Murat Kurum tek tek açıkladı: İşte İstanbul'a nefes aldıracak projeler!
AK Parti İBB Başkan adayı Kurum, !Çilesiz İstanbul Tanıtım Toplantısı'nda Avrupa ve Anadolu Yakası'nda yapılacak tüm projeleri ve yeni metro hatlarını tek tek açıkladı.
- -Hedefimiz 5 yıl boyunca İstanbulluların omuzlarına bir yük gibi çöken trafik çilesini bitirmektir
- -Ulaşımda ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39 dakikaya düşüreceğiz
- -Raylı sistemler iki katına çıkarılacak
- -Deniz ulaşımında aktarmalı yolculukları ücretsiz hale getiriyoruz
- - Filomuza her yıl 100 yeni elektrikli metrobüs ve 250 elektrikli otobüs katacağız
- - Özel motosiklet yolları, yani motor yollarını devreye alacağız
- - Yaya dostu şehir için ‘Millet Yolları’ yapılacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul’daki ulaşım çilesinin çözümü için “Çilesiz İstanbul Tanıtım Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
‘’HEDEFİMİZ 5 YIL BOYUNCA İSTANBULLULARIN OMUZLARINA BİR YÜK GİBİ ÇÖKEN TRAFİK ÇİLESİNİ BİTİRMEKTİR’’
İstanbul’un en büyük sorunlarının başında trafik çilesinin geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Kurum, ‘’Hedefimiz; 5 yıl boyunca, İstanbulluların omuzlarına ağır bir yük gibi çöken bu trafik çilesini bitirmektir. 1 dakikanın bile önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. İstanbulluların yaşlısı-genci, erkeği-kadını herkes artık bu çileden bıkmıştır. Ülkemizin lokomotifi olan İstanbul, her açıdan geride kalmıştır. Ama milletimiz kesinlikle çaresiz değildir. Çare insanı merkeze alan Gerçek Belediyeciliktir. Çünkü daha ulaşılabilir ve kolay ulaşımın çözümü bizdedir. Biz yaptığımız her işi tam yaparız.’’ sözleriyle konuşmasına devam etti.
‘’HER İSTANBULLUNUN ÖMRÜNDEN TAM 3 YIL TRAFİK NEDENİYLE ÇALINIYOR’’
Mevcut İBB yönetimini eleştiren Kurum, “Seçilmeden önce millete 35 ana ulaşım vaadi verdiler. Bu vaatlerin 4’ünü bile zor bitirebildiler. Ulaşımda tam yüzde 89 oranında başarısız oldular. Bu başarısızlık hepimize çok pahalıya mal oluyor. Paradan, zamandan, çevreden; her şeyden kaybediyoruz. Her İstanbullunun ömründen tam 3 yıl trafik nedeniyle çalınıyor. Milletimiz için ‘Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul’ diyoruz ve 1 Nisan’da İstanbul’un yolunu açmaya geliyoruz.’’ dedi.
İstanbul’da 1000 kişiye 209 otomobil düştüğünü belirten ve İstanbul’da her gün 984 yeni aracın trafiğe çıktığının altını çizen Kurum, bu yılın sonunda 5,4 milyon araç sayısına ulaşılacağını, bu sayının 2029’da 6.8 milyon araç olacağını söyledi.
