Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma: Erdoğan'dan önemli açıklama

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50,7 milyar dolar tutarında 13 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İmzalanacak yeni metinlerle işbirliğimizin ahdi zemini güçlenecek" dedi.

GİRİŞ 19.07.2023 20:17 GÜNCELLEME 19.07.2023 22:18
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, El Vatan Sarayı'nda iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeye katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, Abu Dabi'yi yeniden ziyaret etmekten bahtiyar olduğunu dile getirerek, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Al Nahyan'a teşekkür etti.

BAE ile diplomatik ilişkilerin 50'nci yıl dönümünde yakın diyalog ve işbirliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Erdoğan, imzalanacak ortak mutabakat metni ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkmış olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı ile görüştü - Dünya Gazetesi

ERDOĞAN'DAN ANLAŞMA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul'da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. İmzalanacak yeni metinlerle işbirliğimizin ahdi zemini güçlenecek. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz."

BAE'nin Uluslararası Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı'na 4 adet F16 ve 80 kişilik personelle katılmasının savunma alanındaki ilişkilerin somut örneği olduğunu belirten Erdoğan, Abu Dabi'de düzenlenen IDEX ve NAVDEX Savunma Sanayi Fuarlarına Türkiye'den sağlanan yoğun katılım ve Türk firmalarına gösterilen ilginin de memnuniyet verici olduğunu söyledi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN BAE'YE TEŞEKKÜR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan 50,7 milyar ABD doları değerindeki anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmayla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugün, BAE ile Türkiye arasındaki bağları daha da güçlendirmek için toplam 50,7 milyar ABD doları değerinde çok sayıda stratejik anlaşma ve Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasına tanık olduk. İhracat finansmanı, deprem tahvilleri, enerji, savunma, altyapı, teknoloji ve bankacılık dahil olmak üzere bir dizi sektördeki anlaşmalar, BAE'nin programımıza olan güvenini yansıtıyor. BAE'nin Türkiye'ye devam eden güçlü desteği için minnettarız.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek kimdir? Eski Bakanlardan Mehmet Şimşek kaç yaşında ve aslen  nereli?

13 YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

Erdoğan, 25-28 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF ile bu işbirliğinin ileri gideceğinin altını çizerek, Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı'na "onur konuğu" olarak davet edilmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Abu Dabi'de Türk Kültür Merkezinin açılışını bu sene içinde yaparak, bu işbirliğini taçlandırmak istediklerini dile getiren Erdoğan, alınacak kararların ve muhtelif alanlarda imzalanacak anlaşmaların hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında 13 anlaşma imzalandı.

50,7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

İletişim Başkanlığı: "Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalanmış ve kabul edilmiştir. Anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolardır."

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 112
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Araplar Fenerbahçe yi satın alsa ne olurdu sizce...
    Cevapla
  • aaaaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistinliler gibi topraklarımızı satın bakalım yandaş basın ve yandaş seçmen onur duyarsınız
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistinlilerin toprak sattığı tamamen yahudi uydurmasıdır. Belli ki yahudi yalanlarını çok seven tipler var. Eğer Araplar değil de Fransızlar olsaydı ağzınız kulaklarınızda tebrik ederdiniz. Ayrıca Arap sermaye olmasa bu son on yılda kriz iki kat derinleşecekti.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    AB Gümrük Birliği ve Vize Serbestisini elde edersek , ki ikisi mutlaka tam olmalıdır , O zaman tutmayın bizi , Türkiye'ye astronomik düzeyde Yatırım Finansmanı akışı olacaktır . Güçlenen bir ₺ Türk Lirası göreceğiz .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    $ 50.7 Milyar bile yeterli değil , toplamda $ Trilyon Dolar bazında yatırım finansmanına ulaşmalıyız . Türkiye - Körfez Arap - Afrika demiryolu , Otoyol projeleri , Nükleer Santral yatırımları , Fütüristik Şehirler , Ortak Endüstriyel Bölgeler inşası , 6 inci nesil Uydu ve İletişim projeleri , Enerji Boru Hatları inşası derken $ Trilyon Doları buluruz .
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    50 milyar dolarlık anlaşmada neler verdik neler aldık içeriğini vatandaşda bilse iyi olmazmı kazancımız ne onuda bilsek.
    Cevapla
  • EbûSaîd 1 yıl önce Şikayet Et
    Onu da sonra öğrenirsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama
Galatasaray'da ayrılık! Süper Lig'in yeni ekibine gitti