değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Bir şeyin dezenformasyon olduğuna kim karar verecek?" sorusuna yanıt verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın TRT Haber'deki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
İNTERNET HABER SİTESİ ÇALIŞANLARINA YENİ HAKLAR
İnternet haber siteleri uzunca bir süredir, süreli yayınların haklarına sahip olmak istiyorlardı. İnternet haber gazeteciliğini de basın kapsamına da alarak, yazılı medyada çalışan basın mensuplarıyla eşit hale getirdik ve basın kartı alabilmelerine olanak sağladık.
Sosyal ağ sağlayıcılara çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma yükümlülüğü getirdik. Bu sayede çocukların gelişimini etkilemeyecek tedbirleri aldık. Dijital hizmetler yasasında var olan raporlama yükümlülüğünün kapsamını genişlettik.
CEZA DURUMU
Dezenformasyonu suç kapsamına almamız gerekiyor. Bütün dünyada düzenlemeler yapılıyor. 2 kritik soru vardı.
Bir şeyin dezenformasyon olduğuna kim karar verecek?
Dezenformasyon suçunu kişilere karşı suçlar kapsamında ele almadık. 'Kamu Barışına Karşı Suçlar' başlığı altında ele aldık.
Bunu 3 kademeye bağladık:
- Özel amacı halk arasında endişe, panik yaratma.
- Ülkenin iç ve dış güvenliği veya kamu düzeniyle ilgili gerçeğe aykırı bir bilgi.
- Kamu barışını bozmaya elverişli bir şekilde alenen yayma.
Diyelim ki hakim bunu suç olarak gördü karar verdi. Bitiyor mu bitmiyor. İfade özgürlüğüne temas olduğu için temyiz yolunu açık tuttuk. Bütün bunları ifade özgürlüğünü güvence altına almak için yaptık.
Yetkisiz hizmet sunumunda para ve bant daraltma cezası uygulanacak. Vatandaşımın hakkını egemenlik gereği devlet olarak ben korurum.
"DÜNYA DEZENFORMASYON ALARMINDA"
"Bütün dünyada dezenformasyonla ilgili alarm durumunda." diyen Ünal, "Almanya dezenformasyonla mücadele ile ilgili düzenlemeler getirdi. İtibar suçu diye bir ek getirdi. Dezenformasyon suçu daha çok kamu görevi yapan kişilere yönelik. Dezenformasyonu yayan yapıların bilgi haberde güven oluşturmasını sağlamak gerekiyor. Basın kanunu ile başladık düzenlemeye. İnternet haber siteleri normal basın kuruluşlarının sahip oldukları haklara sahip olmak istiyorlardı. Yazılı medyada çalışanlarla aynı haklara sahip olmalarını sağladık." şeklinde konuştu.
"1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI OLABİLECEK"
Ünal, "Dezenformasyonu suç kapsamına almamız gerekiyordu. Bütün dünyada bu yönde çalışmalar var. Gerçeği korumak için yapılan düzenlemeden kim rahatsız olur. Halk arasında korku, panik ve endişe yaratmak öze amacı ile ülkenin kamu barışını bozmaya yönelik olduğunu hakim karar verecek. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olabilecek. Kişi buradan ceza alsa bile temyize açık. Bütün bunları ifade özgürlüğünü herhangi bir şekilde kısıtlamamak için bu hassasiyeti gösterdik. Gerçeği kaybettiğimizde her şeyi kaybederiz." ifadelerini kullandı.
-
Birbilen 2 yıl önce Şikayet EtÇok önemli... çıkmalı...Beğen
-
Musa 2 yıl önce Şikayet EtYa kardeşim kaç kişi takip ediyor bu tür haberleri. Otokratik olmaya gerek yok . Kimseye bir faydası da yok. Yasalarla değil vicdanlarla koruma sağlanır.Beğen
-
Ali 2 yıl önce Şikayet Etinternet haberciliği olan birinin aynı zamanda yaygın süreli gazete de çıkartması şartının gelmesi gerekli. Yanlış yapıyorsunuz.Beğen
-
sade vatandaş 2 yıl önce Şikayet Ethakim gerçeği çıkarana kadar 5 sene geçer, atı alanda Üsküdar'ı geçer.Beğen Toplam 1 beğeni