‘’ULAŞIMDA ORTALAMA YOLCULUK SÜRESİNİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞÜRECEĞİZ’’
Nüfus artışı ile birlikte otomobil sayısının da artacağına vurgu yapan Kurum, ‘’Nüfusumuz, gelirimiz ve otomobil sayımız hızla artıyor. Bu yükseliş devam ederken, eğer doğru bir planlama yapamazsak bugünkü manzaranın çok daha kötü boyutlarını yaşayacağız. Bu şehirde 2014’te her birimizin ortalama yolculuk süresi 49 dakikaydı. 2019 yılında, araç ve nüfus sayımızın artmasına rağmen, planlı yatırımlarımız sayesinde biz bu süreyi 45 dakikaya kadar düşürdük. Ama mevcut İBB yönetimi 5 yılda bu süreyi, 64 dakikaya kadar çıkardı. Bunların 2019’da görevi devraldığı gün bu şehirde ortalama trafik hızımız saatte 60 kilometreydi. Bugün bu hız saatte 42 kilometreye kadar geriledi. 2019’da yüzde 47 olan trafik yoğunluğumuz; bugün ortalama yüzde 64’e çıkmıştır. Hele hele zirve saatlerde bu oran yüzde 90’lara ulaşmaktadır.’’ diyerek mevcut İBB yönetimini eleştirdi. Millete verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Kurum, ‘’’5 yılda 230 kilometre metro yapacağız’ dediler, yapmadılar. 2019 öncesinde bizim başlattığımız 10 metro hattının 3’ünün yapımını bile durdurdular. Bırakın verilen sözleri tutmayı; ‘biz açtık’ dedikleri, ‘boy boy reklamlarını yaptıkları’ 47,3 km’lik metro hattının bile gerçekte sadece 8 km’sini yapabildiler. Bizim yüzde 99’unu tamamladığımız 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattına sadece ve sadece 180 metre ekleyebildiler. Dudullu-Bostancı metromuz 14,3 kilometrelik bir hattı. Bu hattın yüzde 70’lik kısmını, yani 10 kilometresini, zaten biz tamamlamıştık. Onlar bu hattın sadece yüzde 30’luk kısmını, yani sadece 4,29 kilometresini yapabildiler. Bu beceriksizlikle de yetinmediler. Üstüne bir de devam eden hatları iptal ettiler. Üstüne üstlük, iptal ettikleri hatlara hafriyat döktüler.
Daha da acısı, 5 yılda, bu şehrin geleceği için tek bir ‘yeni metro hattı ihalesi’ bile yapmadılar. İşte İstanbul’un kayıp yıllarından örnekler böyle uzayıp gidiyor. Bunların yarım bıraktıklarını da hafriyat döktüklerini de iptal ettiklerini de en güzel şekilde yapacağız.’’ dedi.
Toplu ulaşımda karayolunun ağırlığının yüzde 72’lerde, raylı sistemlerin payının yüzde 26’larda, denizyolunun ise yüzde 2 seviyesinde olduğunun altını çizen Kurum ‘’Biz 2029’da karayolunun payını yüzde 60’a düşüreceğiz. Raylı sistemlerin payını yüzde 37’ye çıkaracağız. Denizyolunun payını ise yüzde 3’e yükselteceğiz. 2034’te karayolunun ağırlığı yüzde 48’e düşecek. Raylı sistemlerin payı yüzde 48’e yükselecek, denizyolu ulaşımı yüzde 4’e çıkacak.’’ sözleriyle 10 yıllık hedefle karayolu payını azaltırken raylı sistemler ve deniz ulaşımı payını 2 katına çıkaracaklarını ifade etti.
Projelerini hayata geçireceğinin sözünü veren Kurum, ‘’İstanbul’un hız ve konforunu artıracağız, insanımıza nefes aldıracağız, ekonomimizi güçlendireceğiz, İstanbul’u yükselteceğiz.’’ dedi.
‘’İSTANBUL’UN ULAŞIM ANAYASASI OLACAK’’
Her şeyi bir plan ve programa göre yapacaklarını ifade eden Kurum, ‘’İstanbul’un Ulaşım Anayasası olacak. ‘Ulaşım Ana Planı’mızı hayata geçireceğiz. Sürdürülebilir bir ulaşım sistemi için; konforlu, güvenilir, ekonomik, çevreci bir ulaşım altyapısı için; kısa, orta ve uzun vadeli bakış açıları getireceğiz. Tüm projelerimizi; sürekli dijital olarak güncelleyeceğimiz ‘Ulaşım Ana Planı’mıza uygun şekilde hayata geçireceğiz. Tünel, yollar, kavşaklar, yeni yollar, otoparklar, otogarlar ve lojistik merkezleriyle ulaşım altyapısını büyüteceğiz. Akıllı ulaşım yönetim ve denetim sistemini tesis edeceğiz. Ulaşım Ana Planı kapsamında sürekli canlı verilerle güncellediğimiz ‘Ulaşım Talep Tahmin Modelini’ geliştirdik. Kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlarda; ihtiyaç duyulacak tüm projelerimizi en ince detayına kadar düşünerek hazırladık.’’ dedi.
