Türkiye'nin referandum tarihi

Türk demokrasisi 1961’de ilki yapılan yedi referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sekizinci referandum da gündeme geldi. İşte Türkiye'nin referandum tarihi.

Türkiye'nin referandum tarihi
Türkiye'nin referandum tarihi
GİRİŞ 25.10.2022 19:56 GÜNCELLEME 25.10.2022 19:56
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Haber7 / Ömer Faruk AKTAŞ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsüne yasal güvence ile ilgili TBMM’ye bir kanun teklifi vermiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Gel, Anayasa güvencesi altına alalım” çağrısında bulunmuştu.

Adalet Bakanlığı, başörtüsüne ilişkin çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Cumhurbaşkanının da onay vermesi halinde söz konusu Anayasa değişikliği teklifi, muhalefet partilerine götürülecek.

MECLİS’TE SANDELYE DAĞILIMI

27. dönem milletvekili sandalye dağılımına göre AK Parti 286 sandalyeye sahip. Cumhur İttifakında yer alan MHP'nin 48, BBP'nin ise 1 sandalyesi mevcut. Meclis Başkanı'nı da çıkarınca ittifakın sayısal çoğunluğu 334’de kalıyor. Meclis'te şu anda CHP'nin 134, HDP'nin 56, İYİ Parti'nin ise 37 sandalyesi bulunuyor.

Anayasa değişikliği için 360 milletvekiline ihtiyaç var. Bu da muhalefet ve diğer milletvekillerinden en az 26’sının desteğini zorunlu kılıyor.

Meclis’te muhalefetin desteği sağlanmazsa teklif halka götürülecek ve sekizinci referandum için de adım atılacak.

TÜRKİYE’NİN REFERANDUM TARİHİ

Türkiye’de ilk referandum 27 Mayıs Darbesi'nden sonra hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. Darbecilerin gözetiminde yapılan anayasa değişikliği yüzde 38.3 'hayır' oyuna karşılık, yüzde 61.7 'evet' oyuyla kabul edildi.

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesinden sonra çalışmalarına başlanan yeni anayasa 1961 yılında yapılan halk oylaması ile kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

İkinci referandum ise 12 Eylül Darbesi'nden sonra hazırlanan 1982 Anayasası için yapıldı. Anayasa değişikliği yüzde 8,63 "hayır" oyuna karşılık yüzde 91,37 "evet" oyuyla kabul edildi.

Siyasi yasakları kaldıran anayasa referandumu olarak da bilinen 1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye'de yapılan üçüncü halk oylamasıdır. Geçici 4. maddeyi yürürlükten kaldıran referandumda yüzde 50.16 'evet' yüzde 49.84 'hayır' oyu çıktı.

1988 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ise yerel seçimleri bir sene öne almayı amaçlıyordu. Seçmenlerin yüzde 65’i 'hayır', yüzde 35’i 'evet' oyu kullandı. Böylece yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa’nın 127. maddesindeki değişiklik kabul edilmedi ve 13 Kasım 1988 olarak öngörülen erken yerel seçim yapılmadı.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile gerçekleşti. Beşinci referandum yüzde 68,95 'evet' oyu ile geçti.

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve 12 Eylül Darbesi'nin sorumlularının yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddenin öne çıktığı 26 maddelik anayasa değişikliği teklifi, 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandum sonucunda yüzde 57,88 ‘evet’ ile anayasa değişiklikleri kabul edildi.

2017 yılında yapılan yedinci referandumda ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildi.

KAYNAK: HABER7
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 23
  • miço 2 yıl önce Şikayet Et
    idam eklensin ülke hainleri temizlensin sonuna kadar risleyiz
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer refarundum olucaksa 1-2 madde için değil hakkıyla anayasa değişikliği yapılsın o refarundum edilsin
    Cevapla
  • ÜLKE SEVDALISI 2 yıl önce Şikayet Et
    Halka sorulacaksa kalan şu maddeleride ekleyelim tecavüzcülere çoçuk istismarcılarına hainlere pkk ve terör destekcilerine kısaca bu ülkenın düşmanı olan ve ülkeye hainlik yapanlara idam maddesinide ekleyelim ve bu ülkeyi sevmeyen hain bu ülkenin savaşırda kim olursa o ülkeden olurum diyen hain alçaklara bu ülkenin örf adetlerine ters gelen durumlara hepsini ekleyelim 6 lı masa ve diger gizli ortagı fetö ve pkk ya adeta sandıkları patlatarak yüzde 70 le ders verelim bu maddeleri eklesek 6 lı masa kalmaz dagılır hodri meydan diyelim
    Cevapla
  • Kaloğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle kesinlikle
    Cevapla
  • İlker tepecik 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelsin gelsin sandıklardan gaz petrol çıkacak
    Cevapla
  • Fenasi 2 yıl önce Şikayet Et
    Size patates soğan yeter, daha önce istanbulu bu bedele satanlar şimdi ...
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Başka maddelerde eklenmeli genel seçimle birlikte chp 'nin karşı çıktığı kanunlarda eklenip halka gitmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Fatih'te İETT otobüsleri çarpıştı!
Altay: Çıkmış diyor ki; Suriye’deki işlere biz talibiz, arkadaş sen önce önündeki işi yap