15 Mayıs'ta TBMM'de en az 17 parti olacak
Yüzde 7'lik ülke barajını aşmayacak küçük partiler, oy oranı yüksek partilerle girdiği ittifaklarla Meclis'te temsil edilme imkanına sahip olacak. En az 17 partinin seçimin sonunda Meclis'e girmesi kesin. Bu sayı artabilir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki 50+1 ilkesi ve seçim ittifakı sistemi beraberinde Meclis'in çok parçalı bir yapıya dönüşmesini de getirdi.
Tek başlarına yüzde 7'lik ülke barajını aşmayacak küçük partiler, oy oranı yüksek partilerle girdiği ittifaklarla Meclis'te temsil edilme imkanına sahip olacak.
2018 seçimlerinden sonra da benzer bir Meclis tablosu oluşmuştu. Seçimlerden sonra beş parti Meclis'e girmiş ancak daha sonra başka partilerin listelerinden seçime giren veya ittifaklarla gelen isimler, kendi partilerine geçerek, partilerinin TBMM'de temsilini sağlamıştı. Böylece 2018 seçimlerinden sonra TBMM'de temsil edilen parti sayısı ilerleyen günlerde 14'e kadar çıkmıştı.
36 PARTİ YARIŞIYOR
14 Mayıs seçimleri için oy pusulasında 24 parti görünse de diğer partilerin listelerinden girdikleri için pusulada görünmeyenler dahil edildiğinde, toplamda 36 parti yarışa giriyor.
Pusulada, ittifaklara dahil olmayan ve kendi logoları ile seçime giren partilerden oy oranı düşük olanların, yüzde 7'lik seçim barajını aşarak milletvekili çıkarmaları beklenmiyor.
Ancak, AK Parti listelerinden seçime giren DSP ve HÜDA PAR; CHP listelerinden seçime giren Saadet, Türkiye Değişim Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti'nin TBMM'de temsil edilme hakkı elde etmelerine kesin gözüyle bakılıyor.
Cumhur İttifakı çatısı altında olan ancak kendi logoları ile seçime giren BBP ve Yeniden Refah Partisi milletvekili çıkarırsa, bu ittifak da toplamda altı parti ile TBMM'de temsil edilecek.
SAYI 19'A ÇIKABİLİR
Ayrıca Emek ve Özgürlük İttifakı logosu altında seçime giren HDP/Yeşil Sol Parti'nin listesinden beş ayrı partiden isimler bulunuyor. Bu ittifakta TİP ise, kendi logosu ile seçime giriyor.
Başka parti listelerinden girenler ve barajı aşmasına kesin gözüyle bakılan partiler dahil edildiğinde en az 17 parti; Yeniden Refah ve BBP'nin de milletvekilliği kazanması durumunda ise TBMM'de 19 partinin temsil edilmesi bekleniyor.
Böylece son dönemlerin en parçalı tablosu 28'inci dönemde gerçekleşmiş olacak.
Seçim sonrası oluşacak çok parçalı tablo, Meclis'in işleyişini de etkileyecek ve genel kurulda vekillerin mesai süresi artacak.
-
hakan 1 yıl önce Şikayet EtkotuBeğen
-
emrah 1 yıl önce Şikayet Et15 mayıstan sonra yeni anayasa gündeme gelecek. RTE meclise bu anayasayı sunarak geçmesini isteyecek. Eğer geçmezse kendini ve meclisi fes edecek . Sonuç olarak Yeni bir ittifakla hem anayasa hem başkanlık seçimine gidilecek. 2023 bitmeden bu anayasa yapılacak. Türkiye yüzyılı olacaksa anayasa değişikliği olmak zorunda. Örnek AB anyasası.Beğen
-
Ali 1 yıl önce Şikayet EtBunun sorumlusu chp değilmi evet diyinBeğen
-
Serkan 1 yıl önce Şikayet EtTersten bakarsak 5 milyon memur ve ailesiyle 12-13 milyon ediyor.seçim öncesi %0 zam vererek bu durumun seçim sonucunu etkileyecerktir..Beğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtHaktan yana olanlar batıldan yanaolanlar olarak iki parça.Beğen