‘’RAYLI SİSTEMLER İKİ KATINA ÇIKARILACAK’’
Ulaşımda toplu taşımaya ağırlık vereceklerini vurgulayan Kurum, ‘’Ulaştıran İstanbul Strateji Planımızın ikinci adımı; yüksek kapasiteli bir toplu taşıma sistemini kurmak olacak. Mevcut 340 kilometre raylı sistem hattımızın uzunluğunu, 2029’a kadar 2 katına, yani 650 kilometreye çıkaracağız. 2034’te ise 1004 km’ye ulaşacağız. İstanbul’umuzun Raylı Sistem Ağı Uzunluğunu 465,4 km’ye ulaştıracağız.’’ diye konuştu.
Yeni raylı sistem projelerini açıklayan Kurum, “Yenikapı-İncirli- Sefaköy metro hattımız ve Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattımızı ivedilikle ihale edecek ve bitireceğiz. Böylelikle, Beylikdüzü’nden Bakırköy’e yolculuk süresi sadece 38 dakika olacak. Denizin altından İstanbul’umuzun iki yakasını bir kez daha bağlayacağımız İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattımızı da tamamladığımızda; Beylikdüzü’nden metroya binen, boğazın altından geçecek; Söğütlüçeşme’ye 78 dakikada ulaşacak.
Vezneciler-Sultangazi metro hattımızla tam 4 ilçemizi birbirine bağlayacağız. Fatih-Sultangazi arasını 26 dakikada kat edebileceğiz. Fatih-Gaziosmanpaşa arasını ise 20 dakikaya düşüreceğiz.’’ dedi.
Mevcut İBB yönetiminin üstüne hafriyat dökerek iptal ettiği hatta da değinen Kurum, ‘’Yeniden hayat vereceğimiz Sancaktepe Şehir Hastanesi-Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan metro hattımız. Bu hattımız da Yenidoğan ismiyle müsemma olacak. Mevcut Üsküdar-Çekmeköy Metro hattımız ile; Çekmeköy-Sultanbeyli Metro hattının devamında, bu hattımızla Kurtköy’e ulaşabileceğiz. Kadıköy-Kartal-Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metromuz Kurtköy’e kesintisiz olarak ilerleyecek, bu hattımızı da hizmete alacağız.’’ ifadelerini kullandı.
Yapacakları tramvay hatlarına da değinen Kurum, ‘’Üsküdar-Kadıköy-Maltepe-Kartal tramvay hattımızla, Anadolu Yakası’nda ulaşım talebinin yüksek olduğu ve trafik yükünün fazla olduğu Minibüs Caddemize nefes aldıracağız. 4 ilçemizi birbirine bağlayacağız. Eyüpsultan-Bayrampaşa tramvay hattımız da, mevcut Alibeyköy-Eyüp-Eminönü Tramvay Hattının Eyüp Feshane İstasyonundan ayrılarak Demirkapı’dan geçecek. Bayrampaşa Meydanı’na ulaşacak. Eyüpsultan-Piyerloti- Miniatürk teleferik hattımızla da Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayacağız.’’ dedi.
Samandıra-İstanbul Havalimanı raylı sistem hattına verdikleri önemin altını çizen Kurum, ‘’Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek hem yolcu hem yük taşıyacak. Kuracağımız yeni 6 lojistik merkezimize bağlanarak Marmaray’ın yükünü üstlenecek. Marmaray’ı gece saatlerinde de kullanmamızı sağlayacak. Toplamda 184,7 km’lik yeni hattı 2029 yılına kadar İstanbulluların hizmetine sunacağız. İstanbul’umuzu 5 yıl içinde 650 kilometre raylı sisteme kavuşturacağız. İstanbullular, evinden çıktığında en fazla 10 dakika yürüyerek raylı sisteme ulaşacak.’’ ifadelerini kullandı.
