Erdoğan'dan Yargıtay açıklaması: Taraf değil hakem konumundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Biz tartışmada taraf değil hakemiz" dedi.

GİRİŞ 10.11.2023 11:48 GÜNCELLEME 10.11.2023 13:40
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'ın kararının ardından başlayan tartışmalarla ilgili konuştu. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözümünün anayasada olduğunu ifade eden Erdoğan, "Biz tartışmada taraf değil, hakemiz" dedi.

"BİZ BU TARTIŞMADA TARAF DEĞİL HAKEM KONUMUNDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan değişikliklere rağmen güçler ayrılığı ve güçlerin kendi içlerindeki dengeye ilişkin sorunların sürekli öne çıkıyor olmasının, yeni anayasa talebinin haklılığının işareti olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Son olarak Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan tartışma, bu gerçeği bir kez daha teyit etti. Elbette her kurum gibi, yargı kurumlarının da kararlar tartışılabilir. Türkiye'de yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ, hiçbir kurum layüsel değildir, eleştirilemez değildir. Geçmişten beri bizim de Anayasa Mahkemesinden Yargıtay ve Danıştaya kadar, hemen her yargı merciinin katılmadığımız, eleştirdiğimiz kararları olmuştur ancak bu defa farklı bir sorunla karşı karşıyayız. Anayasa'nın 104'üncü maddesi, Cumhurbaşkanı olarak bize, yürütmenin başı olma yanında, 'Devlet Başkanı' sıfatıyla, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etme görevi de vermektedir. Dolayısıyla biz, bu tartışmada taraf değil 'hakem' konumundayız. Yürütmenin başı ve ülkenin en büyük siyasi partisinin genel başkanı olarak yaptığımız ve yapacağımız değerlendirmeler, bu konumumuzun gereğini yerine getirmemize asla mani değildir. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır ancak anlaşılan o ki mevcut anayasamız ve dolayısıyla ona göre şekillenen yasalarımız, bu konuda da yetersiz kalmaktadır."

"DARBECİLERİN BİÇTİĞİ GÖMLEK, TÜRKİYE'YE DAR GELMEKTEDİR"

"Darbecilerin bundan 41 sene önce Türkiye'ye biçtiği gömlek, yapılan 20'yi aşkın tadilata rağmen 2023 Türkiye'sine artık dar gelmektedir." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçi birileri bu meseleyi hukuk devleti ve anayasa hükümleri çerçevesinde tartışmak yerine, hemen en iyi bildikleri vesayet, darbe, işgal kavramlarının arkasına saklanarak sulandırmaya çalışıyor. En büyük özellikleri darbe çığırtkanlığı yapmak ve vesayetin kanatları altında palazlanmak, 15 Temmuz Destanı'na 'kontrollü darbe' iftirası atmak olanlardan başka bir tavır beklemenin beyhude olduğunun farkındayız. Buna rağmen hiç değilse böyle kritik meselelerde ülkenin ve milletin hayrına bir uzlaşma zemini yakalama umudumuzu korumak istiyoruz. Biliyorsunuz aynı çevreler, daha düne kadar, Anayasa Mahkemesiyle, Yargıtayıyla, Danıştayıyla, İstinafıyla, ilk derece mahkemeleriyle tüm yargı kurumlarımızın mensuplarına ağız dolusu hakaret ediyorlardı. Bugün bakıyorsunuz, başka telden çalıyorlar. Emin olun, yarın bir başka sebeple bugün göklere çıkardıkları kurumları ve kişileri yerin dibine batırmaktan çekinmezler çünkü bunların gündemi, soruna çözüm üretmek değil önüne arkasına bakmadan her konuyu siyaseten fırsata çevirmektedir. Ortada ilke ve omurga olmayınca konjonktüre göre esip gürlemeler, esen rüzgara göre yön değiştirmeler de kaçınılmaz hale geliyor. Biz, meseleye böyle sathi ve sloganik yaklaşmıyoruz, ülkenin ve milletin hayrına çözümler peşindeyiz."

"KRİZİN ÖNÜNE GEÇECEK ADIMLARI SÜRATLE ATACAĞIZ"

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay konusundaki tartışmaya kimin haklı, kimin haksız olduğundan ziyade, bu hadisenin işaret ettiği ihtiyaçların bir an önce giderilmesi için neler yapılması gerektiği zaviyesinden baktıklarının altını çizen Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu açıdan baktığımızda da karşımıza ülkemizi bir an önce yeni anayasaya kavuşturma ihtiyacının gerekliliği çıkıyor. Yeni anayasa meselesini ısrarla gündemde tutmamızın, günlük siyaset söylemi değil hayati bir konu olduğu, bu vesileyle herhalde daha iyi anlaşılmıştır. İnşallah bu hususta Mecliste gereken anlayış birliğine ulaşılarak yeni anayasa çalışmaları en kısa sürede başlatılır. Tabii bu arada biz de devletin başı olarak, kurumlarımız arasındaki görüş ayrılığının bir anayasa ve sistem krizi haline dönüşmesinin önüne geçecek adımları süratle atacağız. Hem yüksek yargı kurumlarımızın temsilcileriyle hem bu konuda yetkinliği herkesçe kabul edilen hukukçularımızla görüşerek meseleye bir hal yolu muhakkak bulacağız. Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız."

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bırak hakemliği taraf ol ve hangisi sana düşmanlık ediyorsa lağvet gitsin. Bir telde iki cambaz oynamaz. Chp olsaydı bu fırsatı kaçırmazdı.
    Cevapla
  • Misafir ziyaretci 1 yıl önce Şikayet Et
    Corumlu Yeni anayasa yapalım deyinçe kıvır chp ve digerleri Türkiyeye yeni anayasa yakışır
    Cevapla
  • Oku Yorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut seçim sonuçlarına göre iktidar kimse onun aldığı kararlara herkes saygı duymak zorunda, kararlarını beğeniriz beğenmeyiz o ayrı bir şey. Mevcut anayasaya göre de Anayasa mahkemedinin kararları bağlayıcıdır. Aldığı kararlar İşimize gelse de gelmese de. Bizim istediğimiz kararı almadı diye protesro başlatırsak o zaman ülkede karmaşa çıkar. Güçler ayrılığı ilkesi boşuna getirilmedi.
    Cevapla
  • Avşaroğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    AYM, anayasa ve yasalara aykırı usül, yöntem, tarz kullanamaz. AYM üyelerinin hepsi hukukçu olmalıdır, hem de anayasa hukukçusu. İdare Mahkemesi gibi AYM olmaz.Olursa işte böyle problem çıkartır.Yargıtay bünyesinde anayasa hukukçularından bir Daire oluşturulması daha uygundur. Uzman olmayan kişilerin anayasa üzerine kararlar alabilmeleri doğru değildir.Bu husus süratle düzenlenmelidir.
    Cevapla
  • Haber 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakem mi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Verilen karar devleti'ni Milletini ateşe atıp dışarı hizmet vermeye devam etmesi Türk Milletinin yok olmasına izin verme SnBaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sonuna kadar inanıyorum başarılar diliyorum Haydar ÇELİK teşekkür ederim ❤
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli Görüş camiasından Saadet'teki krize ağır yorum... Resmen 'bölünme' dediler
Meteoroloji ve AFAD'dan son dakika uyarısı! İstanbul dahil 49 kentte sarı alarm