Ergenekon TSK için bir fırsat mı?
Yazar Ahmet Taşgetiren'e göre yargılanan emekli askerler TSK'yı yıpratıyor iddiaları yersiz ve Ergenekon soruşturması güçlü ordu için bir fırsat.
GİRİŞ 16.07.2008 07:41
GÜNCELLEME 16.07.2008 07:41
Ahmet Taşgetiren'in köşe yazısı
Acaba Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'in, yolsuzluktan yargılanması TSK'yı yıprattı mı?
Belki, oramiral ve kuvvet komutanı seviyesine gelmiş bir insan bunları yapar mı, bunlar o seviyede yapılabiliyorsa, başka seviyelerde de yapılabilir, şeklinde değerlendirmelere konu olmuştur.
Ama bir başka açıdan da, TSK'nın en üst seviyelere çıkmış bir komutanına bile, yolsuzluk söz konusu olduğunda müsamaha etmediği, askeri yargının bir komutanı bile korumadığı, dolayısıyla TSK'nın kanunsuzluklara müsamaha etmediği kanaatini oluşturduğu söylenebilir. Bu yönüyle de şeffaflık ve hukuka saygı, TSK'yı güçlendiren bir olgudur.
Buradan güncele gelirsek...
Ergenekon'un bir ucu, hatta önemli ucu TSK'yı ilgilendiriyor.
Tutuklanan kuvvet ve ordu komutanı seviyesinde generaller var ve onlara yönelik suçlama, hükümet devirmekle ilgili.
-YAŞ'ta, Ordu'nun tepe noktasını tanzim etmek ve gelecekteki askeri müdahalelere zemin hazırlamak için gerçekleştirilen ayak oyunlarından söz ediliyor.
-“Demokratik teamüllere saygılı” bir Genelkurmay Başkanı'nın tasfiyesi için kimi oluşumlar yapıldığı öne sürülüyor.
-Genelkurmay'dan bilgi sızdırılıyor.
-TSK'ya ait silahların Ergenekon şüphelilerinin eline geçtiği bilgileri dolaşıyor.
-Gazetelere “Genç Subaylar rahatsız” manşetleri yansıyor.
-İfade vermekten kaçınmaları sebebiyle, uzun zamandan beri, bazı örtülü operasyonlarla ilgili oldukları öne sürülen üst rütbeli askeri zevatın hangi rolü oynadıkları netleşmiyor.
-Cumhuriyet mitinglerinde, sivil kıyafet giydirilmiş askerlerin yürütüldüğü iddiaları yer alıyor.
-General seviyesinde bir çok kişinin, bir sivil toplum örgütünün düzenlediği olağan-dışı toplantıda boy göstermesi söz konusu...
-Özetle siyasetle iç içe bir asker görüntüsü yaygınlaşmış durumda...
Böyle bir durumda, komuta heyeti ne yapar?
“Eskiden ne olduysa olmuş, biz üstünü örtelim, TSK'nın içi sancılı gibi bir görüntü vermeyelim” mi der? Yoksa “Örtülü bir şey kalmasın, kimse yaptığının kesesine kalacağını düşünmesin. Hiyerarşi dışı ve kanunsuz hareket eden bedelini ödesin. Kimse bir daha da böyle şeylere teşebbüs etmesin.” şeklinde mi düşünür?
Mustafa Kemal Paşa, “Siyaseti düşünen üniformasını çıkarsın” demesine rağmen, bizde Asker, siyasetle ilgilenerek geliyor. Bunu “Cumhuriyeti koruma ve kollama” misyonuna bağlayarak, kendince, siyaset dışı bir rol üstlendiği kanaatine bağlamış.
Ama, yapılan net bir siyaset.
Bu, Türkiye siyasetini allak bullak ediyor, Türkiye'yi kendi kendisi ile boğuşur hale getiriyor, buna karşılık TSK'yı da zora sokuyor.
Düşünelim ki:
Şu an TSK'nın başında Org. Yaşar Büyükanıt var. Yarın Org. İlker Başbuğ gelecek. Kuvvet komutanlıklarında
değişiklikler olacak.
Her komutan, kendi döneminde sorumluluk taşır.
Kendi komutası altındaki askerlerin başka komuta merkezleriyle alakalı olmasını, hele oralardan yönlendirilmesini kabul etmez.
Bu durumda, acaba şu an askerin içinde “Eruygur ya da Tolon Paşa”nın uzantıları var mı? Kıvrıkoğlu'nun gerçekleştirdiği operasyon bugünlere kadar uzandı mı, “Genç subaylar” denen olgu nedir ve bugün o olguya yönelik dışardan bir güdümleme söz konusu mu, ve tabii, darbe girişiminin serencamı nedir?
TSK'nın komuta heyeti bunları görmezden gelmez, gelemez. Bunu yasal bir zorunluluk olmaktan öte, kendi komuta hassasiyetleri açısından yapmak zorunda hissederler.
Onun için, Askeri Savcılık, bazı belgeleri sivil savcılıktan isteyerek, TSK bünyesinde bir süreci başlatmış oluyor.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, taa Dışişleri Bakanlığı'ndan bu yana, kendi içinde süzerek seslendirdiğini sandığım, “Güçlü Türkiye için” ön gördüğü bir üçlü hedef var, diyor ki:
-Güçlü bir ekonomiye,
-Güçlü bir demokrasiye ve
-Güçlü bir Orduya ihtiyacımız var.
Evet, “Güçlü bir ordu” Türkiye'nin olmazsa olmazı. Ama güçlü bir demokrasi ve güçlü bir ekonomi de... Türkiye'nin ordusunu güçlendirmesi kaçınılmaz, bunun ilk şartı da onu siyasetten çekip kendi özgün alanına taşımaktan geçiyor.
TSK zirvesinin, demokrasiyi güçlendirme ve orduyu siyasetten uzaklaştırma noktasında göstereceği hassasiyet de bana göre tarihe geçecektir.
Ergenekon davası belki de bunun için de bir fırsattır.
YORUMLAR 2
-
Hasan KURAY 16 yıl önce Şikayet EtDevam.... Onlarda bu işin arkasını bırakmayıp suçlular varsa celarını vererek Yeniden halkla barışı ve halkın sevgi saygı ve güvenini tazeleyeceklerinden eminim. Hükümetten isteğim Genel Kurmay Başkanının bir yıl daha görevde kalmasını bir şekilde sağülamalıBeğen
-
Hasan KURAY 16 yıl önce Şikayet EtFırsat. Sonuç ne olursa olsun Türk Milleti Ordusuna Askerine hep güvenmiş ve gereken saygıyı herzaman göstermiştir. Çünki Milletin kendisi askerdir. Ama her zaman askerle millet karşı karşıya getirilmek istenmiştir. Zaman zaman başarmışlardır da. Ama millet ve değerli paşalarımız bu durumu düzeltmenin milletle barışmanın bir şekilde yolunu bulmuştur. Şimdi yine aynı senaryo oynanmaktadır ve ordumuza gerçekten büyük bir fırsat doğmuştur. Gerek Genel Kurmay başkanımıza ve gerekse Kuvvet Komutanlarımıza güveniyorum.Beğen