‘’FİLOMUZA HER YIL 100 YENİ ELEKTRİKLİ METROBÜS VE 250 ELEKTRİKLİ OTOBÜS KATACAĞIZ’’
Metrobüs konusunda müjde veren Kurum, ‘’Metrobüs hattımızı, ulaşım talepleri doğrultusunda, Silivri’ye kadar uzatıyoruz. E-5 karayolunun Büyükçekmece-Kınalı kesiminde; ana yolları ve yan yolları düzenleyerek otonom, yani sürücüsüz metrobüs hattımızı TÜYAP - Silivri arasında hizmete sokacağız. Her yıl filolarımıza, tam 100 yeni elektrikli metrobüs ve 250 elektrikli otobüs katacağız.’’ sözleriyle konuşmasına devam etti.
‘’DENİZ ULAŞIMINDA AKTARMALI YOLCULUKLARI ÜCRETSİZ HALE GETİRİYORUZ’’
Deniz ulaşımına gereken önemin verilmediğini vurgulayan Kurum, ‘’Mevcut yönetim deniz ulaşımını teşvik edecek adımları atma noktasında da sınıfta kalmıştır. Deniz yolu payı milim ilerlemedi, yine yüzde 2 seviyesinde kaldı. Ama biz kararlıyız. Bugün 500 bin olan denizyolu yolcu sayımızı, 2034 yılına kadar iki katına, 1 milyona ulaştıracağız. İstinye-Yenikapı ve Çubuklu-Yenikapı arabalı vapur hattını açacağız. Yine Sirkeci-Harem nostaljik yolcu vapur hattını da hizmetinize sunacağız. Beylikdüzü’nden sırasıyla Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Eminönü, Kabataş, Beşiktaş’a; Anadolu Yakası'nda da Maltepe sahilinde benzer şekilde oluşturulacak mini iskeleler kuracağız. Göreve gelir gelmez, deniz ulaşımında, aktarmalı yolculukların tamamını ücretsiz hale getiriyoruz.’’ sözleriyle deniz ulaşımı ile ilgili projelerini sıraladı.
"BİSİKLET YOLU UZUNLUĞUNU İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ"
İstanbul halkını bisiklet, motosiklet, scooter gibi araçlardan en güvenli ve en konforlu şekilde faydalandırmak istediklerini söyleyen Murat Kurum, "Bunun için de Güvenli Mikromobilite Ulaşım Ağı dönemini başlatıyoruz. Bunun için de güvenli mikromobilite altyapısını süratle kuracağız. Biz herkesin evinin önünde bir bisiklet olsun istiyoruz. Bu hedefle; bisiklet parklarının sayılarını hızlıca artıracağız. 2029’a kadar bisiklet yolu uzunluğumuzu iki katına çıkaracağız. 2034 yılında tam 1500 kilometre bisiklet yoluna ulaşacağız. Bisikleti, İstanbul’un en cazip ulaşım araçlarından biri hâline getireceğiz." dedi.
"MEVCUT TAKSİ SAYISI TALEBE YETMİYOR"
İstanbul'un ulaşım da en önemli problemlerinden biri haline gelen taksi sorununa da değinen Kurum, "İstanbul’umuzda bugün 19 bin 845 taksimiz var. Bu taksiler, günde 1,6 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Ama bu sayı, mevcut talebe yetmiyor. Ortalama talep karşılama yüzde 45’te kalırken, yoğun saatlerde bu oran yüzde 18’e düşüyor. İstanbullular taksi konusuna dair dertliler. Herkes, taksi bulamama, farklı ücret tarifeleri, yolcu seçme, hizmet kalitesinin düşüklüğü, korsan taksicilik, güvenlik yetersizliğinden şikâyet ediyor. Biz göreve geldiğimizde ihaleler yaparak taksi eksiğini şehrimizin ihtiyaçlarına göre gidereceğiz. Yine dijital uygulamaları tek merkezde buluşturarak çok başlılığa son vereceğiz. Bunun yanında, taksicilerimiz ile görüştük, esnafımızla görüştük. Burada etkili eğitim, denetim, ödül-ceza ve geri bildirim uygulamalarını da işler hale getireceğiz. Taksi sorunları da diğer sorunlar gibi İstanbulluların gündeminden tamamen çıkacak ve vatandaşlarımızın arzuladığı hizmetleri bir an önce getireceğiz." diyerek konuşmasına devam etti.
"İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE ULAŞIM TAMAMEN ÜCRETSİZ OLACAK"
Toplu taşımayı teşvik edici sosyal destek uygulamalarını hızla hayata geçireceklerini belirten Kurum, “Ulaşımda, 0-6 yaş arası çocuklarımızın babalarına da artık ücretsiz seyahat hakkı vereceğiz. İlköğretimde okuyan yavrularımıza ulaşımı tamamen ücretsiz yapacağız. Gençlerimizin halihazırda indirimli olan İstanbul kartındaki yolculuk ücret tarifesinde yüzde 40 indirim yapacağız." dedi.
"İSTANBUL'UMUZA 122 KM UZUNLUĞUNDA YENİ TÜNELLER KAZANDIRACAĞIZ"
Karayolu ulaşım alt yapılarıyla ilgili yeni müjdeleri olduğunu sözlerine ekleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, "Ulaştıran İstanbul Strateji planımızın 3. adımı olan karayolu ulaşım alt yapılarıyla ilgili olarak İstanbul Avrupa yakasında 88,2, Anadolu yakasında 34 kilometre olmak üzere İstanbul'umuza 122,2 kilometre uzunluğunda yeni tüneller kazandırıyoruz. İlk 5 yılımızda; Çayırbaşı-Ayazağa-Levazım-Dolmabahçe etabında 25,7 kilometrelik tünel projesini yapacağız. Büyükdere caddesi ve sahil yoluna alternatif Dolmabahçe’den başlayıp Kilyos'a uzanan tünel zincirini hayata geçirmiş olacağız." dedi.
"E-5 KARAYOLUNUN TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTACAĞIZ"
E-5 karayolunun yoğunluğunu azaltmak için harekete geçeceklerini belirten Kurum, “Kağıthane-Bayrampaşa ve Yenisahra-Bostancı tünelleri ile E-5 karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacağız. İkinci 5 yılımızda ise; 74,7 kilometrelik yeni tünel hedefimizin 50,9 kilometresini Avrupa yakasında Bayrampaşa Hal’den Büyükçekmece’ye uzanan karayolu tüneliyle sağlayacağız. Anadolu Yakasında ise 23,8 km’lik Harem-Çengelköy-Kavacık tünellerimizi hayata geçireceğiz. E-5 karayoluyla TEM otoyolu ve Kuzey-Güney istikametinde iki yakada da boğaz sahil yollarını trafik çilesinden kurtaracağız." diye ifade etti.
"260 KM ANA YOL VE YAN YOLU DÜZENLEYECEĞİZ"
İstanbul’da, trafik yoğunluğu üst seviyelerde olan E-5, TEM ve birbirine bağlayan bağlantı yollarının yoğunluğunu azaltacaklarını söyleyen Kurum, "Sarıyer-Beşiktaş arası 12 dakikaya, Beşiktaş-Beylikdüzü arası yolculuk süresi 23 dakikaya, Beşiktaş-Küçükçekmece arası 15 dakikaya, Harem-Kavacık arası 9 dakikaya inecek. Avrupa ve Anadolu yakasında; Altınşehir-Bahçeşehir; Tüyap-Silivri; Sultanbeyli-Kurtköy ve Göztepe-Çayırova arasında toplam 260 kilometre ana yol ve yan yolumuzu düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.
"İSTANBUL'A NEFES ALDIRACAK TÜM KÖPRÜLÜ KAVŞAK VE YOLLARI 2 YIL İÇERİSİNDE HİZMETE SUNACAĞIZ"
Trafik yoğunluğunu artıran 151 kavşağı tespit ettiklerini söyleyen Kurum, "39 ilçede ve tüm mahallelerimizde trafik yükünü azaltacak, İstanbulluya nefes aldıracak kavşak çalışmalarımızı en acil noktalardan başlatacağız. 1 Nisan’da inşa süreçlerine başlayacak, tüm köprülü kavşak ve yollarımızı 2 yıl içerisinde vatandaşımızın hizmetine açacağız. Bu çalışmalarımızı yaparken de İstanbullular için, alternatif trafik sirkülasyon projeleri yapacağız ve hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz." dedi.
ESENLER OTOGARINI İHSANİYE’YE, HAREM OTOGARINI İSE KURTKÖY’E TAŞINACAK
İstanbul'un trafik yükünü hafifletmek için 2 büyük hamle açıklayan Kurum, Esenler otogarının İhsaniye’ye, Harem otogarının Kurtköy’e taşınacağını, otogarların raylı sistemlere entegre edileceğini belirtti. Ağır vasıta trafiğinin iki yakada kurulacak 6 yeni lojistik merkeziyle şehir dışına taşınacağını sözlerine ekledi.
"PLANLI DAĞITIM MODELİYLE 1 MİLYON AĞIR VASITA TRAFİĞİNİ ŞEHRİN ÇEPERLERİNE TAŞIYACAĞIZ"
Yapılan yeni yatırımlar ile kent içi ağır vasıta trafiğinin azaltılacağını belirten Murat Kurum, "Bu yatırımlarımızla, kent içi trafiğinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız. Ulaşımında seyahat süresini yüzde 20 düşüreceğiz. Ayrıca İstanbul'un kuzeyinde oluşturacağımız lojistik altyapımızın bir parçası olarak; Karadeniz’in İstanbul kıyısında Kuzey İstanbul Limanı projemizi hayata geçireceğiz. Marmara Denizi’mizdeki gemi trafiğini azaltmış olacağız. Bunun yanında, İstanbul’un güneyindeki trafiği, ağır vasıtalardan arındıracağız." dedi.
"ÖZEL MOTOSİKLET YOLLARI, YANİ MOTOR YOLLARINI DEVREYE ALACAĞIZ"
Son 6 yıldır şehrin araç ve motosiklet sayısının ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çeken Murat Kurum, "Tüm motosiklet kullanıcılarının can güvenliği için, trafik yoğunluğu olan önemli arterlerde ayrıştırılmış özel motosiklet yolları, yani motor yollarını devreye alacağız. Tüm yolarımızda; motorcu dostu bariyerlerin sayısını ve uzunluklarını artıracağız. İstanbul’daki 250 bin moto kuryemizin dinlenebilmesi, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yeni yapılacak tüm yol kenarlarına; dinlenme alanları ayıracağız. İstanbul'daki 250 bin moto kurye kardeşimiz için yol kenarlarında yeni cepler açacağız" şeklinde konuştu.
"ŞUAN Kİ İBB YÖNETİMİ MEVCUT ASANSÖRLERİ BİLE ÇALIŞTIRAMADI"
Mahalle sakinlerine özel park imkanı ile engellilere ait özel otoparklar inşa edeceklerini belirten Kurum, "Göreve gelir gelmez, süratle; indirme-bindirme cepleriyle, engellilere ait özel otoparklarıyla, mahalle sakinlerine özel park imkanlarıyla; ‘Yol Üstü Otopark Yönetim Sistemi Uygulamasını’ başlatacağız. İstanbul’umuza ilk 5 yılda; üstü park altı otopark olacak, vatandaşımızın arabasını bırakarak toplu ulaşım ile bağlantı kuracağı tam 250 bin araçlık otopark kazandıracağız.
İşte İSPARK’ın durumu ortada. Bu kurum neden zarar ediyor? İSPARK’ımız; liyakatsiz ellerde kötü yönetildiği için zarar ediyor. Ama biz; 'bütün mahallelerde ücretsiz otopark yapacağız' deyip sözünde durmayanlar gibi yapmayacağız. İşte müjdemizi açıklıyorum. Biz göreve gelir gelmez, İSPARK’ta uygulanan tarifelerde tam yüzde 25 oranında indirim yapacağız. Vatandaşımız için; ilk yarım saati de ücretsiz yapacağız." diyerek sözlerine devam etti.
"YAYA DOSTU ŞEHİR İÇİN “MİLLET YOLLARI” YAPILACAK"
Trafiğin en değerli bileşenlerinin yayalar ve insan olduğunu belirten Kurum, "Bugün maalesef dünya yaya dostu şehirler sıralamasında 39. sıradayız. 'Millet Yolları' konseptini geliştireceğiz. İstanbul’un her yerinde yayalaştırılmış cadde ve meydanlarımızı artıracağız. Millet Yolları projemizde; klasik planlamayı değil, İstanbul Medeniyet ve Tasarım Rehberini odağımıza alacağız. Yaptığımız kaldırımı, aydınlatmayı, inşaat malzemesini, yeşil alanları, parkları; ortak bir dile göre yapacağız. İstanbul’un şehirciliğinin kurumsal dilini Millet Yollarımıza da yansıtacağız." ifadelerini kullandı.
"TIKIR TIKIR İŞLEYEN SİSTEMİN GELDİĞİ NOKTA; HER İSTANBULLUNUN CANINA EZİYET, CEBİNE MALİYET OLARAK YANSIYOR"
İlgisizliğin ve iş bilmezliğin İstanbullunun canına eziyet, cebine maliyet olarak yansıdığını söyleyen Murat Kurum, "Otobüsler yanıyor, metrolar yolda kalıyor, istasyonları su basıyor, yürüyen merdivenler çalışmıyor. Tıkır tıkır işleyen sistemin geldiği nokta; her İstanbullunun canına eziyet, cebine maliyet olarak yansıyor. Akıllı Ulaşım Sistemlerinde öncü şehir İstanbul’dan işte bu gördüğünüz fetret dönemi İstanbul’una geldik, getirdiler. Siz liyakatli kadroları işten çıkarırsanız; akıllandırılmış, kara kutulardan izlenen, uzaktan müdahale edilebilen otobüslerden, yollarda kalan, yanan otobüslere terfi edersiniz. İşte bu yüzden göreve gelir gelmez Ulaştıran İstanbul Strateji Planımızın 4. Adımıyla, ‘Teknoloji İstanbullunun Emrinde’ diyeceğiz ve Akıllı Ulaşım Yönetim ve Denetim Sistemini hemen yeniden tesis edeceğiz. İstanbul'umuz da tüm ulaşım ağı; yapay zeka ile desteklenecek.
Tam adaptif sinyalizasyon sistemiyle kavşaklarda beklemeyeceğiz. En gelişmiş sensör ve kameralardan kurulu elektronik denetleme sistemimizle trafiği yönlendireceğiz. Tünel işletim merkezini daha verimli hale getireceğiz. Toplu Taşıma araçları ve İETT filo yönetim merkeziyle toplu taşımadaki her bir aracımızı anlık olarak izleyeceğiz. Metro hat kontrol merkezi işler hale getirilecek. Lojistik yönetim merkezleriyle akıllı lojistik dağıtım sistemi kurulacak." dedi.
"YERLİ YAZILIM 'DİJİSTANBUL'U HEMEN HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Yerli yazılım Dijİstanbul’u hemen hayata geçireceklerini söyleyen Murat Kurum, "Parket uygulamasıyla; gittiğiniz yerdeki en yakın ve müsait otoparkı bu uygulamadan öğrenecek ve yol tarifini alacaksınız. Yol-@çık uygulamasıyla; bulunduğunuz konumdan gitmek istediğiniz yere kadar en verimli ulaşım seçeneklerini takip edebileceksiniz." diyerek sözlerine devam etti.
"ULAŞIM AKADEMİSİ KURACAĞIZ"
Ulaştıran İstanbul strateji planlarının 5. adımı olan Ulaşım Akademisi’ni hemen kuracaklarını söyleyen Kurum, "Mesleki teorik eğitim merkezimizde; İstanbul’un trafiğinde direksiyon sallayan herkese özel eğitimler vereceğiz. Uygulama eğitim merkezimizde; kuracağımız parkur ve simülasyonlarla şoförlerimize pratik öğrenme imkanları sunacağız. Psikoteknik test ve ruh sağlığı merkeziyle; psikolojik destek imkanları sunacağız. Ölçme değerlendirme ve sertifikasyon sistemiyle; uluslararası geçerliliği olan lisanslara dair hizmetlerden faydalandıracağız. Stratejik planlamamızla İstanbullular ulaşımdaki iyileşmeyi gün be gün hissedecek, her anlamda tasarrufa şahit olacak. Ve ulaştıran İstanbul, trafikte her yıl 3 milyon ton daha az karbondioksit üretirken; şehrimiz, ülkemiz, dünyamız 450 bin yetişkin ağacı kurtarmış olacak." dedi.
"İSTANBUL'DA GERÇEK BELEDİYECİLİĞİN VAKTİ GELMİŞTİR"
İstanbul'da gerçek belediyeciliğin vaktinin geldiğine dikkat çeken Murat Kurum, " İstanbul’da gerçek belediyeciliğin vakti gelmiştir. Güzel bir geleceğe inanan herkes bu yolda bizim yol ve dava arkadaşımızdır. 52 gündür sahada birlikteyiz, aynı derdi, aynı gayeleri paylaşıyoruz. Biz milletimizi; bu şehri yönetecek ekibin bir üyesi olarak gördük ve o dikkatle dinleyip, aynı dikkatle notlarımızı aldık. 1 Nisan’dan itibaren İstanbul trafik çilesinden kurtulacak. İlk 5 yılın sonunda azaltacağımız İstanbul trafiğine; 10 yılın sonunda, bir daha geri dönmemek üzere son vereceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.
Lansman toplantısında BBP Genel Başkan Yardımcısı Dursun Çağlayan, AK Parti İstanbul Milletvekili Derya Ayaydın, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Bayrampaşa Belediye Başkan Adayı İlknur Kovaç Bayraktar, GOP Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, MKYK üyeleri ve ilçe başkanları yer aldı.
-
Coşkun 8 ay önce Şikayet EtBeylikdüzü ve Büyükçekmece metro yine yok biz üvey evlat oluk yineBeğen
-
Adem52 8 ay önce Şikayet EtBunlar vaat vs değil. Bizzat yapılacak projeler seçimin hemen ardından bre bismillah deyip işe başlanacaktır. Saygı değer çok muhterem ekocuğumun ne prorejesi var ne vaat at gözlüğü takmış bir cenah pof pof ladıkça kendini fasulye gibi nimetten sayıyor.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Taishi 8 ay önce Şikayet Etİstanbul acilen boşaltılmalı. Nüfus Anadolu'ya yayılmalı. Finans merkezi gibi projelerle zaten yoğun olan İstanbul'a daha da yük getirilmemeliydi. Almanya'da başkent Berlin ama finans merkezi Frankfurt'tur. Paris'in nüfusu 3-4 milyon civarıdır. İstanbul'a göçü teşvik edici politikalar yapmayın. Trafik sorunu çözülürse İstanbul yakında 30 milyon olur. Adamakıllı dengeli kalkınma yapılmalıBeğen Toplam 1 beğeni
-
MaKuS 8 ay önce Şikayet Etİstanbul normal nüfus sayısına indirgenmeden , hiç bir proje nefes aldıramaz .Beğen
-
Bilali 8 ay önce Şikayet EtYillar once yine bu sayfada yorum yazmistim,s,g,havalimani 2040 yilinda sehir icinde kalacak,3 kopru marmaray yetmez 4 uncu kopru ve 2 marmaray daha gerekli,istanbul 2040 yili 10 milyon araci trafikte gorecegiz,kanal istanbul yapilmadigi surece 2050 yilinda istanbulda yasamak imkansizlasacak,Beğen Toplam 1 beğeni